Eddigi formájában megszűnik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, vagyis a POSZT – írja a Hvg360. A Szabad Pécs viszont úgy tudja, hogy a város egyáltalán nem mondott le a POSZT-ról és szó sincs arról, hogy a többségi tulajdonos pécsi önkormányzati cég, a ZSÖK és a város vezetése belement volna abba, hogy a fesztivál nevet váltson és hogy megszüntessék a céget. Sőt, éppenhogy szeretnék azt újra felépíteni.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Péterffy Attila pécsi polgármester a HVG360-nak azt mondta, hogy az egyik, lényegében egy kisebbségi tulajdonos, a Vidnyánszky Attila nevével fémjelzett Magyar Teátrumi Társaság két hete, taggyűlésen kezdeményezte a cég megszüntetését. A társaság titkára viszont arról beszélt, hogy közös döntés volt a cég megszüntetésére irányuló javaslat. Hozzátette, hogy mindez azért történt, mert

„a POSZT elfáradt”.

Vidnányszkyék már évekkel korábban is támadták, kritizálták a POSZT-ot, ami, tény, az utóbbi években kifulladfni látszott. Ugyanakkor egyes, s köztük visszafogott szakmai vélemények is szóltak arról, hogy éppen az MTT és Vidnyászkyék miatt romlott el valami a POSZT-tal kapcsolatban, lett egyre inkább széthúzás Pécsett is.

Az tehát nem volt kérdés, hogy a fesztiválhoz hozzá kell nyúlni, megújítani, esetleg egyes régi értékeit visszahozni, olyanokat, amelyek miatt a POSZT az ország egyik legjobb fesztiválja volt éveken át. Éppen ezért, a sikere miatt volt nyomás is a POSZT-on, ebből a sikerből más városok is szerettek volna. Felmerült az is, hogy legyen vándorfesztivál ismét a színházi seregszemle, mások mellett ezt a Vidnyánszky-féle csapat is szerette volna, vagy beszéltek erről legalábbis. Színházi pletykák szóltak arról is, hogy az első, felmerült új helyszín, a Vidnyánszkynak valaha igen kedves Kaposvár lehetett volna, de hogy onnan akár tovább sem ment volna aztán új helyre, hanem éppenhogy új helyet is találhatott volna a fesztivál ott. Ki tudja, talán éppen KOSZT néven?

AZ MTT titkára, Szabó László a HVG-nek azt mondta, „Az biztos, hogy ebben a formában megszűnik a POSZT, ahogy az is, hogy szükség van hasonlóra”. Sőt, azt is mondta, hogy vételi ajánlatot tesznek az MTT részére a cégben.

Magyarul a céget, azaz a POSZF NKft.-t minimum az egyik fél szeretné mégiscsak életben tartani, akár döntöttek a megszüntetéséről, akár nem. A Szabad Pécs mindenesetre úgy tudja, hogy a cég megszüntetését a pécsi önkormányzat nem szavazta meg, sőt ő is küldtek vételi ajánlatot a kisebbségi tulajdonosnak, azaz a Vidnyászky-féle MTT-nek. A POSZT-t lebonyolításáért felelős POSZF Nkft.-t tehát éppenhogy megszerezné a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában álló ZSÖK Nkft., és kivásárolná a társaságot a lebonyolító cégből. Pécsi városházi forrásaink szerint tehát nem igaz, hogy a cég megszűnik, az MTT ezt egyoldalúan jegyzőkönyvbe mondta a hivatkozott ülésen, de a pécsi városvezetés és a többségi tulajdonos ZSÖK NKft. ezt nem szerette volna és nem is szavazta meg a megszüntetést. Azt is tudni kell, hogy a ZSÖK-nek, a pécsi önkormányzati cégnek 2/3-os részesedése van a cégben, de „Pécs” egyedül, az MTT nélkül nem hozhat meg ilyen komoly döntéseket, ahhoz 75%-os szavazati arányra van ugyanis szükség. A ZSÖK vezetője azt követően írt az MTT-nek a kivásárlási szándékról, hogy kiderült, az MTT megszüntetné a lebonyolító céget,

A cél ugyanis a mi tudomásunk szerint épenhogy az, hogy a POSZT-ot megmentse Pécs, a fesztivál neve is megmaradjon, persze megújuljon, felfrissüljön.

