A pécsi önkormányzat ötletpályázatot írt ki a Misina-tető fejlesztésére. A legjobbak egyikét vagy a legjobb három elegyét fogják megvalósítani a Pécs felett magasodó Tv-toronynál. A pécsiek 2021 januárjában szavazhatnak arról, hogy pontosan milyen fejlesztést valósítsanak meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi önkormányzat augusztus közepén hirdetett lakossági ötletpályázatot a Misina-tető fejlesztésére. Konkrét ötleteket vártak a pécsiektől a TV-torony környékének hasznosítására. Elsősorban olyan javaslatokat kértek, amelyek gazdasági szempontból fenntarthatók, illeszkednek a környezethez, és biztosítják, hogy a környék egész évben vonzza a látogatókat.

Összesen 35 pályamű érkezett be a szeptember végi határidőre, ezek közül egy nyolcfős szakmai zsűri választotta ki a legjobb ötöt – ezek ötletgazdái 100-100 ezer forintos jutalmat kaptak.

Az 5 díjnyertes pályamunkából a pécsi önkormányzat keddi sajtóközleménye szerint decemberre készült el három koncepcióterv, amelyek nemcsak a díjazott ötleteket tartalmazzák, de formai és tartalmi szempontból is megfelelnek a pályázati előírásoknak.

Hiszen mint arra emékezhetnek, a Misina-tető fejlesztése egy nyertes uniós pályázati programban valósulhat meg, ugyanakkor az előző városvezetés által elindított program egyrészt megakadt, az építési kivitelezést végző vállalkozó levonult a területről, az erdetileg felmerült ötletek pedig, amelyeket a Pécsi Városfejlesztési Zrt. akkoriban az előző városvezetés egyetértésével kidolgozott és elindított, nem csak első hallomásra tűntek hajmeresztőnek, de kiderült, hogy meg sem lehet valósítani azokat az elgondolt formában. Ráadásul azért, mert arra nem volt alkalmas a Misina-tetőn lévő – egyéb más, sokkal kézenfekvőbb és olcsóbb megoldás helyett –, egy temérdek pénzért megvásárolt, hosszú évek óta üresen álló ingatlan.

Ilyen előzmények után írtak ki lakossági ötletpályázatot, gyakorlatilag csökkentett műszaki tartalommal a Misina-tető hasznosítására Péterffy Attiláék, sőt, az első felmerült megoldás az volt, hogy visszamondják a már nyertes fejlesztést. Ezt azonban nem akarták.

Így a most decemberre az öt legjobbnak ítélt pályázatból három kidolgozott koncepció az alábbi lett.

  • ​Az „Aktív Misina” koncepcióterv három pályamunka ötleteit tartalmazza, és egy mozgás- és túraközpont kialakítását célozza. Ez a természet és a sportolás szerelmeseit szolgálná ki, öltözőkkel, sport- és túraeszköz-kölcsönzővel, kávézóval és pihenőtérrel. A koncepció minden korosztály számára kínálna mozgási és sportolási felületet a hegytetőn.
  • „Családi Misina” koncepcióterv egy pályamunka alapján egy családcentrikus közösségi tér megépítését tartalmazza. Az aktív és a passzív pihenésre váró családokat egyaránt kiszolgáló épületegyüttesben helyet kapna több kisebb rendezvénytér, öltözők, klubterem, a tetőn egy skybar és zöldtető, az épület déli oldalán pedig egy játszótér épülne. Egyedi eleme lehetne a környéknek egy lombkoronasétány, ami több korosztály számára mutatná be testközelből a természet értékeit.
  • Az „Interaktív Misina” koncepcióterv egy pályamunka ötleteire alapozva egy korszerű kiálltás kialakítását vizionálja. Ennek részeként egy háromszintes kiállítótér jönne létre, amelynek interaktív tárlatában a Mecsek természeti erőforrásait mutatnák be, a szén- és uránbányászattól kezdve a megújuló energiaforrásokig. A kiállítótér az ökológiai szemléletet erősítené, összhangban Pécs zöld városi törekvéseivel.

Mint írták, a pécsiek továbbra is aktív részesei maradhatnak a Misina-tető fejlesztésének. A három, látványterveket is tartalmazó koncepciótervet ugyanis várhatóan január első napjaiban feltöltik a misinaotleborze.hu weboldalra, ahol nyilvános szavazás indul róluk.

A pécsiektől legtöbb szavazatot kapott, így a legnagyobb társadalmi támogatottságot élvező koncepcióterv megvalósítása a részletes kiviteli tervek elkészítésével 2021 tavaszán kezdődhet meg.

Címkék:
KategóriákMETÁL