A Szabad Pécs írta meg, hogy a fél belvárost lezárja több órára a rendőrség a Pécs Pride-felvonulás napján. Nagyon sok minden nem volt azonban világos abból, hogy mit lehet és mit nem, hova és mikor lehet menni és mivel. Na és, hogy mégis mi az oka annak, hogy ilyen szintű készültség van, lapunk ezért megkereste a rendőrséget, hogy tisztázzák ezeket a kérdéseket.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécs Pride biztosításával foglalkozó, eggyel korábbi cikkünkben írtuk, hogy több száz rendőrt vezényelhetnek ki a pécsi belvárosba, a rendezvény biztosítására, ami olyan szintű készültség lehet, amilyet még nem látott Pécs.

A rendőrségi válasz az értesülést nem cáfolta de csupán annyit írtak: “a rendezvény biztosítását a rendőrség a szükséges és megfelelő létszámmal fogja ellátni”.

Újabb, nem hivatalos értesülésünk szerint ezer rendőr lesz szolgálatban szombaton. Az ezer fő azt jelenti, de ez igaz arra is, ha “csak” több száz rendőr lesz, hogy más településekről is vezényelnek majd Pécsre rendőröket.

Ha ez igaz, akkor annyian lesznek a rendőrök, ahány főre van bejelentve a Pride-felvonulás elleni, szélsőjobboldali szervezetek (Mi Hazánk, Betyársereg) által jegyzett ellentüntetés.

Nem a felvonulók miatt

Azt mindenképpen meg kell ugyanis jegyezni, hogy nem a Pécs Pride-felvonulás miatt van szükség ilyen szintű biztosításra, hanem mert ellentüntetés is lesz, és mert – a Szabad Pécs nem hivatalos, nem megerősített, de több helyről is hallott értesülései szerint – a rendőrséghez fenyegetések híre, illetve a rendezvény tervezett megzavarásának szándéka is eljutott – sőt, itt további més szélsőséges szervezetek nevét is hallottuk, azaz nem feltétlenül az ellentüntetésen névvel megjelenő szervezetekről beszélünk.

Mindenesetre ez azt is jelenti, hogy esetleg tényleg fenyegetés miatt választott a rendőrség ilyen biztonsági szintet, azaz teljesen racionális is lehet ez a döntés, és nem az, aminek hangzik és tűnik: hogy a rendőrség elővigyázatosságból túlbiztosítja a rendezvényt.

Üres utcákon?

A várost járva, laikusokat kérdezve olyan vélemények is elhangzottak, hogy – remélhetően akaratlanul – ezzel politikai célokat is segít a rendőrség. Mert a nagyfokú készültség és lezárás tobvábbi feszültséget kelt az emberekben, adott esetben olyanokat is a felvonulás és annak céljai ellen fordítva, akik amúgy nem voltak elutasítók a rendezvénnyel kapcsolatban. Mindemellett szerintük mindez azt is eredményezheti, hogy az első magyarországi vidéki Pride majdhogynem teljesen kihalt utcákon zajlik majd, csak a résztvevők vonulnak majd magukban, és pont az vész el, hogy megjelenjenek így, közösen, a közösség előtt. (Megj: kivéve, hogy nagyon nagy publicitást kap emiatt maga az esemény, ami meg pont az eredeti célt szolgálhatja, hogy felhívják magukra, a közösségükre a figyelmet – B. A.)

Már készültségben

A készültség egyébként már most látszik, mivel a hétfőn este elkezdődött emberi jogi fesztivál szakmai eseményeit ugyan távolabbról és kordonok nélkül, de rendőrjárőrök felügyelik, esetenként 5-7 rendőr is az események helyszíneinek közelében tartózkodnak.

Sőt

Arra is lehet számítani, hogy az utcai rendőri jelenlét már péntekre erősödni fog ehhez képest is, mivel egyes hírek szerint nem kevesen már előző este megérkezhetnek Pécsre azok közül, akik részt szeretnének venni a pénteki programokon, majd a másnapi meleg büszkeség felvonuláson.

Maradtak kérdések

Amint legutóbb megírtuk, a rendőrség a teljes területet, ahol a felvonulók elhaladnak, már szombaton déltől kordonokkal lezárja. 

Az ezzel kapcsolatos, a rendőrségi közleményben is olvasható, majd az üzletek bérlőivel ismertetett szabályok azonban nem voltak teljesen világosak és érthetőek – ez volt legalábbis az általános vélekedés, amivel az elmúlt napokban találkoztunk, ezér megkerestük a rendőrséget.

Többen tervezik, hogy nem nyitnak ki estig

Több vendéglátós is azt mondta egyébként, hogy habár valóban nem kell bezárniuk, de nem fognak kinyitni aznap este hat óráig, mivel déltől már lezárt terület lesz a pécsi belváros egy jelentős része, és oda senki nem mehet be az alapján, amit írtak a tájékoztatóban, kivéve a Pride résztvevői. Ők pedig miért is ülnének le fogyasztani, hiszen vonulni fognak?

Húsz perc vs. két óra

Megjegyezzük, az nem biztos, hogy ne lennének olyanok, akik nem mennének végig az elviekben gyalogosan húsz perc alatt teljesíthető úton, mivel azt a menet mintegy két óra alatt fogja megtenni, avagy ne akarnának azér jópáran teljesen békés szándékkal csupán nézelődni, amire pl. egy belvárosi kávéházi terasz tökéletesen alkalmas lehet, de valóban, korántsem biztos, hogy üzletileg lehet erre alapozni. Nem beszélve arról, hogy voltak, akik azt mondták, hogy inkább nem vállalják be azt, hogy őket is előveszik valamiféle felelősséggel, ha egy, az ő teraszukra leülő vendég zavarja meg a felvonulást vagy ragadtatja magát atrocitásra.

