„Magyarország nem fekete vagy fehér! Attól szép a nemzet, hogy sokszínű!” – mondta nemegyszer az idén nyáron tragikusan elhunyt cserdi polgármester, Bogdán László. Nos, a kép valóban nem fekete-fehér a vasárnapi időközi polgármester-választás előtt.

A cikk a hirdetés után folytatódikDisclaimer: Ez a cikk először a Magyar Narancs online kiadásának Kis-Magyarország rovatában jelent meg, „A Laci halálával megállt az élet Cserdiben” – örökség és egy hűtlen kezelés miatti nyomozás Bogdán László falujában címmel. Lapunk az alábbiakban, néhány kisebb változtatással ugyan, de a Magyar Narancs.hu-n megjelent cikket közli.

Az ország egyik legismertebb cigány embere, sőt, az egyik leginkább szeretett polgármestere volt egy személyben. Bogdán László halálhíre villámcsapásszerűen, sokként érte az érdeklődő közvéleményt július 14-én. Cserdi polgármestere 46 éves korában önkezével vetett véget az életének.

Bogdán László, Cserdi független polgármestere a Raoul Wallenberg-díj egyik idei kitüntetettje az elismerés átadóünnepsége előtt Budapesten 2020. január 16-án – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A faluban vasárnap időközi polgármester-választás lesz, két indulóval: Panek Józseffel, egy Cserdiben született nyugalmazott rendőrrel és Bogdán Gyulával. Bogdán az elhunyt polgármester  legidősebb öccse; négyen voltak testvérek, mindannyian fiúk. Bogdán Gyula a falu gondnokaként dolgozik. Azt ígéri a cserdieknek, hogy folytatja, amit a bátyja elkezdett. (Bár többen úgy vélekednek, a nagy médiaszerepléseknek vége lesz, mert Bogdán Gyula nem alkalmas rá.)

Két rossz közül kell választani?

A falubeliek szerint két rossz közül kell majd választaniuk, mert Panek József ugyan jóval tanultabb ember, mint Bogdán, de az ő megválasztása szerintük mindenképpen növelné a feszültséget. Viszont biztos, hogy Panek bekerül a helyi testületbe. Tavaly ősszel ugyanis indult képviselőjelöltként is, de éppen lecsúszott a szavazáson a befutó helyről. Viszont a testületbe be nem jutottak közül rá voksoltak a legtöbben. S mivel más családtagok mellett Bogdán Gyula is képviselő, ha ő nyeri a vasárnapi választást, akkor Panek kerül a helyére.

Panek tehát mindenképpen testületi tag lesz, csak kérdés, hogy polgármesterként vagy képviselőként. Így akár ki is éleződhet a cigány-nem cigány ellentét is a faluban, mondta az egyik helyi lakos. Többen azt állították, szerintük Cserdi cigány lakosai előnyt élveztek, ha arról volt szó, hogy segítséget kellett adni valakinek.

Tovább kérdezősködve a faluban ez sem fekete-fehér történet. Több nem cigány lakos is egyértelműen Bogdán melletti voksot emlegetett, és ha csak néhányan ugyan, de a faluban élő cigányok közül azt is mondták érdeklődésünkre, nem akarják, hogy Bogdán Gyula legyen a polgármester. Például olyan helyi lakos, aki arról panaszkodott, hogy nem kapott semmit a helyhatóságtól, míg másnak például a fürdőszobája felújításához járt önkormányzati segítség.

Nagy a voksolási hajlandóság

Lapunk kizárólag azt kérdezte a helyiektől, elmennek-e szavazni vasárnap, tudják-e, kire voksolnak, kit tartanak esélyesnek. Milyen most a faluban a hangulat, látnak-e már valamit abból, hogy mi lesz Bogdán László öröksége? Ha mindenki igazat mondott, és azt a mintegy 30-35 embert vehetjük jó mintának, akikkel beszéltünk, akkor Cserdi példát mutathat majd e tekintetben is demokráciagyakorlatból. A lapunk által megkérdezettek közül ugyanis kivétel nélkül mindenki azt állította, elmegy szavazni vasárnap.

Elhagyott fóliasátrak

Cserdiben 425-en laknak, a választásra jogosultak száma 277. Azaz nagyon sokan 18 év alattiak. Ennek ellenére a településnek nincs iskolája, a gyerekeket falubusz viszi a négy kilométerre fekvő Bükkösdre. Nem csoda, hogy a Bogdán által elvégzett fejlesztések közül mindenki kiemeli a szép új játszóteret. És azokat a programokat is, amelyek híressé tették. A bűnmegelőzési (“köcsögmentesítés”) programot és a közmunkát, a zöldség- és gyümölcstermesztést.

