A független baranyai országgyűlési képviselő, aki a Párbeszéd parlamenti frakciójában politizál a T. Házban, kedden este a Facebookon írt bejegyzést az egyetemi modellváltásról. Többszörösen is érintett, hiszen nyugdíjazása előtt évtizedeken keresztül volt egyetemi oktató, ráadásul a PTE-n is megszavazták a modellváltást.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz egyetemi modellváltásról néhány napja, a múlt pénteken beszélgettünk éppen Mellár Tamással, Keresztes László Lóránttal és Horváth Csabával.

Elveszíti-e közpénzjellegét a modellváltás után az egyetemi „valuta”?

Mellár Tamás a Facebookon most azt írta, hogy „már kétség sem fér hozzá, hogy a Fidesz saját magának szervezte ki az egyetemeket!”. Ugyanis „a kormány – kihasználva a járvány okozta rendkívüli állapotot – nemrég rohamtempóban privatizálta az egyetemeket”.

A képviselő és nyugalmazott professzor szerint az átalakítás nemcsak durva támadás volt az egyetemi autonómia ellen, de

„így az alapítványokon keresztül milliós fizetéseket talicskázhatnak ki a fideszes csókosok és haverok”.

Márpedig szerinte ez nem más, mint intézményesített lenyúlás, „az ellopott pénz pedig nem más, mint közpénz, amit a magyarok jövőjére kellett volna fordítani”.

Mellár Tamás azza zárja a bejegyzést, hogy „ezért (IS) lesz kormányváltás 2022-ben!”

Elindul az előválasztáson

Éppen a fent említett múlt pénteki beszélgetés időpontjában jelent meg a baloldali-MSZP-közelinek tartott Hírklikken egy cikk, amelyben a pécsi előválasztással és Mellár Tamás lehetséges indulásával foglalkoznak. Abban a cikkben a közgazdász, a KSH egykori elnöke azt nyilatkozata, hogy ő elindul az előválasztáson, természetesen a jelenlegi körzetében, amiben nyert 2018 tavaszán a fideszes ellenfelet legyőzve. Mellár arról beszél, hogy úgy véli, hogy az MSZP is be fog mögé állni és támogatni fogja őt, azaz a Párbeszéd és az MSZP támogatásával fog tudni ringbe szállni (többek közt azért, mert a Párbeszéd és az MSZP közt van egy országos együttműködése).

A Hírklikk-cikk megjelenése után írt ugyanerről az ügyről a pécsi önkormányzat médiacége által kiadott Pécsma.hu is, ami megszólaltatta az MSZP részéről Csaba István pécsi városházi képviselőt, de nem ebben a minőségében, hanem az MSZP megyei elnökeként. Csaba összefoglalva azt nyilatkozta, hogy egyelőre az MSZP nem tudja, hogy mire alapozza Mellár Tamás azt a kijelenetését, hogy őt támogatni fogják, mert nem kérte tőlük, illetve mert sem városi, sem megyei, sem országos szinten nem született még döntés arról, hogy kit indítanak Baranya 1-ben az előválasztáson. Majd mond olyat is, hogy „úgy van Mellár a szocialista párttal, mint Orbán Viktor Brüsszellel: minden fegyverből tüzel rá, hónapok óta, de a jelek szerint a támogatása mégiscsak jól jönne”.

Mellár Tamás minderre úgy reagált a Pécsmának, hogy a vélelmét, hogy az MSZP valószínűleg őt fogja támogatni a választásokon, két dologra alapozta. Az egyik, hogy a Párbeszéd vezetősége már többször is megerősítette, hogy a Baranya 1. körzetben őt tekinti a képviselőjelöltjének, és az MSZP és a Párbeszéd közt van egy országos együttműködési megállapodás. A másik pk pedig az, hogy két-három hónappal ezelőtt felhívta őt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és azt kérdezte tőle, szándékában áll-e indulni a 2022-es választásokon, mert ha igen, akkor ők nem keresnek jelöltet ebbe a körzetbe, hanem engem támogatnak. „Természetesen az elképzelhető, hogy azóta megváltozott az MSZP álláspontja, de erről engem még nem tájékoztattak” – írta.

KategóriákMETÁL