Eladó Magyarország második legrégebbi pezsgőgyára, illetve az azt, és hozzá kapcsolódó más ingatlanokat és szolgáltatásokat üzemeltető pécsi Littke Pezsgőház Kft., írja a Napi. Megjegyzik azt is, hogy hat éve abbahagyták, négy éve azonban újrakezdték Pécsett a pezsgők készítését.

A cikk a hirdetés után folytatódik„A gyönyörű Pécs szívében, a Szent István téren lévő Littke Palace eladó sorba került. A története és hagyományai egészen majdnem 150 évvel ezelőttig nyúlnak vissza. 1863-ban még Littke Lőrinc kezdte meg a ma is látható ház és nagy pincészet megépítését. 1864-ben jelentek meg a piacon az első Littke-pezsgők, hogy azután megkezdjék hódító útjukat” – így kezdődik annak az ingatlanhirdetésnek a leírása, amelyre a Napi bukkant rá, és írt belőle cikket, hiszen nem másról van szó, mint a pécsi pezsgőgyár eladásáról.

Illetve másról is, hiszen nem csak az egykori gyár és az alatta lévő történelmi, de kiváló állapotban lévő pince. Nem túlzás, hogy az nem csak az országban számít rendkívülinek és különlegesnek, hanem a világban is. És nem csak azért, mert ez az ország egyik leghosszabb pincéje, de azért is, mert egy országrész legnagyobb városának, megyeszékhelynek, egyetemi, kulturális és tudományos központjának a szívében, a történelmi belvárosban és az alatt fekeszik.

Mindazonáltal a Szabad Pécs korábbi értesülései a szállítás korábban nehézséget okozott, hiszen az elmúlt évtizedekben nagyot változott a világ e téren, s az, hogy a pezsgőpincészet a székesegyház és az ókeresztény sírkamrák közvetlen közelségében, a világörökségi zónában, egy erősen csökkentett forgalmú területen fekszik, az nem csak rendkívüli adottság, de e szempontból jelent nehézséget is. Amúgy ezt a problémát azóta kiküszöbölték egy funkció- és technológiaváltással.

Az eladásra kínált csomag magában foglal egy ingatlanegyüttest és kapcsolódó szolgáltatásokat is. Mint azt a Napi is megjegyzi, 2017-ben alakítottak ki egy 600 négyzetméter alapterületű, 5 méter belmagasságú, 300 fő befogadására alkalmas konferenciatermet. Ezen kívül eladják Magyarország egyik leghosszabb, 2,5 km-es hosszúságú, ötszintes egybefüggő pincerendszerét, amelyben télen-nyáron is 14 Celsius fokos a levegő hőmérséklete, valamint egy 40 fő befogadására képes, 170 négyzetméteres borkóstoló termet, illetve egy 130 négyzetméteres, többfunkciós konferenciatermet is. A vételre ajánlott csomag része a jelenlegi Pezsgőház étterem, egy kis kávézó és ajándékbolt, egy rezidenciarészleg, 5 irodával és 11 szobával, 3 fürdőszobával.

Sőt, az elmúlt években folytatódott a fejlesztések sora, kialakítottak egy szállodai részleget is, 15, egyenként 2-3 ágyas szállodai szobával. Illetve pontosabban a Szabad Pécsnek Koós Gabriella, az eladásra kínált cég ügyvezetője azt mondta, hogy a szálloda még nem üzemel, kb. 85%-os készültségben van, de a leendő vevő ezt később akár bővítheti is, van lehetőség több szoba kialakítására is.

A Pécsi Pezsgőgyárat 7-8 éve már árulták, akkor azonban végül a cégvezetés úgy döntött, hogy mégsem adják el, noha akkor is volt már érdeklődő a házra. Koós Gabriella azt mondta, a korábbi érdeklődő ismét megkereste őket, de van más érdeklődő is a hirdetés néhány héttel ezelőtti feladása óta. Sőt, mivel a Pezsgőház étterem üzemeltetési szerződése az év végén lejár és ez az információ a szakmában ismert, arra is, illetve a teljes komplexum bérbevételére is kaptak ajánlatot, a tulajdonosok azonban, Császár István, avagy ahogy sokan ismerik Stefán Császár az eladás mellett döntött.

A pécsi pezsgőt, Littke Pezsgő néven ismét gyártják, ma is gyártják, sőt, pár éve francia gyártási technológiára, azaz hagyományos, palackban erjesztéses-rázóállványos technológiával készítik a pezsgőt, sőt emeltek is az elmúlt évben a gyártási kapacitáson, most már évi 10 ezer palack pezsgőt készítenek Pécsett. Ugyanakkor az ügyvezető szerint a legfontosabb ebben, hogy be tudják mutatni a pezsgőgyárat és a pécsi pezsgőkészítést, ugyanis a pécsi pezsgőgyár nem csak gasztronómiai és rendezvényközpont, és remélhetően lesz turisztikai attrakcó is, nagyon sok csoportot látnak vendégül, és az idegenforgalmi részleg erősítéseként is kezdtek bele a hotelépítésbe is.

A Pezsgőházban a szilvesztert még megtartják

Valóban lejár december 31-ével a Pezsgőház ötéves üzemeltetési szerződése, addig azonban még nyitva lesznek, de már csak rendezvényeket tartanak, azza hagyományosan beülni és rendelni étlaról már nem lehet, annyi előjegyzésük van az elmaradt-feltorlódott sok esküvő miatt, hogy alapvetően csak rendezvényekre fognak kinyitni és persze a szilveszteri partit is megtartják, az lesz az utolsó, ami hozzájuk kötődik majd, közölte a Szabad Pécs megkeresésére Nagy Katalin, az üzemeltető cég vezetője. Vagyis nem is maradtak volna a házban a tőlük teljesen független eladástól függetlenül sem. Nagy Katalinék fogják üzemeltetni az új orvoskari elméleti tömbben kialakítandó menzát, amit már az ősszel megnyitnak – ezt a lehetőséget a PTE pályázatán nyerték el.

KategóriákMETÁL