Harminchárom éve, 1988. március 30-án alakult meg a Fidesz. Ez alkalomból a párt 37 alapítójának egyike, Kardos József nyílt levelet írt Áder János államfőnek, amelyet a sajtóhoz is eljuttatott. Kemény, éles hangú, egyben elgondolkodtató bírálat Orbán Viktorról és az újkori Fideszről.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Fidesz egykori soproni elnöke, később Szájer József titkára és kampányfőnöke a Fideszből abban az évben, 1998-ban lépett ki, amikor Orbán Viktor először hatalomra került.

„A Fidesz születésnapja alkalmából írok neked, mint az alapítók egyike. Több évtizedes ismeretségünk okán engedd meg, hogy közvetlen formában szólítsalak meg. Nem szeretném unos-untalan ugyanazokat leírni, ami már mindenki számára világos: azt, hogy a 33 évvel ezelőtt megalakított Fiatal Demokraták Szövetsége nyomaiban sem hasonlít a mai Fideszhez sem a politikáját és céljait, sem pedig belső demokratikus működését illetően. Hogy hogyan és miért vált egy demokratikus és liberális párt szélsőjobboldali képződménnyé, az még érdekesebb, de ennek az elemzését is meghagynám a történészeknek, politológusoknak. Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy Te, akit mindig egyenes, őszinte és tisztességes embernek tartottalak, hogyan éled meg ezt az óriási pálfordulást, és miért tűröd szótlanul, hogy katasztrófába sodorja az országot egy láthatóan már a saját hazugságaiba is belezavarodó, ön- és közveszélyes elme. Igen, Orbánról beszélek, arról az emberről, akit többek között mi segítettünk a hatalomba annak idején” – kezdi Áder Jánosnak írt nyílt levelét Kardos József.

És hogy mit ír még?

Orbán Viktor egy, már a saját hazugságaiba is belezavarodó, ön- és közveszélyes elme, aki veszélybe sodorja az egész országot.

A Fidesz gyakorlatilag megszűnt pártként létezni, csak nevében maradt párt, a tagjai lényegében statiszták, egy színjáték részesei, Orbán Viktor irányít mindent és mindenkit, lényegi kritika nélkül. „A főnök eldönti a dolgokat, a többiek meg gondolkodás nélkül végrehajtják.

Magyarországon mostanáig még soha nem loptak el annyi pénzt az adófizetők pénzéből, mint amennyit Orbán Viktor alatt. „A korrupció lett a mindennapi boldogulásunk kulcsa”.

„Közröhej tárgya a gázszerelőből lett milliárdos és NER-es társai meggazdagodása, és röhögnék is, ha nem lenne szomorú, hogy ezt mind mitőlünk vették el, és hogy mennyi minden fejlődhetett volna ezekből az ezermilliárdokból az elmúlt években.”

Szinte minden képzeletet felülmúló hazugsággyárakat hoztak létre a mi pénzünkből, az adófizetők pénzéből. „A közszolgálati tévék és rádiók, meg az országos és megyei lapok, online felületek megszállásával, gyakorlatilag gombnyomásra tudják hazug üzeneteiket nap mint nap az emberek agymosására használni. Az a maroknyi független és kritikus média, ami maradt, agonizál és a túlélésért küzd.”

„Nem vágyom politikusi pályára. Nincsenek ilyen ambícióim, de mint egyike azoknak, akik hittek annak idején ebben az emberben és hatalomra segítették, erkölcsi kötelességemnek éreztem megírni gondolataimat.”

A köztársasági elnöknek címzett nyílt levélben szó van még a járványkezelésről, Soros Györgyről, a választásokról, az EU-ról és az Európai Néppártról. A teljes levél a Magyar Narancs oldalán olvasható el, amit nagyon ajánlunk.

KategóriákMETÁL