Jávor Benedek, a Párbeszéd Európai parlamenti képviselője információja szerint igen. Amit a politikus meg is osztott a saját oldalán nem sokkal ezelőtt.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint írja, 

?több egymástól független magyar és uniós forrás egybehangzó állítása szerint a magyar kormány kiveszi a Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit. Azaz gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről. Ez lényegében beismerése annak, hogy a Tiborcz István, foglalkozására nézve vő, érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt.?

A teljes bejegyzés EZEN a linken olvasható.

Aztán Jávor Benedek elmagyarázza, hogyan  is megy a valóságban az uniós pénzek lehívása.

?Az Elios projektjei még az előző, 2007-2013-as költségvetési ciklus támogatásaiból valósultak meg. Az uniós támogatások finanszírozása technikailag úgy néz ki, hogy az elnyert támogatásokat a magyar költségvetés megelőlegezi a nyerteseknek, és utólag nyújtja be a számlákat Brüsszelnek, ahonnan aztán a számlák fedezete utólagosan megérkezik. Ilyen benyújtásra a hétéves költségvetési ciklus végső lezárásáig van lehetőség. A 2007-2013 közötti időszak legeslegvégső lezárása most történik meg, azon számlák fedezetét biztosíthatja az EU, amelyeket legkésőbb ebben az utolsó csomagban a magyar kormány elküld. Az Elios-számlák jóváhagyására a fennálló viták miatt mindmáig nem került sor.?

Jávor Benedek forrásai szerint ?mivel a kormány képtelen volt meggyőzni a Bizottságot, hogy az OLAF-jelentés megalapozatlan, és az Elios-beruházások szabályszerűek voltak, ezért ebből az utolsó csomagból kivette Tiborcz István közvilágítási beruházásainak számláit, magyarán nem igényel uniós támogatást az Elios-projektekhez?.

Márpedig ez azt is jelenti, hogy azt a 13 milliárd forintot, amit auz Európai Uniótól (fideszül=Brüsszel) reméltek ezekhez a beruházásokhoz, más, azaz magyar költségvetési forrásokból, a magyar adófizetők pénzéből kell fedezni.

Jávor Benedek szerint a kormány döntése a számlák visszatartásáról beismerő vallomás. Ők is elismerik, hogy az Elios-projekteknek semmilyen, Polt Pétertől különböző fórum előtt nincs esélye, bármilyen független ellenőrzés súlyosan korruptnak találná az ügyet.

A Tiborcz-féle közvilágítási programról, az OLAF-vizsgálatról, illetve annak pécsi és baranyai vonatkozásairól korábban több cikket is írtunk. EBBEN a cikkben például arról, hogy a pécsi közvilágítási program abból a szempontból nem tűnik túl sikeresnek, hogy számítások szerint legfeljebb a lámpák élettartamának végére térülhet meg a beruházás. EBBEN a cikkben pedig azt jártuk körül, hogy azért ez nincs mindenütt így, van ahol sokkal jobbak a megtérülési feltételek, olyan településen például, ahol nem az ELIOS lett végül a beszállító. Egy MÁSIK írásban arról szóltunk, hogy több településen, például Siófokon sem kérte ki az önkormányzattól a közvilágítási program dokumentumait a rendőrség. EBBEN a cikkünkben azt írtuk meg, hogy nem csak Tiborcz István barátja, a pécsi szérmazású ügyvéd, Hamar Endre vett részt a pályázatok előkészítésében, majd kapott szerepet a pályázatok lebonyolításában, hanem egy pécsi villamossági cég is. EBBEN az írásunkban viszont megírjuk, hogy a nagy nyomozásról leválasztott pécsi ügyben is arra jutott a rendőrség, hogy nem történt bűncselekmény. EBBEN a jegyzetben, azaz újságírói véleményben pedig ? azt követően, hogy kiderült, a magyar hatóságok szerint nem történt bűncselekmény az EU Csalás Elleni Hivatala, azaz az OLAF jelentése után indult magyarországi nyomozás szerint az ELIOS-os közvilágítási programokban – azt fejtjük ki, hogy azért sokkal inkább csodálkoztunk volna, ha azokról, akiket a közvélemény ebben az ügyben bűnösöknek gondol, a magyar hatóságok ezt be is bizonyítják, vagy be is tudják bizonyítani.

KategóriákMETÁL