Újévi rádióinterjút adott vasárnap reggel Orbán Viktor miniszterelnök. A választásokon szavazóhelyiségeknek berendezett helyszíneken lehetne oltani. Magyarország tud legalább olyan hatékonyan oltani technikailag, ha van elég oltóanyag, mint Izrael. De jelenleg nincs elég, ezért ezzel nem elégedett a miniszterelnök. A Pfizer-vakcina meg kis túlzással magyar vakcina, a sok magyar tudósember és főként egy „kisújszállási asszonyság miatt”.

A cikk a hirdetés után folytatódik



„Mitől függ az, hogy milyen gyorsan halad az oltakozás” – tette fel első kérdését Orbán Viktor miniszterelnöknek szó szerint így a Kossuth Rádió riportere a Vasárnapi Újság című műsorban vasárnap. Azért is kérdezte ezt, mert „azt hallották”, hogy Izraelben két hét alatt mintegy egymillió embert sikerült beoltani.

Orbán Viktor azt mondta, hogy ez egy egyszerű technikai kérdés. Magyarországnak van egy oltási terve, a szerint, annak az ütemezése, sorrendje szerint járnak el. Az oltási terv arról szól, hogy ha nincs mindenki számára elegendő vakcina, akkor melyik csoportok, milyen ütemezésben kapják meg az oltást.

Tudni kell ehhez azt is, hogy a rádióinterjú azt követően készült vasárnap reggel, hogy tegnap több portálon is megjelent, úgymond kiszivárgott a kormány által eddig nem túslágosan reklámozott oltási terv, vagyis az, hogy Magyarország rendelkezik ilyen tervvel, és ismert lehet vagy lehetett volna eddig is a sorrend. Ami egyébként egy laikus számára teljesen logikusnak tűnik.

Jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcina van jelenleg, mondta a kormányfő. Van arra is terv, hogy ha lenne holnap reggel elegendő vakcina, akkor hol oltanának embereket. Sajnos azonban ez nem így van. A nyugatról érkező vakcinákat Brüsszel (=EU) intézi, nem is elégedett ezzel Orbán Viktor. Magyarország viszont nézi a keleti fejlesztésű vakcinákat is, „mert az embernek két lába van”.

Az orosz vakcina jó, de nincs belőle elég, sajnálkozott Orbán. A kínai e szempontból ígéretesebb (előbb is lehet, több is lehet belőle), de jelenleg még az sem érhető el.

„Most éppen kinn vannak a fürkészek, vagy a gyógyszerészeti ellenőrző csapatok, személyeink” – közölte. Azaz ideális esetben az emberek majd választhatnak, hogy melyikkel oltatják be magukat. „Így áll most a vakcinafront” – foglalta össze a legfontosabbakat, ismét, erre is háborús narratívát használva a miniszterelnök.

A riporter nem szalasztotta el megkérdezni, hogy valóban igazságos-e az EU elosztása, mert a németek külön is tárgyalnak a gyártókkal, ami nem tetszik az olaszoknak. Orbán szerint viszont a németek nem jártak el szabálytalanul, sőt Magyarország is küldött ki „ilyen ügynökféléket, akik azt szagolgatják”, próbálják kideríteni, hogy van-e lehetőség külön megállapodásokat kötni, mert a nyugati gyártóknak is vannak még az uniós kvótán felüli kapacitásuk. Egyelőre nem tudtak ebben sikert elérni, de próbálkoznak, ez a kerülőút létezik. A brüsszeli megállapodás azonban Orbán elmondása szerint csupán arról szólt, hogy egy bizonyos mennyiséget közösen szereznek be, sőt még „Brüsszel is ki van szolgáltatva a nagy gyógyszeripari cégeknek”.

Magyarországnak tehát van terve arra, hogy mi lenne, ha jönne egyszerre akár több millió vakcina is. A kórházak melletzt máshol is kijelölhetnek oltási pontokat, a választásokon szavazóhelyiségeknek berendezett helyszíneken lehetne oltani. Magyarország Orbán szerint tud legalább olyan hatékonyan oltani technikailag, ha van elég oltóanyag, mint Izrael. De jelenleg, mint mondta, nincs elég.

Orbán szerint a második hullámot kivédte Magyarország, de a lazításnak most nincs itt a helye, amíg nem lesz tömeges oltás, addig nehéz a lazításról beszélni, mert egy újabb, harmadik fertőzéshullámot indíthat le vele az ember.

Orbán szerinte Magyarország a második hullámot teljes fegyverzetben várta, de van még olyan, ami nincs Magyarországnak, de szükség van rá, és ez a saját gyártási kapacitás, mert egy következő járvány alkalmávasl erre is szükség lehet a kellő számú orvos, egészségügyi dolgozó, kórházi ágy és lélegeztetőgép mellett. Emiatt kezdtek üzemeket, gyárakat építeni, kutatásokat indítani, és zajlanak a magyar vakcinakísérletek.