Ki mehet be és mikor?

A rendőrség azt írta a kiadott tájékoztatóban, hogy „a lezárt területeken szeptember 18-án 12 órától a rendezvény befejezéséig a rendőrség korlátozza a személy- és járműforgalmat. A 12 órától lezárt területet az ott tartózkodók bármikor elhagyhatják, azonban oda a lezárást követően – a lezárt területre bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok és a lezárt területen belül dolgozók kivételével, illetve alapos indok nélkül – senki nem léphet be”.

A rendőrség nem kommunikálta sem a sajtóban, sem az érintett lakók és üzletek felé, hogy mi a szakmai indoka az ilyen mértékű lezárásnak (összevetve pl. a Pécs City Karnevállal ahol szintén sokan és hangosan vonulnak a belvárosban), az sem tisztázott például, hogy mi számít alapos indoknak? Ki fogja ellenőrizni a 12 óra után érkezőket? Milyen céllal lehet bemenni a belvárosba 12 és 16 óra közt?

A rendőrség ezekre a kérdéseinkre most azt írta, hogy „az üzletek, éttermek, szolgáltatóhelyek nyitva lehetnek, oda 12 óra előtt bárki bemehet, akár a rendezvény végéig is ott lehet, illetve ha szeretne, bármikor távozhat onnan. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a lezárt területen belül lévők a rendezvényt nem zavarhatják, ezt pedig a rendőrség folyamatosan ellenőrizni fogja”. 

Hozzátették: „déli tizenkét óra után a lezárt területre csak a szervező engedélyével, vagy a közleményben említett feltételek teljesülése esetén lehet belépni. Aki csak nézelődni szeretne, az adott területre, a lezárás feloldása után mehet be”.

Magyarán ez azt jelenti, hogy a rendőrség biztosítja csupán a területet, a szervezők felelőssége és feladata az, hogy eldöntsék, ki mehet majd be és ki nem. Ezzel kapcsolatban azt mondták el a Szabad Pécsnek a szervezők, hogy mivel a felvonulás szabadtéren lesz, a lezárt területre belépés nem lesz kötött a covid-védettség igazolásához, annyit fognak megkérdezni, hogy milyen célból érkeznek az emberek a lezárt részre. Azok mehetnek majd be, akik a felvonulásra mennek, vagy dolgozni, avagy a területen laknak. Azt továbbra is mondták, hogy a rendezvény biztosításához a részükről szükséges minimum száz fő szervezőt, akik segítenek lebonyolításban, biztosítani fogják, vélhetően 3 fős csoportokban lesznek a menet és a lezárt terület különböző pontjain a segítők, akik rádión tartják majd a kapcsolatot. 

Más okból?

Azt is megkérdeztük a rendőrségtől, hogy a lezárás idején gyalogosan és célzottan be lehet-e menni más célból, azaz nem a felvonuláson részt venni, hanem ebédelni, kávézni stb., de a rendőrség azt írta, hogy ilyen célból a lezárt területre nem lehet bemenni.

Kétkeréken sem

A kerékpározásra is rákérdeztünk, a területről történő kihajtásra, akár egyénileg, privát szeretne így közlekedni valaki, akár futárként dolgozik, a válasz: a kerékpár járműnek minősül, így arra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint például az autókra. Ennek értelmében a lezárás után és ideje alatt kerékpárral a lezárt területen belül közlekedni, illetve onnan kihajtani nem lehet.

Házról házra, lakásról lakásra

A Szabad Pécs a napokban egy akár nyugtalanítónak is nevezhető, de mindenképpen érdekes hírt kapott, amit azóta más személyektől, több helyről is megerősítettünk, azt, hogy az elmúlt napokban a Pécs Pride-felvonulás vonalán érintett házakat és azok lakásait járják végig pécsi rendőrök, és az iránt érdeklődnek, hogy otthon lesznek-e, adtak-e ki lakást a szeptember 18-i hétvégére, avagy tudnak-e arról, hogy a házban mások így tettek.

Ez ügyben is érdeklődtünk a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon, hogy megtudjuk, mi ennek az oka, vagy érkezett-e olyan konkrét fenyegetés, amely arról szólt, hogy így jutnának be, és zavarnák meg a felvonulást azt ellenzők.

A válasz:

„A rendőrség a rendezvények biztosításánál, azok zavartalansága érdekében adatgyűjtést végez, azonban annak részleteiről intézkedéstaktikai okokból nem kívánunk tájékoztatást adni”.

A Szabad Pécs, mint fentebb írtuk is, nem hivatalos értesülésként olyan információhoz jutott, hogy nagyon nem véletlen ez a finoman szólva nem hétköznapi folyamat, és az ok valójában tényleg az, hogy attól tartanak, hogy lennének olyanok, akik minimum a rendezvény megzavarására készülhetnek, egyénileg és szervezetten is.

Ami e cikk szerzőjének véleménye szerint pont nem arra indok, hogy távol maradjon a felvonulástól az, aki esetleg tervezte, bár i okból, hogy részt vesz rajta, hanem éppenséggel olyanokat is a belvárosba csábíthat szombaton, akik talán nem vettek volna részt rajta, talán az emberi jogi egyenlőségi követelések (hiszen a Pride valójában erről szól) nem a legszerencsésebb módjának tartja a meleg büszkeség felvonulást, de azzal egyetért, hogy a jogszerűen engedélyezett, békés gyülekezésre mindenkinek joga van, arra is, hogy kiálljon a maga és akár mások érdekeiért, akár egy felvonuláson, és arra is, hogy ezt biztonságban megtehesse

KategóriákMETÁL