Orbán Viktor ismét a Facebook oldalán jelentett be egy fontos hírt a korlátozásokkal kapcsolatban. Újra kinyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások. Megvan ugyanis a 2,5 millió beoltott. A vendéglátósoknak marad a kiszállításos üzemeltetés.

A cikk a hirdetés után folytatódikAmint azt lehetett sejteni az elmúlt napok oltási számaiból, kedden meglett a 2,5 millió beoltott. Ennek a hírnek az érkezése után Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel, a korábbinál szigorúbb korlátozásokkal, de kinyithatnak a boltok és a szolgáltatók többsége is újtraindulhat. Nem úgy a vendéglátósok, akiknek eddig sem kellett teljesen bezárniuk, ugyanakkor ők már hosszú ideje csak kiszállításra dolgozhattak. Nekik egyelőre még azt sem engedik meg, hogy a teraszokon, limitálva szolgáljanak ki vendégeket.

– A plázákban nem terjed a vírus, a vendéglátóegységekben azonban, sőt még azok teraszán is veszedelmes módon fertőz – ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket tettek már az elmúlt napokba is az egyre elkeseredettebb vendéglátósok a közösségi médiában.

Orbán Viktor azt kérte, hogy aki még nem tette, regisztráljon az oltásra, és menjen is el beadatni a vakcinát.

A változtatás a kijárási tilalomra is vonatkozik, 20 óra helyett 22 óráig ki lehet menni az utcára (nem munkaügyben, kutya nélkül is), azaz 22.00 és 05.00 óra közt tart a kijárási tialom szerdától. Sőt, az üzletek akár már reggel 5 órakor kinyithatnak, és 21.30-ig nyitva tarthatnak.

Azokra a boltokra azonban, amelyeknek az elmúlt hetekben zárva kellett tartaniuk, négyzetméter alapú szabályozás vonatkozik majd. Ezekben az üzletekben tíz négyzetméterenként tartózkodhat majd egy vásárló egyidőben. Vagyis a sokak, többek közt szintén a vendéglátósok által kritizált zsúfoltság elviekben az élelmiszerüzletekben továbbra is maradhat, ha maguk az üzletek nem döntenek másként és nem vezetnek be saját magukra vonatkozó szabályozást, például létszámkorlátozást.

KategóriákMETÁL