Ami viszont évek óta nem úgy és nem ott megy, mint korábban. A falu Telep vagy Cigánytelep nevű részén már évek óta nem folyik termesztés az elhagyott fóliasátrakban. Cserdinek szőlőhegye is van, fejlesztése a következő évek feladata lenne.

Nem készült el a csomagolóüzem

Annál azonban fontosabb lesz a már folyamatban lévő és még el nem készült csomagolóüzem és hűtőház épületének a befejezése. Ami viszont lehet, hogy mementója lesz az elmúlt években Cserdiben történteknek. Az egyik korábban közmunkásként dolgozó asszony szerint minden rendben van a projekttel, és sokkal nagyívűbb program lenne, ami nem közmunkát, hanem rendes helyi piaci munkát adott volna a cserdieknek. Azt az általunk megkérdezettek közül viszont senki sem tudta megmondani, hogy hány ember, de a legtöbbek szerint legalább 40-50 fő is dolgozhatna majd az egyébként kialakításra is kifejezetten vagány, modern és merész épületben.

Ahol azonban július közepe, azaz lassan három hónapja, Cserdi híres néhai polgármesterének halála óta nem folyik a munka. Nézeteltérések voltak az építési vállalkozó és a műszaki ellenőr között, mondják a helyiek. Sőt, arról is beszéltek, talán nincs is meg minden egyes forint, amit a fejlesztésre kellett volna fordítani, és amit már lehívtak előzetesen.

Nagy összegekről beszélnek

Abban van vita a munkát ellenőrző szervek, a műszaki ellenőr, a falu és a vállalkozó közt, hogy hol áll most a projekt. A legtöbben 70 százalékos készültséget mondanak. Van olyan vélemény is, hogy a projekt 40 százaléka még hátra van, míg mások szerint a 80 százalékos készültséget is elérték. Úgy tudjuk, hogy az utolsó részszámlát már éppen e viták miatt, avagy éppen a pénztelenség miatt nem fizették ki.

A projekt azonban áll, noha itt a tervek szerint fűszereket csomagoltak és tároltak volna, de más helyi termékeket is, plusz vállaltak volna bértárolást a hűtőház-kapacitást kihasználva. Bércsomagolásból is jött volna bevétel. Állítólag Bogdán László már tárgyalásban volt erről több légitársasággal; a fedélzeten felszolgált ételeket csomagolták volna Cserdiben.

Hogy ez az üzlet meglesz-e még, nem tudni. Előbb tisztázni kell, ki, mikor és miből fogja befejezni az összességében 250 milliós fejlesztést.

Nyomozás hűtlen kezelés miatt

Lapunk megtudta, a rendőrség pedig megerősítette azt az információt, hogy a projekt ügyében nyomozás indult.

„A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. július 16-án rendelt el nyomozást hűtlen kezelés elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozás jelenleg is tart, az ügy részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást nem kívánunk adni

– írta a Narancs érdeklődésére a rendőrség.

A hatóság eljárása tehát két nappal Bogdán László halála után kezdődött.

Búcsú, levél

A cserdiek egy búcsúlevélről is beszélnek, amelyet Bogdán László hagyott hátra. És amely e szempontból állítólag legalább két érdekes részletet tartalmaz. Egyesek tudni vélik, az állítólagosan eltűnt pénzekről is állhatott benne valami. De szóbeszéd tárgya, hogy Bogdán László megnevezett benne valakit, akit kérdezhet majd a történtekről a rendőrség. Kérdés, ebből mennyi az igazság.

Tény viszont, hogy a Bogdán László halála miatt megindított közigazgatási eljárás lezárult, és egyértelműen tisztázta az önkezűséget.

„A haláleset körülményeit a Szigetvári Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálta, amelyet lezártak. A vizsgálat során bűncselekmény gyanúja nem merült fel” – írta megkeresésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ennek ellenére Cserdiben jó néhányan nem hisznek az öngyilkosságban. A legtöbb helyi viszont azt mondta, ebbe már bele kell nyugodni, megtörtént, és “nem is az első eset volt, hogy a Laci megpróbálta”.

Azóta mintha megállt volna az élet Cserdiben. És biztos: bárki is legyen majd a két induló közül a vasárnap megválasztandó új polgármester, ő nem könnyű örökséget vesz majd át. Sajnos a fentiek miatt még az is lehetséges, hogy annál is nehezebbet, amit eddig tudni és sejteni lehetett.

Ám az sem kétséges, hogy Bogdán László emlékezete sokáig megmarad. Mindazok, amiket Bogdán László tett és mondott a nyilvánosságban, amik őt ismert és szeretett emberré tették, ugyanolyan fontosak és érvényesek maradnak a későbbiekben is, mint amennyire azok voltak kimondásuk pillanatában.

KategóriákMETÁL