A Pécsi Tudományegyetem vezetőivel tárgyal az Orbán Viktor által erre a feladatra kinézett Stumpf István a PTE modellváltásáról. Tiltakozó diákok kordonszalagokat húztak a rektori hivatal elé, amit azóta az egyetem el is távolított már.

A cikk a hirdetés után folytatódikA tiltakozó diákok a #freePTE Facebook-oldal tagjai, aktivistái. Azt mondták a Szabad Pécsnek, hogy az akcióval a céljuk az volt, hogy tiltakozzanak, és felhívják a figyelmet arra, hogy nagyon sokan, nagyon sok hallgató, ahogyan ők is, tiltakoznak az alapítványi modellre való átállás és az egyetemek ilyen módon való erőltetett átalakítása ellen.

A diákok azt mondták, hogy az egyik érv a modellváltás ellen, hogy a kormányzat vagy az egyetem azon vezetői, akik támogatták az átalakítást, bármilyen pozitívnak gondolt érvet mondtak a modellváltás mellett, azt a jelenlegi rendszerben is meg lehet csinálni, legyen szó fejlesztésről, vagy az egyetemek rendszerében valóban meglévő hibákról és hiányosságokról.

Ráadásul szerintük azok a hibák, amelyek fennállnak az egyetemek működésével kapcsolatban azok nagyrészt előzetes kormánydöntésekből fakadnak, és jogszabályi változtatásokkal ezeket orvosolni lehetne, vagy ezeken a helyzeteken, hibákon könnyíteni lehetne. És, ha csak azt hozzávesszük, hogy nagyrészt, főleg az elején továbbra is az állam adná a pénz nagy részét, így a modellváltás most lényegében azt jelenti a gyakorlatban, hogy az egyetem fölé raknak még egy bürokratikus elemet.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen már látott kordonszalagokat, amit a pécsi egyetem rektori hivatala elé húztak a tiltakozó diákok, az egyetem azóta már eltávolította.

A Szabad Pécs megkereste előzetesen az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy rövid interjút kérjünk Palkovics Lászlótól és/vagy Stumpf Istvántól (merthogy volt olyan hír is, hogy Palkovics is Pécsre érkezhet), de nem is válaszoltak megkeresésünkre. 

KategóriákMETÁL