Magyarán a hír abban a formában valóban igaz, hogy az, amit POSZT név alatt láttunk 2019 nyarán és az azt megelőző néhány évben, az valóban megszűnjön, de szellemiségében visszatérjen a régi POSZT, vagyis az a fesztivál, amely igazán sikeres és kedvelt volt.

A pécsi önkormányzati cég és a város vezetése a tudomásunk szerint dolgozik azon is, hogy a korábbi sikeres, nagy kísérőrendezvény, a könyvfesztivál is visszatérjen, és legyenek még hasonló programok a POSZT-ra időzítve. Ami persze azért sem egyszerű ügy, mert a könyvfesztivált a Matyi Dezsőhöz köthető Alexandra szervezte. Mindenesetre az biztos, hogy ennek az előkészítése elkezdődött, hogy milyen partnerekkel, még nem tudjuk. Ahogyan a mi tudomásunk szerint nem állt le magának a POSZT-nak a szakmai előkészítése sem.

Az más kérdés, hogy a hagyományosan júniusban megtartandó fesztiválnak a fenti vitáktól vagy éppen a hanyatló évektől függetlenül milyen jövője lenne idén, hiszen a Covid-járvány miatt még mindig érvényben vannak a korlátozások, és semmi jel nem utal arra, hogy ez júniusig változna.

A POSZF NKft.-ben március végén lenne esedékes az új ügyvezető kiválasztása. Nagy kérdés, hogy mire jutnak a tulajdonosok egymással és a kölcsönös kivásárlási ajánlatokkal. És az is nagy kérdés, hogy Vidnyánszkyék el tudják-e ezt az ügyet engedni, ha együtt nem megy a munka Péccsel, eladnák-e a saját részüket és hagynák-e, hogy Pécs megrendezze és megszervezze a Pécsi Országos Színházi Találkozót.

Frissítés 18.48 – Közleményt adott ki a pécsi önkormányzat

Pécs önállóan folytatja színházfesztiválja megszervezését

Pécs város vezetése a 2019-es választási kampány során tett vállalásának eleget téve kiemelt figyelmet fordít tradicionális színházfesztiválja megszervezésére és feltételeinek megteremtésére. Ez a korábbi időszakban a Poszf Kft. közreműködésével valósult meg, amelynek társtulajdonosai a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Magyar Teátrumi Társaság.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a gazdasági szervezet hatékony működésére negatívan hatottak és nehézkessé tették az operatív munkát a korábban meghozott döntések és a Teátrumi Társaság tulajdonosi arányát jóval meghaladó kompetenciái. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden döntéshez 75 %-os többség szükséges, ami a tagok létszámát figyelembe véve csak egyhangú döntéseket tesz lehetővé.

A legutóbbi taggyűlésen a Teátrumi Társaság deklarálta, hogy a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak.

A pécsi városvezetés, immár önállóságát visszanyerve, a választások előtt ígért lendülettel folytatja a színházfesztivál újraélesztését, amely tavaly a pandémia miatt sem a megszokott időben, sem ősszel nem tudott megvalósulni. A vírushelyzet az idei évben is többszörösen nehézségek elé állítja a szervezőket. Az évad előadások nélkül telt a színházakban, az újranyitás időpontja pedig még mindig bizonytalan.

Ettől függetlenül – jelenleg még a Poszf Kft. ügyvezető igazgatójaként – Moravetz Levente és szakmai stábja dolgozik Pécs jövőbeni fesztiválja lehetséges forgatókönyvén, amelynek időpontjáról és programjáról felelősen a veszélyhelyzet végét követően tudunk részleteket közölni. Az biztonsággal kijelenthető, hogy Pécs városa továbbra is nyitott szakmai együttműködésre színházszakmai szervezetekkel.”

KategóriákJAZZ