Új halfaj érkezett a Malomvölgyi II-es tóba, ráadásul a régióban másutt nem tudnak fogni a horgászok a Biokom közleménye alapján az őshonos halfajnak számító menyhalból. Igaz, még várni kell erre a kapásra.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi önkormányzat, a Biokom Nkft. és a Pécsi Horgász Egyesület több évtizedre visszanyúló együttműködésének színhelye a Malomvölgyi II-es tó. A tó és a környező területek Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonát képezik, amelynek kezelője a Biokom Nkft., míg a tó horgászati célú hasznosítását a Pécsi Horgász Egyesület látja el, olvasható a Biokom szerdai közleményében.  

A tó környezete közkedvelt kirándulóhely, amely a Pintér János parkmegújítási program keretében tovább szépül és fejlődik, a víztest maga pedig a pécsi horgászok törzshelye. A Pécsi Horgász Egyesület május közepén több mint négyezer, előnevelt menyhalat telepített a Pécs felé közelebb eső, ún. Malomvölgyi II-es tóba.

„A menyhal őshonos halfaj, amely unikális fajnak számít régiónkban, hiszen más tavakban nem megtalálható. A menyhal a tőkehalfélék családjába tartozik, de rokonaitól eltérően édesvízben él. Főként folyóvízi halként ismert, azonban Európa és Amerika északi tavaiban is nagy számban előfordul. Hideg kedvelő faj, a Duna alsó szakasza a legdélebbi előfordulása, a torkolatvidéken már nem fordul elő. Ragadozó hal, különös ismertető jegye az állán elhelyezkedő egyetlen szál szakáll, a békára emlékeztető fej, valamint a márványozott mintázat” – írták.

A közleményből kiderült az is, hogy a menyhalak rendkívül nagyra nőnek az állóvizekben, hosszuk általában 30-60 cm, de elérhetik a méteres hosszt is, a nagyobb példányok súlya 20-30 kg. A Malomvölgyi II-es tó minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely megfelelő életteret biztosít a menyhal számára, tiszta a víz, nagy a vízmélység (legmélyebb pontok 7-8 m, átlagmélység 4-5 m), víz alatti búvóhelyek találhatók, és megfelelő táplálék elérhetősége.

Húsa ízletes, szálkamentes, az egyik legfinomabb édesvízi hal. A horgászoknak azonban még jó pár évet kell várniuk az első menyhal vacsorával, a betelepített menyhalak ugyanis életkoruk előnevelt szakaszában érkeztek, több év mire elérik a legkisebb kifogható méretet, azaz a 25 centimétert.

KategóriákPOP