Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi közgyűlési frakciójának, azaz a pécsi orbánista frakciónak a vezetője elégedett Orbán Viktor (és a kormány) döntésével, miszerint a kis- és közepes vállalkozások helyi iparűzési adóterheit csökkentik. És ő nem csodálkozik azon, hogy a “balliberális polgármesterek” lázonganak.

A cikk a hirdetés után folytatódikEbben a cikkben írtunk Orbán Viktornak a 100 milliárd forint közpénzből működő köztelevízióban a Facebookon tett mai bejelentéséről, ami egyebek mellett arról szólt, hogy jövő évtől a felére csökkentik az önkormányzatoknak fizetendő iparűzési adót a kkv-nál és az egyéni vállalkozóknál. (Orbán egyik hű embere, Varga Judit a tavasszal még hadat üzent Zuckerbergéknek, pár napja meg korlátozásról beszélt, bár elég fura ügy volt.)

Vagyis a kormány úgy próbál segíteni, hogy másoknak, a (reméljük, szerintük is) tőlük független önkormányzatoknak fizetendő adók egyikét csökkenti. Persze ígértek kompenzációt, de a legnagyobb 50 önkormányzatnak az nem lesz automatikus, azt majd később eldöntik, egyenként. Legalábbis a mai bejelentés erről szól. (Mert láttunk már olyat is, hogy péntek reggel határozott álláspont volt, hogy az iskolákat nyitva kell tartani, péntek estére aztán már az, hogy be kell őket zárni.)

Nem sokkal később, egy újabb szombati cikkünkben írtunk arról, ahogyan Péterffy Attila, Pécs polgármestere, EBBEN pedig arról, hogy a Gémesi György gödöllői polgármester által vezetett önkormányzati szövetség elégedetlenkedik a döntés miatt.

Nem maradt el az orbánista reakció sem, Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi közgyűlési frakciójának vezetője nemrég posztolt erről a Facebookon.

Csizmadia azt írta egyebek mellett (lejjebb a teljes bejegyzés is olvasható), hogy a balliberális polgármesterek úgy és olyan módon reagáltak, ahogy az várható volt. Érdkes megjegyzést tesz arra vonatkozóan, hogy a helyi iparűzési adóval kapcsolatban a polgármesterek arra utalnak, hogy az a településeknek jár, szinte megkérdőjelezve ennek tényét. Majd (ahogyan az már akkor is várható volt) az iparkamara elnökének, Parragh Lászlónak a finoman szólva nem keveset bírált “saját ötletére” emlékeztet.

Megjegyezzük, Székesfehérvár fideszes polgármestere idejekorán üzent a kormánnyal kifejezetten szoros, jó viszonyt ápoló Parraghnak. Ő akkor azt mondta, nem tudja, hogy Parragh László valóban a gazdaságot képviseli-e, egyben felhívta az iparkamara elnöke figyelmét arra, hogy bátran kérjen segítséget azoktól, „akik az önkormányzatokhoz értenek”. Ő arra emlékeztetett, hogy az élet minden területén használják azokat az adóforintokat, amelyek az iparűzési adóból érkeznek be. Ebből kifolyólag ez nem a településeknek, hanem az ott élőknek fájna igazán – mondta Cser-Palkovics, akkor még feltételes módban.

Székesfehérvár polgármestere friss közleményben már finomította a korábban tett, fideszes polgármestertől nem megszokott bíráló megjegyzését, és azt írta, hogy az iparűzési adóval kapcsolatos mai bejelentés alapján ezt időleges döntésként értelmezi, ami már elfogadhatóbb. E sorok írójának a megjegyzése: mi úgy láttuk, hogy eddig is járványügyi intézkedésről volt szó, fel sem merült az, hogy tartósan, “örökre” elvennék az önkormányzatokat illető iparűzési adóbevételeket, a különség az, hogy most nem Parragh beszélt egy ötletről, hanem Orbán egy döntésről.

Csizmadia is ezt a narratívát mondja, hogy Parragh ötlete nem volt elfogadható (annak idején valóban, ő is bírálta Parragh szavait), de szerinte most “értelmes és kompromisszumot tükröző döntés született”.

Majd ismét megemlítette az idén Pécsnek jutó 30 milliárdos kormányzati támogatást, amiről a Fidesz már korábban is beszélt egy közleményben

Csakhogy ez ssajnos nem másnak tűnik e szempontból, mint szemfényfesztésnek. “Pozitívan” szemlélve remek kommunikációs trükknek. Nézzük csak, hogy mit is ért 30 milliárdos, Pécsnek jutó idei(!) támogatáson a Fidesz!

Orbán Viktor duplán kedvenc játékát: a focit és futballstadionépítést.

A PMFC stadionjáról valóban megszületett a kormányzati döntés (magyarul Orbán Viktor dönthetett). Az összeget viszont nem tudjuk, legfeljebb sejtjük. Konkrét döntés összegről nem született, arról nem is beszélve, hogy pénzt nem kapott még senki a tudtunkkal. Ugyanakkor az igaz, hogy hozzáértők 15-20 milliárdos fejlesztésről beszélnek vagy tippelnek a pécsi stadion kapcsán. A Fidesz így kis túlzással “ex has” beszél a 30 milliárdos keretből 20 milliárdról.