Megjegyezzük, sokan lehetnek, akik szerint nem várta elég felkészülten a járvány második hullámát Magyarország annak ellenére sem, hogy volt némi idő felkészülni rá. A többek szerint a magyar lakosság általánosan rossz egészségügyi állapota mellett a későn jövő kormányzati korlátozó intézkedések is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a második hullám világszinten is nagyon szomorúnak számító halálozási adatokat hozott lakosságarányosan. Erre viszont a riporter nem kérdezett vissza, nem firtatta, hogy ezt a kijelntést Orbán mire is alapozza.

„Egyébként mindenki ezt a nehezen kimondható szót használja: ez a Pfizer. Azt hiszem, így kell mondani, de az valójában egy magyar vakcina” – mondta Orbán Viktor.

Meg is magyarázta, természetesen, hogy miért. A magyarázatban volt szó egy ebben főszerepet játszó „tudós asszonyról”, aki egy „kisújszállási asszonyság”.

„Beszéltem azzal a professzor asszonnyal (…) újév előtti napon, hosszan, és megértettem, hogy egy német professzor is benne van a fejlesztésben, de legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban, a kutatás irányításában. Kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina: amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam, és akinek a lánya kétszeres olimpiai bajnok evezésben.”

A fenti idézetben jelzetten kihagyott résznél szúrja köbe a riporter dr. Karikó Katalin nevét. Ő a „kisújszállási asszonyság”.

Megj.: dr. Karikó Katalinról korábban már írt a magyar sajtó annak kapcsán, hogy a nyolcvanas évektől már az USA-ban élő kutató dolgozta ki a Pfizer/BionTech vakcina egyik szabadalmát.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a magyar egészségügy helytállt, és sokkal jobban számos olyan országnál, amelynek egészségügyét általában Magyarországnál előkelőbb helyre értékelik. Mert „itt nem haltak meg emberek azért, mert nem volt ellátás a kórházban”, és mert nem kellett kórházi folyosókon fektetni embereket, és olyan döntést sem kellett hozni, hogy melyik beteg maradjon életben azért, mert nincs kellő számú lélegeztetőgép, jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán az interjú végén azt mondta, hogy gazdaságilag az elmúlt tíz év volt a legsikeresebb tíz esztendő az elmúlt száz évből. Szerinte azonban a következő tíz év még ennél is jobb lehet.

„Olyan dimenzióváltás előtt van a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek. Hatalmas fejlesztési forrásokat halmoztunk föl, nagyon nagy programokat fogalmaztunk meg, tíz év múlva erre a gazdaságra alig lehet majd ráismerni.”

Orbán 2030-ról azt vizionálta, hogy akkorra már a magyar egy digitalizált és körforgásos, fenntartható gazdaság lesz, radikálisan lecsökkentett energiarendszerrel, miközben teljes lesz a foglalkoztatás, és a gazdasági növekedés emiatt érzékelhetően nagyobb lesz, mint az EU nyugati felében.

Egy egész más világ jön, az emberek is gyarapodni fognak, nagyobb jólét köszönt ránk, nagyobb lakásokban fogunk élni, több gyerek lesz. Minderre vannak tervek és pénzügyi források is.

„Az évtized, ami előttünk van, az fantasztikus évtized lehet. És már az első éve is az lesz. Az első két, esetleg három hónap nyomorúságos lesz 2021-ben, de ha abból kijövünk, utána egy hihetetlen gyorsasággal állunk majd emelkedő pályára. Nagy idők kapujában állunk.” – közölte Orbán Viktor.

Orbán Viktor – miniszterelnöki interjú (Vasárnapi újság – január 3.)

Hallgassa vissza Orbán Viktor miniszterelnök úr január 3-i Kossuth Rádió – Vasárnapi újság című műsorában elhangzott interjúját!

Mi is az ország oltási terve?

1. Egészségügyi dolgozók. Orvosok, asszisztensek, szakasszisztensek, ápolók, népegészségügyi szakemberek, orvostanhallgatók, egészségügyi szakképesítésű adminisztratív dolgozók, védőnők, egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személyek, gyógyszerészekek, gyógyszertári asszisztensek. És minden más, egészségügyi intézményben dolgozó személy.

2. Szociális ellátásban résztvevő dolgozók, szociális ellátásban részesülő személyek.

3. Kockázati csoportba tartozó 60 évnél idősebbek..

4. Rendvédelmi dolgozók, közigazgatási szervek azon dolgozói, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal.

5. A 18-59 éves korosztály azon része, akiknek valamilyen alapbetegségük kockázatot jelent.

6. A „kritikus infrastruktúrában dolgozók”. (Megj.: ennél többet erről nem tudunk.)

7. Olyan 18-59 évesek, akik az előbbi csoportokba nem tartoznaek bele.

Vagyis a 18 év alattiakat a terv ezek szerint nem érinti, 18 év feletti, TAJ-számmal rendelkező személyekről van szó a kiszivárgott hírek szerint.

KategóriákMETÁL