Péterffy Attila meglepetésszerű bejelentése és döntése, a harmadik pécsi alpolgármester kinevezésének másnapján megkerestük a városvezető (amúgy ellenzéki) pártokat, többek közt a leginkább érintett DK-t is, sőt Bognár Szilvia alpolgármestert és Kunszt Márta frakcióvezetőt is külön-külön. A Jobbikon kívül (és nyilván az MSZP-n kívül) azonban sehol sem repestek a boldogságtól.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Nagyon szépen köszönöm  a felajánlott lehetőséget a megszólalásra a tegnapi polgármesteri döntéssel kapcsolatban. A DK-frakció álláspontját közvetítem: a pécsi DK-frakció nem támogatta 3. alpolgármester kinevezését” – írta megkeresésünkre Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere. Ugyanezt írta, azaz a kinevezést ugyanilyen tömörséggel kommentálta Kunszt Márta, a DK frakcióvezetője is.

Illetve valamennyivel mégiscsak többet írt a frakcióvezető: “a DK írásban eljuttatta a polgármesterhez, hogy nem ért egyet 3. alpolgármester kinevezésével! Ezt a frakcióegyeztetésen szóban is megerősítette. Többet nem kívánok nyilatkozni az ügyről” – vagyis a DK már előzetesen jelezte, hogy nem ért egyet a pozíció létrehozásával sem,

Többek közt azt is megkérdeztük a DK frakcióvezetőjétől, hogy miért támogatta a frakcióvezetői ülésen Nyőgéri kinevezését Kunszt Márta. Mivel az, amit Péterffyék a kinevezés kapcsán mondanak, igaz, valóban megkérdezték a kinevezés előtt a pártokat, pontosabban a frakcióvezetőket. És úgy tudjuk, hogy Kunszt Márta Nyőgérire szavazott.

Ha máshonnan nem, a Jobbik közleményéből már megtudhattuk volna ennek hátterét is: maga Fogarasi Gábor írta le, hogy a DK és Bognár Szilvia nem akarta az ő kinevezését, miközben ő is kapott alpolgármesteri felkérést a feladatra. Vagyis Kunszt úgy szavazta meg Nyőgérit, hogy az “eredeti” jelöltet nem támogatta, vagy még annyira sem támogatta. Igaz, azt is megírtuk ma, hogy megkeresésünkre a pécsi jegyző, dr. Lovász István azt mondta, hogy a kinevezés jogszerű volt, külön, utólag nem szükséges megszavaztatni a különleges jogrend alatt eldöntött alpolgármesteri kinevezést, de a pártok később, ha már ismét lesznek rendes közgyűlési ülések, felülvizsgálhatják ezt.

Bognár Szilviától pedig azt is megkérdeztük, hogy miképpen érintette őt, hogy alapvetően tőle kerültek el jogkörök és feladatok Nyőgéri Lajoshoz. Aki a tegnapi bejelentés szerint a szociális, népjóléti és lakásgazdálkodás területéért fog felelni mostantól. Fogarasinak amúgy nincs ilyen jellegű végzettsége, de évek óta dolgozik ezen a területen képviselőként, sőt a lakásgazdálkodás a sport mellett az egyik olyan terület, amivel kiemelten foglalkozik. Nyőgéri korábban, az MSZP-s városvezetés idején bizottsági szinte vitte ezeket a feladatokat, neki amúgy szociális területről van felsőfokú szakirányú végzettsége.

Azt is megírtuk a nap folyamán, hogy a Péterffy Attilát jelölő, Mellár Tamás független országgyűlési képviselő által vezetett civil szervezet (amelynek Péterffy is tagja) elnöksége ma kemény hangon bírálta a pécsi polgármester döntését, miszerint visszaélt a hatalmával az álláspontjuk szerint. Illetve arról is írtak, hogy az lenne szerencsés, ha egyelőre visszavonná a döntését, és ha a minősített közgyűlési többség megszavazza a harmadik alpolgármesteri poszt létrehozását egyáltalán, majd azon túl Nyőgéri Lajos személyét, működne csak tovább a város három alpolgármesterrel.

