Pécs korábbi, Fidesz-KDNP-s vezetése idején két évet csúszott az új pécsi vásárcsarnok felújítása, ami egy egész problémahalmazt eredményezett a tervezett beruházás kapcsán, amit az új vezetésnek kell helyrehozni, ez kihívás, de már vannak eredmények – közölte szerdán reggel el a pécsi önkormányzat, a városvezetés és a vásárcsarnok árusainak kedd délutáni megbeszélésére hivatkozva. Az már eldőlt, hogy a régi csarnoképületből 2021 vége előtt nem kell kiköltözniük.

A cikk a hirdetés után folytatódikSajtóközleményben számolt be arról szerdán reggel a pécsi önkormányzat, hogy a jövő nyár helyett csak 2021 végén kell kiköltözniük a jelenlegi bérlőknek a régi pécsi vásárcsarnokból, így egyrészt időt nyertek, másrészt közeledni tudtak az álláspontok az ügyben.

Mint megírtuk, Pécs önkormányzata 2015 ót tervezi konkrétan az új pécsi vásárcsarnok megépítését, brüsszeli pénzből, uniós pályázati forrásból. Az új csarnok a jelenlegi közvetlen közelében, az azzal szomszédos telken épülne fel. A 2019 végéig Pécsett hivatalban lévő Fidesz-KDNP-s városvezetés azonban nem indította el magát az építési kivitelezést, mert szeretett volna az időközben a becsülthöz képest jelentősen megdrágul beruházáshoz pénzeket átcsoportosítani. Péterffyék is ugyanezt szerették volna elérni, de az ő megkeresésükre sem érkezett érdemi válasz a kormánytól, ezért idén tavasszal bejelentették, hogy nem várnak tovább, elindítják az építkezést, különben kifutnak a határidőből. Ezt követően a kormány reagált és jóváhagyta a brüsszeli pályázati források átcsoportosítását. A legutolsó új hír pedig az volt, hogy a pécsi önkormányzat az új csarnok felújítása mellett, abból a forrásból, azaz szintén uniós pályázati pénzből felújítja és átépíti a régi csarnokot, irodaházzá.

Csakhogy mivel mindkét beruházásnak elvileg el kell készülnie legkésőbb 2022 végéig, a teljes elszámolással, a régi épület felújítását is el kell kezdeni jövő nyáron. Magyarán, ki kell költözni akkor a régi épületből. A bérlők ennek nagyon nem ígértek, aláírásgyűjtést is indítottak, hiszen nekik, még Páváék, még 2015-ben azt ígérték, hogy csak az új vásárcsarnok felépítése után ürítik ki a jelenlegi épületet. A városvezetés ezért azt ígérte, megpróbálnak megfelelő helyszínt találni az átmeneti időszakra, az árusok azonban azt mondták, ők csak azt tudják elfogadni, ha végig a jelenlegi házban maradhatnak. Ezért a felek közt tárgyalás kezdődött, aminek kedden volt a második ülése.

A Szabad Pécs időközben megtudta, hogy abban nem gondolkodnak, hogy a jelenlegi más pécsi piacokat bővítik, és sem a vásártér, sem az Expo Center nem jön szóba lehetőségként, a belváros és a buszpályaudvar közelsége továbbra is szempont.

A szerda reggeli pécsi városházi közlemény szerint a kétéves csúszás miatt felgyülemlett problémahalmazt kell helyrehozni, ami komoly kihívást jelent, de már vannak eredmények. Mindez elhangzott a pécsi városvezetés és a vásárcsarnok árusainak képviselőiből álló küldöttség kedd délutáni megbeszélésén. A felek egy hónap alatt másodszor ültek asztalhoz, hogy egyeztessenek az új csarnok építése és a régi csarnoképület felújítása miatt kialakult helyzetről, írták.

Kényszerhelyzetben

A jelenlegi városvezetés kényszerhelyzetbe került 2019 végén az új vásárcsarnok építése miatt. Az új épületnek ugyanis addigra már állnia kellett volna, de a projekt több mint kétéves késésben volt, az építkezés nem indult el. A régi csarnoképület felújítására elnyert 800 millió forintos pályázat megvalósítása pedig még meg sem kezdődött. Ahhoz, hogy a támogatásokat ne veszítse el az önkormányzat, haladéktalanul lépnie kellett: a korábban hiányzó kiviteli tervek elkészítése után nyáron elindult az új csarnok építése, és megkezdődött a régi csarnoképület felújításának előkészítése is, szól az önkormányzat összefoglalója.

A jelentős csúszások és a projekt elszámolásának végső határideje miatt tarthatatlanná vált az előző – a két projekt tekintetében évekig halogató – városvezetés ígérete, és világos lett, hogy a régi csarnoképület felújítását már az előtt el kell indítani, mielőtt az új épület elkészülne. Mindez azt jelenti, hogy egy átmeneti időszakra ideiglenes helyre kell költöznie az árusoknak.

Tiltakozás

A vásárcsarnok bérlői a várható bevételkiesésük miatt tiltakoztak ez ellen, küldöttségükkel kedden másodszor ült le egyeztetni a pécsi városvezetés. A megbeszélésen elhangzott: az önkormányzat egy éve dolgozik azon, hogy a korábban elszenvedett késedelem ellenére oly módon valósulhasson meg mindkét beruházás, hogy a városnak nem kell lemondani a támogatásokról, és a bérlők szempontjai is érvényesülhessenek. Ennek érdekében az elmúlt hetekben a városvezetés a szaktárcával a határidők módosításáról, a tervezőkkel és a kivitelezőkkel pedig a projektek felgyorsításának lehetőségeiről egyeztetett, miközben megoldást próbált találni az árusok problémáira is, írták.

Részeredmény

A tárgyalások eredményeként sikerült átütemeztetni a régi csarnok felújítását, amivel felgyorsulhat a beruházás. Így a régi csarnoképületet csak az eredetileg tervezettnél később, legkorábban várhatóan 2021 végén kell kiüríteni, azaz a bérlők addig a régi csarnokban maradhatnak és az eredetileg tervezettnél rövidebb ideig lesz szükség ideiglenes árusítóhelyre.

A bérlőkkel folytatott megbeszélésen kitértek arra, hogy a városvezetés, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezetői további módosítási javaslatokat tettek a szaktárca és az illetékes hatóságok felé, hogy az ideiglenes költözés időszaka tovább csökkenjen. Kérdéseikre várhatóan 2021 februárban kaphatnak választ.

Átmenet

Az átmeneti időszakra hatással lehet az új csarnok építési ütemtervének betartása is. Arra a kérdésre, hogy az építkezésben műszaki okokból várható-e késedelem, a műszaki szakértők szintén 2021 februárban adhatnak majd választ. Ezeknek az információknak a birtokában jövő kora tavasszal folytatódhat az egyeztetés a bérlők és a városvezetés között, várhatóan akkor születhet végleges döntés az ideiglenes helyszínnel kapcsolatban.

A keddi egyeztetésen elhangzott, az elmúlt hetekben a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. munkatársai átvizsgálták a bérlőkkel kötött korábbi megállapodásokat, amelyekről kiderült, hogy nem egységesek.  Ezért a vagyonhasznosító munkatársai januárjától minden árussal személyesen, külön-külön egyeztetnek a bérlők jogi helyzetéről és átköltözési szándékáról.

Határidő

Az egyeztetés végén a felek leszögezték, hogy 2021 augusztus végéig kell megállapodniuk arról, hogy a régi csarnok bérlői közül ki milyen feltételekkel tud átköltözni az új vásárcsarnokba.

KategóriákMETÁL