Felháborodott szülői levél jutott el a Szabad Pécshez arról, hogy a Páva Péter-vezette Pécsi Tankerület a 2018/2019-es tanévben nem kívánja támogatni a Pedagógiai Szakszolgálat szervezésében 2010 óta sikeresen és nagy létszámú csoportokkal működő gyógyúszást, a Hidrorehabilitációs Gimnasztikát, azaz a HRG-fejlesztést. Heti négy óráról van szó egyébként.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚgy tudjuk, és az érintettek is, hogy elsősorban anyagi okokra hivatkozva húzták ki a támogatandó programok listájáról ezt a speciális gyógyúszást, amelyet az előző években biztosítottak Pécsett. Megkerestük Páva Pétert is az ügyben, ha kapunk választ, frissítjük a cikkünket. A kérdéseink közt ott volt az is, hogy egyáltalán igaz-e, hogy már nem támogatják ezt az úszást, és hogy valóban csak és kizárólag anyagi okok miatt tették ezt, vagy egyáltalán ez is szerepet játszott-e benne tényleg, mint ahogyan mondják a szülők. Merthogy annak ellenére i, hogy ez az információ az érintettektől származik, reméljük, van más magyarázata is a döntésnek. 

Írtunk a szakszolgálatnak is, hogy megtudjuk, mikor és milyen körülmények közt jutott a tudomásukra, hogy az idei tanévtől megszűnik ez a lehetőség. Annyit mondtak, hogy szeptemberben derült ki, hogy nem lesz HRG-úszás, és hogy mintegy 40-50 fő 0-6 év közötti gyermeket érint a változás.

Nem kötelezően biztosítandó szolgáltatásról és nem alapellátásról volt szó, ugyanakkor nem annak bevezetése az, amiért most kardoskodtak, hanem egy korábban biztosított lehetőség elvétele miatt van felháborodás.

Egy olyan szolgáltatásnak az elvétele miatt, amelyről a lapunkhoz eljutott információk szerint gyógypedagógusok és orvosok egyértelműen azt mondják, hogy a HRG-terápia az egyik leghatékonyabb mozgásfejlesztő módszer a(z) (szakszóval) eltérő fejlődésmenetű gyermekek számára. Gyakrolatilag ez egyfajta korai fejlesztés, hiszen a csecsemőkortól az iskola megkezdéséig tart. A foglalkozásokra járó gyermekek különféle betegségekben szenvedtek, nyilván emiatt kellett őket nagyjából ez alapján csoportokba rendezni.

A Pécsi Tankerület tehát, ezek szerint sérült/problémás/beteg gyermekeket nevelő családok életét nehezíti meg a döntéssel. A speciális, fejlesztő gyógyúszás hiánypótló szolgáltatás, úgy tudni,  Baranyában máshol nem is elérhető. Pécsett a korábbi években heti négy órában biztosították azoknak, akik erre rászorultak, és idén is erre készültek.

A Szabad Pécs nem hivatalos információja szerint a Tankerületnek meg kell fognia a pénzt, vagyis Páva Péteréknek takarékoskodniuk kell az előző évekhez képest. Vagyis nagyon könnyen elképzelhető, hogy megnézték, melyek a nem kötelező feladatellátások, és azokkal kezdték a spórolást. (Ez egyben azt is jelentheti, hogy lesznek még olyan információk később, amelyek szintén fontos, de nem az alapellátás részét képező, kisebb kört érintő szolgáltatások elmaradásáról fognak szólni). Annyit hallottunk, hgy a Pécsi Tankerület a jövőben nem fizetne a vízfelület használatért a pécsi önkormányzati tulajdonban álló, Vári Attila által vezetett PSN Zrt.-nek. Azt nem tudjuk egyelőre, hogy ez mekkora összeg. Az biztos, amit írtuk is, hogy minekután a HRG, mint gyógyúszás OEP-finanszírozott szolgáltatás, valamennyi pénzt a Tankerület megkap a költségekből. (Mivel írtuk, hogy a PSN Zrt. pécsi önkormányzati cég, leírjuk azt is, ha valaki nem tudná, hogy nem csupán névrokonság áll fenn a pécsi polgármester és a tankerület vezetője közt: Páva Péter és Páva Zsolt testvérek.) 

De mi is az a HRG-terápia?

Annyit biztosan tudunk, hogy a szakszolgálatok heti 4 órában biztosították volna Pécsett, a Bánki Donát Utcai Általános Iskolában a speciális terápiás gyógyúszást. Úszójegyet csakis szakorvosi javaslat alapján kaphattak a rászoruló gyermekek, azaz a szolgáltatást finanszírozta (legalább részben) az OEP. A szolgáltatásból bejövő OEP-támogatást tehát (úgy tudjuk, közvetlenül) a Tankerület kapta volna. Minden bizonnyal az idén is, hiszen tudomásunk szerint ez a rendszer nem változott meg, és a korábbi években megkapták a pénzt az OEP-től. Azt nem tudjuk viszont, hogy pontosan mekkora része lehet ez a támogatás a valós költségeknek. Nagyjából ötven gyermeknek tudtak volna így segíteni.

Azt már az egyik érintett szülőtől tudjuk, aki megkeresett bennünket, hogy a csoportok összetételét a gyerekek tünetei alapján állítják össze. Ebben a tanévben a haladó és a középhaladó csoportokban Down-szindrómás, autista, hiperaktív, figyelem- és viselkedészavaros, megkésett beszédfejlődésű, részképesség zavar veszélyeztetett gyermekek úszhatnak. A babás csoportokba kapcsolódhatnak be a koraszülött, halmozottan sérült és a súlyos mozgássérült gyermekek. 

Működik

A gyógyúszás több szempontból is kiváló gyakorlat a terápiás gyakorlatban. Viszonylagosan hamar lehet vele érzékelhető fejlődést elérni a gyerekeknél, de talán még fontosabb, hogy segíthet megelőzni a mozgásszervi bajokat, illetva azokból származó tüneteket,illeve a segítségével nem romlik a gyerekek állapota. Ezek leginkább a súlyosabb állapotú gyermekeknél jelentkező kedvező hatások. A gyermekek számára ez egyedülálló lehetőség.

KategóriákMETÁL