Elsőfokú, nem jogerős bírósági határozat született annak a 2018. nyári esetnek a kapcsán, amely során arabul beszélő, jemeni egyetemistákat bántalmaztak Pécsett fiatalok. Egyikükre a határozat börtön- egy másik fiatalemberre fogházbüntetést rótt ki, a végrehajtást mindkét esetben felfüggesztve.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A napokban hirdetett nem jogerős ítéletet a Pécsi Járásbíróság abban a 2018-as ügyben, amely során Pécsett tanuló külföldi egyetemistákat vertek meg pécsi fiatalok, írja a Pécsi Törvényszék hivatalos oldala.

Az elsőrendű vádlott, egy fiatalokorú férfi, G. Zs. Rá a bíróság 2 rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt – melyből 1 rendbeli társtettesként elkövetett – és egy korábbi ítélettel alkalmazott próbára bocsátás megszüntetése folytán társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év 3 hónap, fiatalkorúak fogházában letöltendő büntetést rótt.

Amásodrendű vádlott férfit, T. Z. S.-t a bíróság 2 rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt – melyből 1 rendbeli társtettesként, 1 rendbeli bűnsegédként elkövetett – halmazati büntetésül 2 év börtönre ítélte.

A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság mindkét vádlott esetében 3-3 évi próbaidőre felfüggesztette azzal, hogy a fiatalkorú elsőrendű vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll.

A társtettesként elkövetett testi sértés vétsége miatt indult eljárást a bíróság megszüntette.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a sértettek arab származásúak, jemeni állampolgárok, akik Magyarországon: Szegeden, illetve Pécsett folytatnak egyetemi tanulmányokat.

2018 augusztusában, nem sokkal este tíz előtt A. A. sértett a pécsi távolsági autóbusz-pályaudvarra érkezett barátjához, A. S. A. sértetthez. Az autóbusz-pályaudvarról a sértettek az azzal szemben levő Árkád Üzletház déli bejárata előtti, helyi járatú autóbusz-megállóba indultak.

„A skinhead, rasszista beállítottságú és e világnézetüket hajviseletükben (kopasz), illetve öltözékükben (bomberdzseki, acélbetétes bakancs fehér cipőfűzővel) is kifejezésre juttató fiatalkorú G. Zs. elsőrendű és T. Z. S. másodrendű vádlottak az Árkád Üzletház fenti bejárata előtti fáknál lévő padokon ültek barátaik és ismerőseik társaságában. A vádlottak és a társaságukban tartózkodó, azonban a nyomozás során ismeretlenül maradt barátaik az üzletház bejárata elé érkező sértettek arab beszélgetése hallattán odaszóltak a sértetteknek, hogy: „Migránsok, húzzatok haza, takarodjatok!”, „Magyarországon magyarul beszéljetek!”. Emiatt A. S. A. sértett a vádlottak felé fordult, és visszaszólt nekik, hogy „Máshogy is lehet!”, majd A. A. sértettel együtt tovább haladt a helyi járatú autóbusz-megálló irányába, egymással továbbra is arabul beszélgetve”.

A visszaszólás miatt azonban a vádlottak trágár szavakkal szidalmazták a sértetteket, majd az ittas állapotban levő másodrendű vádlott a helyéről felpattanva az elsőrendű vádlottal együtt a két sértett után szaladt, miközben azt kiabálták nekik: „Migránsok takarodjatok, húzzatok haza!”.

A sértettekhez érve a vádlottak először A. S. A. sértetthez léptek, és őt a visszaszólása miatt kérdőre vonták, majd a fiatalkorú elsőrendű vádlott A. S. A. sértett felsőruházatát a mellkasánál mindkét kezével megragadta, és a sértettet a ruházatánál fogva megrántotta, egyidejűleg az üzletház irányából két kézzel a buszmegálló irányába lökte, melynek folytán A. S. A. sértett hátraesett. Az elsőrendű vádlott e cselekménye alatt a másodrendű vádlott mindvégig A. S. A. sértett mellett állt és őt az elsőrendű vádlottal együtt kiabálva, trágár szavak kíséretében tovább szidalmazta azzal: „Húzzál haza migráns!”. A földre esését követően A. S. A. sértettnek sikerült felállnia és a helyszínt futva elhagynia.

Miután A. S. A. a helyszínről elszaladt, a vádlottak nyomban A. A. felé fordultak. A másodrendű vádlott A. A.-t a pólójánál fogva megfogta, meglökte, majd az elsőrendű vádlottal együtt, az acélbetétes bakanccsal előbb térden, míg a másodrendű egy ízben csípőn rúgta.

A. A.-t a vádlottak mindeközben folyamatosan ordibálva szidalmazták, majd ellökték, de aztán sikerült neki is elszaladnia.

A vádlottak a sértettek után szaladtak, de a másodrendű vádlott megcsúszott és elesett, ezért, illetve mert az egyik barátjuk felszólította őket, hogy hagyják már abba a bántalmazást és az üldözést, fel is hagytak azzal.

A sértettek telefonos bejelentése alapján a helyszínre érkező rendőrök a vádlottakat ott érték, ahol a konfliktus is kialakult, az Árkád déli bejárata előtt, így már ott intézkedés alá vonták őket.

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be a büntetés súlyosítása végett, ezért a bíróság határozata nem jogerős.

KategóriákMETÁL