Orbán Viktor szerint az emberek biztonságérzete megrendült. Ez a kormányfő szerint akkor fog helyreállni, és lesz viszonylagos nyugalom, ha lesz ellenszer, de egyelőre nincs. A miniszterelnök csütörtökön, pár perccel ezelőtt megtartotta a kormány második sajtótájékoztatóját a magyarországi koronavírusról. A Koronavírus Operatív Törzs ezen túl minden nap beszámol a helyzetről. Ha az európai helyzet romlik, akkor keddig meghozzák a döntést a március 15-i központi ünnepségnek akár a teljes lemondásáról is.

A cikk a hirdetés után folytatódikKét veszélyt rejt magában a koronavírus, népegészségügyi és gazdasági veszélyt is, jelentette ki Orbán Viktor. Az első és legfontosabb az emberéletek védelme, most ezzel kell foglalkozni, a többivel ráérünk majd később.

A hatékony védekezés mindenkitől követel erőfesztítést, fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az nem jó, ha az emberek azt gondolják, hogy a vírus elleni védekezés egyfajta (hatósági) munka, és rajtuk nem múlik.

A kormány és a hatóságok mindent el fognak azonban követni, és a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz Magyarországon, jelentette ki Orbán Viktor.

Azt is kérte, hogy a polgárok legyenek együttműködőek, még ha azt is látják, hogy a vírus elleni védekezés kényelmetlenségekkel is jár. Ne bagatelizáljuk el a helyzetet, de ne is keltsünk pánikot, kérte a kormányfő.

Most a józan ész diktálja azokat a szabályokat, amelyeket életbe kell léptetni. Orbán Viktor szerint nehéz hetek, sőt nem kizárt, hogy nehéz hónapok várnak ránk. Az emberek azonban Magyarországon bíznak az orvosokban és a hatóságokban. 

Rendezvényeket egyelőre nem kell központilag lemondani, de az sem kizárt, hogy ezt is be kell majd vezetni. Sőt, keddig akár még a március 15-i budapesti központi ünnepséget is lemondhatják, ha az európai helyzet rosszabodik.

Orbán Viktor elmondta, hogy továbbra is két új koronavírusos megbetegedést regisztráltak itthon, 24 fő pedig karanténban van.

Újságírói kérdésre elmondta a kormányfő, hogy tudják, kivel kerültek kapcsolatba a fertőzött iráni hallgatók. És intézkedtek is az ő megkeresésükről.

A HVG tudósítója azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy elégedett-e a magyar hatóságok gyorsaságával, merthogy szerinte egy másik V4-es országban, Csehországban példaértékű gyorsasággal, tíz órán belül derítettek ki minden fontos információt fertőzött személyekről, hogy merre jártak. Orbán szerint jól dolgoznak a magyar hatóságok, és nincs ilyen különbség a V4 országai közt.

A Reuters kérdése arra vonatkozott, hogy akadozik már most a nyersanyag és alkatrészellátás. Orbán Viktor azt mondta, hogy nyilvánvaló, hogy mindannak, ami történik, hatása lesz a világ és Európa gazdaságára. A turizmust például derékba vághatja, szinte mindenütt Európában, itthon is.

A Blikk kérdése az volt, hogy nem lehetséges-e, hogy a kormány nem mond el minden új információt abból a célból, hogy elkerüljék a pánikot. Orbán Viktor azt mondta, hogy most nem tud arról, hogy ilyen lenne, a helyzet ezt indokolná. 

A két megbetegedett budapesti iráni hallagtó közül csak az egyik a SOTE hallgatója, a másik a budapesti Szent István Egyetemen tanul – derült ki. Az Index kérdezett erre rá a miniszterelnöknél. A kormányfő elismerte ezt. Arra viszont, hogy miért nem mondták el eddig, Orbán Viktor azt mondta, hogy most mondja, mert ő is csak egy órája tudta meg. Orbán Viktor a kérdések előttig nem beszélt erről, az újságírónak kellett erre rákérdeznie, de letagadni nem tagadta le az információt, hanem elismert, hogy az helyes.

Azt már Kásler Miklós, az EMMI-t vezető miniszter mondta el, hogy az irániaktól tegnapelőtt (vagy tegnap) vették le a mintákat. Utána szerinte aonnal közölték, hogy van immáron hazánkban is regisztrált megbetegedés, amikor ez kiderült.

Viszont azt követően, újságírói kérdésre azt mondta, hogy mindkét diák kb. tíz napig élte az egyetemisták életét. (Az Index újságírója a korábban, a miniszter által felvázoltak alapján kérdezte meg, hogy hol is volt, merre járt a két iráni diák attól kezdve, hogy visszaérkeztek Magyarországra, odáig, hogy kiderült, hogy betegek lehetnek. A SOTE-n tanuló fiatalember párja állapotos, ő is karanténban van, ahogyan a Szent István Egyetemen tanuló diák (úgy tudjuk, egy hölgy) párja, egy fiatalembert is karantén alá vonták megfigyelésre.

A négy, vírusfertőzött, Milánóban tanuló, Magyarország előtt Csehországban is járt angol diáklány budapesti útját feltérképezték. A rendőrség segít eljutni azokhoz, akikkel kapcsolatba kerültek vagy kerülhettek, ahogyan az történik és történt az irániak esetében is. A négy diáklány Budapesten pl. belvárosi romkocsmákat is látogatott.

Kásler Miklós szerint az is baj lehet, hogy az emberek általában nem emlékeznek arra, hogy mi történt velük akár mág egy-két hetes időtávban sem. Ha azt kérdezik meg utólag valakitől, bárkitől, hogy az elmúlt egy héten, tíz napban hány emberrel és kikkel találkozott, a minsizter szerint nehezen tud ténylegesen pontos választ adni rá. Ezt arra mondta, hogy kiderítették-e, hogy pontosan kivel találkoztak a fertőzött iráni diákok és a Csehországban is járt diáklányok

Később, a HVG kérdésére annyit mondott Kásler Miklós, hogy azért nem mondták el, hogy hová járt a másik iráni hallgató, mert ő azt nem mondta el magáról.

KategóriákMETÁL