Több mint négyezer szavazattal kapott többet a városban vasárnap az őszi összefogást korábban bejelentő öt ellenzéki párt a Fidesznél.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem véletlen, hogy hónapok óta Pécset emlegetik az egyik olyan városként, ahol ősszel meg lehet törni a Fidesz uralmát. A vasárnapi, magas részvételt hozó európai parlamenti választás is bizonyította, hogy a Fidesz viszonylag gyenge a városban. Ahogy az már szinte megszokott, ezúttal is körülbelül 10 százalékkal ért el rosszabb eredményt Pécsett a kormánypárt, mint országosan.

Pécsett is változtak az ellenzéki erőviszonyok

Pécsett öt ellenzéki párt (MSZP, DK, LMP, Jobbik, Momentum) már április elején bejelentette, hogy az őszi önkormányzati választáson a 18 képviselői körzetben közösen indulnak, hogy egyetlen ellenzéki jelölt álljon szembe a fideszes jelölttel. Csakhogy a vasárnapi voksolás alapvetően alakította át az erőviszonyokat az ellenzéki térfélen. A DK és a Momentum sikerének nem lehet más magyarázata, mint hogy az ellenzéki szavazók díjazzák a következetes Orbán-ellenes retorikát, a határozott, karakteres szembenállást azzal, amit a Fidesz képvisel. A Momentumnál nagyon sokat jelenthetett az erős közösségi médiás jelenléten kívül az utcai politizálás, a téli budapesti és vidéki tüntetéseken vitt vezető szerep, az állandó ?pultozás? a városokban. A DK-nál pedig az, hogy Gyurcsány Ferenc helyett a sokkal kevésbé megosztó, új arc Dobrev Klárát tolták előtérbe. Dobrev Pécsett és Komlón is teltházas fórumot tartott nem sokkal a választás előtt, a két városban jóval az országos átlag felett szerepelt a párt. (Komlón 28,36%, Pécsen 20,31%, országosan 16,19%). Az LMP, az MSZP és a Jobbik válsága, útkeresése hosszú ideje tart, azt viszont mindenkit meglepett, hogy a választóknak ennyire elege van belőlük és ennyire nem fogják díjazni a ?bénázásukat?

Sajtótájékoztatók helyett valami más

Ideje volna azt is elfogadniuk a pártoknak, hogy sajtótájékoztatókkal nem lehet választást nyerni. Pécsett a kampányban sokszor heti több sajtótájékoztatót is tartott az LMP, a Jobbik, és az MSZP. A DK viszont egyetlen egyet sem, és a Momentum is inkább az utcai akcióira küldött meghívót a sajtónak, de a klasszikus ?asztal mögül a tutit megmondó? sajtótájékoztatókat teljesen félretették. Sőt, a DK-nak még egy helyi, de az országos fideszes propagandasajtó által elindított botránya is volt, de ez sem ingatta meg a szavazókat. Nagyon úgy tűnik, hogy az ellenzéki szavazók egyszerűen nem hisznek a Fidesznek és a fideszes sajtónak, egyre inkább hitbéli ügy nemcsak a kormánypártiság, hanem az ellenzékiség is.

Nagy kérdés, mit lépnek majd az ellenzéki pártok Pécsett az új helyzetben, amikor a DK a vezető erő, második a Momentum, tőle erősen leszakadva harmadik az MSZP és a Jobbik, az LMP meg gyakorlatilag alig létezik. A DK és a Momentum ráadásul az országos átlagánál sokkal jobb eredményt ért el a városban, a Momentum konkrétan a megyei jogú városok közül itt a legerősebb, még néhány budapesti kerületben sem tudtak elérni olyan jó eredményt, mint Pécsett. Úgy tudjuk, Budapesttel ellentétben még nem lettek leosztva a pártoknak a területek, Pécs esetében a képviselői körzetek, így nem kell újrakezdeni az osztozkodást. Mellár Tamás éppen a múlt héten jelentette be, hogy a korábbi ellentéteket félretéve sikerült megegyeznie a pártokkal és mindenki beáll a Mindenki Pécsért ?ernyője? alá. Információink szerint Mellár – egyébként igen taktikusan – némileg elébe ment a dolgoknak ezzel a bejelentéssel, bár kétségkívül tárgyalt erről a háttérben az öt ellenzéki párttal. A DK-Momentum-MSZP-hármasnak (az MSZP-vel egy listán induló Párbeszéd kevésbé látható a városban, Mellár ellenére is) mindenesetre most, a képviselői helyek elosztása előtt elég jelentős legitimást ad, hogy vasárnap együtt 21.955 szavazatot kaptak.
Ez majdnem ugyanannyi, amennyit Mellár Tamás kapott tavaly tavasszal, az országgyűlési választásokon (21.988) a pécsi 1-es körzetben. Az MSZP hangja nyilván halkulhat a hármason belül, a DK-é és a Momentumé viszont erősödhet. Persze kérdés, mit fog érni az aktivistahálózat, a bázis, merthogy az – most még mindenképpen – az MSZP-t erősíti a DK-val szemben, és az őszi választás ennyiben mindenképpen eltér az EP-től. Itt, a képviselői helyekért folyó harcban már nem biztos, hogy elég lesz egy jó arc a plakáton, amit Dobrev Klára egyértelműen hozott most tavasszal.

Az biztos, hogy Péterffy Attila független polgármesterjelölt helyzetét erősítheti, hogy a három párt közül, amelyik támogatja, kettő (DK, Momentum) az ellenzéki oldalon folyó versengés nagy nyertese lett és pont az a kettő, amelyik eddig kivárt a támogatásával (LMP, Jobbik), nagyot bukott.

Gyenge Jobbik, szinte eltűnt LMP

A biztos őszi ellenzéki győzelemhez az ellenzéknek természetesen szüksége lehet LMP-s és jobbikos szavatokra is, de mivel e két formáció az országos trendnek megfelelően igen gyenge eredményt ért el Pécsett, nem megkerülhetetlenek, így súlyuk jelentősen csökkenhet helyben is. Utóbbi két párttal együtt egyébként az ötszereplős ellenzéki összefogásnak kényelmes többség néz ki: most több mint négyezer szavazattal többet kaptak Pécsett, mint a Fidesz.

Forró ősze lehet a Fidesznek, és nem csak Pécsett

A Fidesznek igen forró lehet az ősz számos megyeszékhelyen és városban, nem csak Pécsett. Két megyei jogú városban, Szegeden (40,8%) és Dunaújvárosban (40,55) még a pécsinél (42,75) is rosszabbul szerepeltek. Szegeden különösen rosszul állnak, vasárnap a DK-Momentum-MSZP hármas a Jobbik és az LMP nélkül is több szavazatot kapott, mint a Fidesz. Pedig hatalmas kommunikációs offenzívát indítottak Orbánék hónapokkal ezelőtt annak érdekében, hogy elhódítsák a várost a szocialistáktól és legyőzzék Botka László polgármestert.  Többek között a Tisza partjára vezényelték Pécsről Kapitány Gergelyt, az OKPécs című online lap főszerkesztő-tulajdonosát és a szintén pécsi származású, a fideszes média nagy öregjének számító Belénessy Csabát is.

Régiós érdekesség, hogy a Szita Károly fideszes polgármester által uralt Kaposváron több szavazat érkezett vasárnap az ellenzéki pártokra, mint a Fideszre, az viszont tényleg nagyon meglepő, hogy ugyanez igaz a kirakatváros, gazdaságilag száguldó Székesfehérvárra is.

KategóriákMETÁL