LMP: Több okból is elfogadhatatlan a döntés

Az LMP-t is megkerestük, Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő és Kóbor József városházi képviselő közösen nyilatkozott. Azt írták, hogy a polgármester a testületet megkerülve, a rendkívüli jogrendben kinevezett egy újabb alpolgármestert. Mindez több okból is elfogadhatatlan. Mély válság van, a város rettenetesen el van adósodva. Elfogadhatatlan teher egy újabb alpolgármester kinevezése. Az új szocialista alpolgármestert úgy nevezték ki, hogy ezzel a munkáját kiválóan végző Bognár Szilvia alpolgármester feladatköreit csorbították.

„A kinevezett alpolgármester személye sem elfogadható. Botrányos körülmények között kellett távoznia múlt évben egy szakbizottság éléről, korábbi cégügyei miatt, továbbá vezető szerepe volt abban a 2009 előtti balliberális városvezetésben, amely a végletekig eladósította városunkat, és helyben is kétharmadhoz juttatta a Fideszt. Úgy látjuk, hogy rossz irányba indultak el a dolgok, hiszen egymást után neveznek ki az szocialistákhoz köthető kádereket fontos városi céges pozíciókba. Ez a városvezetés nem erre kért, és nem erre kapott felhatalmazást a pécsiektől” – közölte az LMP.

A Momentum a leghatározottabban elutasítja a harmadik alpolgármesteri tisztséget

A Momentumnál is kiverte a biztosítékot a kinevezés és annak módja. Őket is kerestük, természetesen, de a Momentum is a konkrét újságírói kérdések megválaszolása helyett (felethetően sok helyről kaptak persze kérdéseket) a pécsi frakció közleményét jelentették meg. És abban a legtöbb kérdésre választ is kaptunk.

Azt írták, hogy a Momentum Mozgalom Pécsi Helyi Szervezetének elnöksége és a Mindenki Pécsért – Momentum frakció a Pécs Megyei Jogú Várost vezető szövetség tagjaként elkötelezett a város átlátható, demokratikus elveken alapuló, stabil vezetésében. Ennek megfelelően, “a pécsi polgárok érdekében a szövetségen belül kezdetektől éltünk konstruktív kritikáinkkal, melyeket azonban legtöbbször figyelmen kívül hagyott Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba alpolgármester”.

„A Momentum helyi képviselői és vezetői a leghatározottabban elutasítják a harmadik alpolgármesteri pozíció létrehozását, mivel azt szakmailag megkérdőjelezhetőnek, anyagilag feleslegesen megterhelőnek és jogszabályilag is kérdésesnek tartjuk.”

Ezt jelezték is a polgármester számára is, többször is, így a legutóbbi megbeszélésen is, amelyen “jóhiszeműségünkkel visszaélve a korábban kiküldött témamegjelöléstől („évértékelő”) eltérően egy új alpolgármesteri pozíció létrehozását jelentette be”.

Nem értünk egyet továbbá Bognár Szilvia alpolgármester asszony jogköreinek szűkítésével, munkáját megfelelően végzi, szükség esetén a polgármester helyettesítését el tudná látni a jogszabályoknak megfelelően.

Rendkívül problémásnak tartjuk azt is, hogy a városvezetés képviselőink munkáját a késve megküldött dokumentációkkal, a különböző egyeztetések eredeti napirendjétől teljesen eltérő, azonnali döntést igénylő kérdésekkel való nyomásgyakorlással, adatigényléseink meggátolásával folyamatosan akadályozza. Ezzel szemben erőforrásokhoz és pozíciókhoz juttat a korábbi városvezetésekhez köthető, problémás szereplőket.

Péterffy Attila polgármester a szövetség tagjainak véleményét ignoráló, azokkal szembe menő döntéseit immár sokadszorra a versenyszférabeli tapasztalataival indokolja, a városvezetésben azonban a pécsiek által választott képviselők, nem pedig az alkalmazottai vesznek részt.

