A Corvinus Egyetem után a győri Széchenyi István Egyetem is kikerülhet az állami fenntartásból, a Corvinusnál lezajlott folyamatok (modell?) mintájára, írja a Népszava. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a mintául szolgáló átalakítás nem volt zökkenőmentes.

A cikk a hirdetés után folytatódikMár jövő nyáron a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) mintájára alakulna át a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) – értesült a hírről a Népszava. A lap szerdai cikkében azt írják, hogy az információik szerint mindez egy hétfői dékáni értekezleten került szóba. Úgy értesültek, hogy az intézmény vezetése akár már az idén készen állt volna az átalakítási folyamatok megindítására, de „stratégiai okokból” a későbbi időpont mellett döntöttek. 

A lap emlékeztet arra, hogy korábban a Széchenyi István Egyetem rektora, Földesi Péter sem rejtette véka alá azon véleményét, miszerint örömmel fogadná az átalakítást. A szeptemberi tanévnyitón ugyanis arról beszélt, hogy „A Corvinus-modell megy tovább, és potenciálisan ilyen irányba indulhat el a Széchenyi István Egyetem is”.

A Szabad Pécs több, mint egy éve írt arról, Palkovics László innovációs miniszter, majd Bódis József felsőoktatási államtitkár, a PTE korábbi rektora szavaira hivatkozva, hogy a Corvinus átalakítása modellszerű lehet és több, más egyetemet elérhet. Pedig, mint megírtuk, a Corvinus átalakítása, az állami fenntartásból való (akkor még tervezett) kivétele miatt egyfajta elitegyetemmé válhat, amely persze nyitva hagyja az utat a nagyon tehetséges, de szegényebb hallgatók előtt  is, korlátozottan, de alapvetően a nagyon gazdag diákok egyetemévé válhat.

A Népszava friss, teljes cikkét IDE kattintva olvashatják el.

KategóriákMETÁL