PTE/MVP

A 30 milliárd forintba beleértenek egy 5,77 milliárd forintos támogatást is. A PTE-nek megítélt MVP-s pluszpént az új orvoskari elméleti tömb befejezésére és egy parkoló megépítésére. Ne feledjük továbbra se, annak kapcsán emlegetik ezt kábá (most is), hogy Péterffyék miért is ugrálnak, hisz mennyi pénzt kapott Pécs. Ráadásul, mint azt a Szabad Pécs megírta, ez az összeg teljes egészében Mészáros Lőrinc cégéhez kerül.

Dárdai Pál Akadémia

A pécsi 30 milliárdos kormányzati összeg része a PMFC utánpótlásakadémiájának megszavazott plusz pénz is, 800 millió forint, amit Bánki Erik barátjának a cége épít.

ZSÖK

Az egyik legérdekesebb ebből a keretből, aminek nagyon kell örülnie az új pécsi vezetésnek, az az 1,9 milliárd forint, amit a Zsolnay Örökségkezelőnek juttat a kormány. Tény ugyanakkor, hogy erre szerződés kötelezte a területet felügyelő minisztériumot, de mégsem akarták olyan nagyon odaadni, igazán illő időben pedig nem is sikerült. Sőt, kilátásba helyezték, hogy inkább elvennék a ZSÖK-öt Pécstől, amely ötlehez a pécsi kormánypárti politikusok és országgyűlési képviselők tapsoltak. Annak idején viszont, amikor nem ellenzék vezette a várost, ez nem merült fel. Meg kell jegyezni, hogy öt éve Hoppál Péteréknek sikerült tízéves szerződést kieszközölni a fenntartás, működtetés támogatására, és ez mindenképpen pozitívum, Hoppál Péterékre és a Fidesz-kormányra vonatkozóan is. Arról ugyanakkor nem szívesen beszélnek, pedig ez az igazság, hogy a pécsi EKF-programnak a lényege a kulturális decentralizáció volt, amihez az ilyen kiemelt közvetlen és folyamatos kormányzati támogatás is dukált, ezért az eredeti elképzelések szerint ez a működtetési támogatás a kezdetektől járt volna. Gyakorlatilag azért csúszott (de ami tényleg biztos: azért csúszhatott) öt évet ez a döntés, mert 2010-ben kormányváltás volt, illetve mert 2006 tavaszán tragikus balesetet szenvedett az EKF-et politikai oldalról kilobbizó Toller László.

PNSZ

Az az 520 millió is a fideszes matek része, amit a Pécsi Nemzeti Színház működésére ad az Orbán-kabinet, de amihez “cserében” át kellett engedni gyakorlatilag az igazgatóválasztást a kormánynak (nem közvetlenül, de lényegében). Megjegyzés: hasonló jelentős állami támogatás ilyen kitételek nélkül korábban is volt.

Vásárcsarnok

Csitmadiáék beleszámolják a 30 milliárdba többek közt azt a 416 milliós, ugyancsak többlettámogatásnak írt összeget is, amit az új pécsi vásárcsarnok építésére szavazott meg a kormány. Az igazság ezzel szemben az, hogy a már megítélt uniós támogatási összegek átcsoportosítását engedélyezték (azaz a pénz már Pécsé volt korábban is), amit a pécsi Fidesz is szeretett volna tavaly, de nem sikerült elintézniük.

Csizmadia Péter (Fidesz) Facebook-bejegyzése:

A kkv szektort és az egyéni vállalkozói kört illető helyi iparűzési adó kedvezménnyel kapcsolatos mai kormányfői bejelentésre a balliberális polgármesterek úgy és olyan módon reagáltak, ahogy az várható volt. Lassan semmi meglepő nem lesz abban, hogy bármilyen kormánydöntés is születik a járvány egészségügyi vagy gazdasági hatásainak kezelésére, azt egy összehangolt kórusként kezdik bírálni a “nekünk csak jár” hozzáállás jegyében. A konkrét esetben egy, az eredeti, iparkamara elnöke által tett, számomra elfogadhatatlan javaslattal ellentétben egy értelmes és kompromisszumot tükröző döntés született, amely a hatásait illetően további szakmai elemzést is igényel. A nagybefizetők ugyanannyi adót fognak befizetni, a kisebb vállalkozások a járványidőszakra terjedően kapnak kedvezményt, míg az önkormányzatok élhetnek a kompenzáció lehetőségével. A higgadt értelmezés helyett a pécsiek azonban csak egy újabb, szokásos és egyre unalmasabb kirohanást kaptak polgármesterüktől. Nem emlékszem, hogy az idei, összesen több, mint 30 milliárdos kormányzati plusztámogatás bármelyik eleme esetén megjelent volna akár egyetlen korrekt és köszönő hangnemű polgármesteri nyilatkozat is. Vélhetően a fent említett “nekem csak jár” vezérelv és a baloldali vezető köröknek való megfelelési vágy okán.

KategóriákMETÁL