Kétszer is megnéztük az Összefogás Pécsért Egyesület legfrissebb Facebook-posztját, majd újra és újra frissítettük, mert nem akartunk hinni a szemünknek. Az egyik legismertebb magyar Fake News-oldalról posztoltak a hivatalos oldalukra egy masszív álhírt az amerikai elnökválasztás kapcsán.

A cikk a hirdetés után folytatódikA tavalyi önkormányzati választáson a Fidesszel és a KDNP-vel közösen indult az Összefogás Pécsért Egyesület. Kővári János, az ÖPE elnöke aztán közvetlenül be is jutott a városházára, igaz, Pécs egyik hagyományosan “legjobbosabb” körzetében indulhatott, a belvárosban, és a pécsi képviselő-veterán és korábbi (Fidesz-KDNP-s támogatással) országgyűlési képviselő még így is alig tudta legyőzni a politikában teljesen kezdőnek számító momentumos Pentz Thomast. Mindenesetre ősszel közvetlenül csak egy másik ÖPÉ-s jutott a pécsi városházára, hiába állt össze a Fidesz és a KDNP az ÖPÉ-vel is, nem volt elég a sikerhez.

Most, ma reggel ez a pécsi, helyi szinten politizáló civil szervezet tett ki a saját hivaztalos Facebook-oldalára egy masszív álhírt, méghozzá az egyik legismertebb magyar Fake News-oldal, az Alternatív Hírek egyik cikkét. Ráadásul egy szerző nélküli (Unknown-megjelöléssel) cikkről van szó, ami bevett az álhírekre szakosodott oldalak közt.

Az Alternatív Hírek, ahogy például A Világ Titkai is rendszeres résztvevője a magyar Facebook-oldalakat évek óta figyelő, és azokról beszámoló Urbanlegends.hu listáinak, amit Marinov Iván készít szorgalmasan (Köszönjük!!), a legutóbbin is ott vannak természetesen, és arra bizzatunk mindenkit, hogy aki a kritikai gondolkodást, a hamis infók helyretételét fontosnak tartja, támogassa az oldal működését.

Az persze egy dolog, ha egy politikai párt vagy egy politizáló szervezet drukkol egy másik ország elnökjelöltjének, pártjának, stb., az is, hogy ezt kommunikálja-e a választói felé, miért teszi, stb. Szívük joga. Jelen esetben ráadásul nem csak arról lehet szó, hogy a republikánus párt hasonló politikai elvek mentén szerveződik, mint például a Fidesz, valószínűsíthető, hogy a magyar-amerikai kapcsolatokban is változás áll be, ha Joe Biden nyer, mégpedig a Fidesznek nem tetsző változás. Amihez nyilván nem kell, hogy tapsoljanak. Más kérdés, persze, hogy összekeverik-e, összemossák-e a Fidesz és az ország érdekét (ennek kapcsán is), amelyr azonban nem feltétlenül és nem feltétlenül mindenkor egyező.

Más dolog viszont egy ismert Fake News-oldal cikkét megosztani bármely témában, pláne egy külpolitikai vonatkozású, globálisan érdekes ügyben egy politikával hivatkozó szervezetnek.

A cikkben egyébként egy olyan, néhány másodperces videó-részlet látható, amelyen Joe Biden választási csalásról beszél, amiről aztán többen, például a Reuters is megírta, hogy bizonyosan nyelvbotlásról volt szó. A volt alelnök, aki valószínűsíthetően megnyeri az elnökválasztást, és az USA 46. elnöke lesz, arról beszélt ugyanis egy 27 perces interjú részeként, hogy a Demokrata Párt létrehozott egy különleges, jogászokból álló csapatot, éppen azért, hogy felkészüljenek a választások kimenetele körüli jogi harcokra, amire már korábban utalt Donald Trump, aki már a választások előtt arról beszélt, hogy a demokraták el akarják csalni a választásokat. És ez a jogi szakértőkből álló csapat a volt alelnök szerint valószínűleg a valaha volt legszélesebb körű választói védelmi szervezet. Erre a hírre néhány perc keresés után rá lehet találni.

Ahogyan nagyon érdekes például az a videó is, amelyet Donald Trump elhíresült, csúsztatásokkal tarkított sajtótájékoztatóján elhangzottakat ellenőrzi.

KategóriákMETÁL