„A közös munka kizárólag egymás iránti bizalommal, átlátható módon, partneri együttműködéssel és demokratikus csapatmunkában képzelhető el felfogásunk szerint. Ezt képviseljük a Momentum Mozgalomban és ezek mentén kötöttük meg választási szövetségünket a tavalyi évben.”

A jelenleg tapasztalható hozzáállás aláássa a szövetséget és a közös program megvalósítását. Bízunk benne, hogy mindezek fényében a harmadik alpolgármesteri pozíció létrehozásáról szóló döntését mielőbb visszavonja a polgármester úr és a továbbiakban Pécs fejlődését szem előtt tartva átláthatóan és demokratikusan, a szövetség eredeti szellemiségének megfelelően fogja vezetni városunkat. Mi erre szövetkeztünk – írták.

FRISSÍTÉS 18.30 – Kővári János szerint nem volt jogszerű

Arról már tegnap beszámoltunk (mivel a Fidesz már tegnap kiadta közleményét), hogyan reagálta le az alpolgármesteri kinevezést a Pécsett tavaly ősszel, 10 év után ellenzékbe kényszerült kormánypárt. Szerintük Péterffy intézményesített szintre emelte a hazudozást, és természetesen nem értettek egyet a kinevezéssel.

Nemrég pedig a választáson a Fidessszel és a KDNP-vel együtt induló, sőt jelenleg is a KDNP-vel egy frakciót alakító ÖPE, illetve vezetője, Kővári János is nyilatkozott a kérdésről. Kővári azt írta, hogy Péterffy szabálytalanul nevezte ki az új alpolgármestert. A Belügyminisztérium rendkívüli jogrendre kiadott állásfoglalásában ugyanis szerinte világosan kimondja, hogy nincs lehetősége a polgármesternek egyszemélyben a közgyűlés nélkül kinevezni alpolgármestert. “Ráadásul évi 10 milliót kifizetni az új alpolgármesternek ebben a nehéz anyagi helyzetben indokolatlan” – fogalmazott.

18.35 A Párbeszéd sem támogatta a kinevezést

Közleményt jelentetett meg a Pécsett városházi képviselői hellyel ugyan nem büszkélkedő, ugyanakkor a városvezető koalíciót kívülről erősítő, nem mellesleg országgyűlési frakciójában Mellár Tamás független baranyai parlamenti képviselőnek helyet adó Párbeszéd Magyarországért Párt is, illetve annak Baranya megyei alapszervezete. Azt írták, hogy a Párbeszéd pécsi városvezető koalíció tagjaként elkötelezett Pécs stabil városvezetéséért és egy sikeres, hosszú távú szövetség fenntartásáért. Ez a szövetség csak a koalícióban lévő pártok egyetértésén alapuló, valódi szövetségként tud működni. “Magyarország Kormánya az ellenzéki önkormányzatok tudatos anyagi térdre kényszerítésen dolgozik, korlátozza az önkormányzati hatásköröket és nehezíti a járványügyi védekezést. Ebben a helyzetben úgy ítéljük meg, hogy a városnak a lehető legszigorúbb fiskális politikát kell folytatnia és a spórolást saját erőforrásai átcsoportosításával és optimálásával kell kezdenie. A Párbeszéd Magyarországért Párt Baranya megyei alapszervezete nem támogatja újabb alpolgármesteri poszt létrehozását és felkéri a Polgármester urat, hogy a rendkívüli állapot megszűnését követő első közgyűlésen bocsássa szavazásra a harmadik alpolgármesteri státusz létrehozását. A Párbeszéd Magyarországért Párt célja egy fenntartható, zöld, kulturálisan sokszínű, szociális kérdésekben érzékeny Pécs építése. Tisztességes, átlátható, szakmai kérdésekben konzekvens városvezetést szeretnénk, mert ez mindannyiunk városa, mindannyiunk otthona.”

KategóriákMETÁL