Orbán Viktor már szerdán berúgta a kampányajtót, azzal, hogy bejelentette, több száz ezer, akár milliós nagyságrendű adóvisszatérítést kaphatnak jövőre a magyar családok – hogy, hogy nem, nem sokkal a jövő évi választás előtt. Ma pedig ő vett részt Gulyás Gergely mellett a hosszú ideje újra élőben megtartott kormányinfón. Végig arról beszélt, hogy a kampánnyal nem akar foglalkozni, miközben teljesen egyértelmű, hogy a miniszterelnök fellépése a Fidesz kampányának, 2022 tavaszára való rákészülésnek a kezdetét jelenti.

A cikk a hirdetés után folytatódikMinden előzetes bejelentés nélkül Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, és az első néhány percben tett bejelentései után válaszolt a maratonivá váló, kétórás sajtótájékoztatón feltett összes kérdésre. Hasonlóra alig volt lehetőség az elmúlt években, igazából még a korábban két alkalommal megtartott (idén a járvány miatt lefújták) évindító miniszterelnöki kormányinfó egyike sem volt igazán ahhoz hasonlítható, ami most történt.

Szemléletes példa erre, hogy a kérdéseket ugyan az MTVA munkatársa kezdhette – aki amúgy az egyik legérdekesebb friss esetre is rákérdezett a futballmániás miniszterelnöknél, a rasszizmus elleni felllépés jeleként letérdelő ír válogatott budapesti kifütyülését –, de aztán az RTL Híradó újságírója kapott szót, és annyi kérdést tett fel egymás után a miniszterelnöknek, amennyit nem szokott kapni mennyiségben sem a szokásos ünnepi nagyinterjúiban sem (utóbbaikat a minőség szempontjából ki sem elemeznénk itt), és aztán mindenkire sor került végül. Már a megjelentekre, hiszen a kormányinfóra nem mindenkit fogadnak (lapunk többször is próbált bejutni, regisztrálni), illetve nem is lehetett tudni, hogy Orbán ma érkezik, ami azért finoman fogalmazva sem felel meg a politikai etikettnek. Magyarán érdemes azzal megtisztelni az újságokat, hogy szólnak, mire számíthatnak, pláne nem annak örülni, hogy kivételesen a miniszterelnök is betoppan egy nagyjából nyitott sajtótájékoztatóra.

A futballmeccsen történtekről Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarországon szerinte kultúraidegen a térdelés. Orbán Viktor a fütyülő szurkolókkal ért egyet, mert szerinte az írek nem tisztelték, nem vették figyelembe a magyarok kultúrját. Szerinte a magyar ember csak három esetben, az Isten előtt, az ország előtt és esetleg a szerelme előtt térdel le. A futballistáktól ezért nem azt várja (“várjuk”) el, hogy letérdeljenek, hanem, hogy állva “meghaljanak” (=a sporttal foglalkozzanak, de a győzelemért tegyenek meg mindent). Orbán aztán arra terelte a szót, hogy amúgy érti, hogy vannak országok, ahol a rabszolgatartó múlt miatt ez egy nagyon fontos és kényes kérdés, de Magyarország nem volt rabszolgatartó (és gyarmatosító) állam, így ennek a terhét nem veheti át a nyugati országoktól, de nem is szeretnék, ha ránk terhelnék ezt egyfajta kötelességként.

Megjegyzés: Egy nemzetközileg ellfogadott példát, aminek az alapértékeit amúgy elviekben elfogadjuk (hogy a megkülönböztetés ember és ember közt rossz és elvetendő) nem követni, hanem kitalálni egy “saját” gesztust, ezáltal abszurd és rém kellemetlen helyzetbe hozni a saját játékosainkat a meccs előtt igen problémás magában is. De, hogy egy önmagában is rémisztően barátságtalan gesztust nem elítél, hovatovább ezzel a bunkósággal egyetért az ország vezetője, pláne, hogy az önmagában való bunkóságon túl a fütyülés felér a rasszizmus helyeslésével is (és így ebben az értelemben is értékelni kell Orbán Vikor válaszát), az nem csak dühítő, elkeserítő és rémisztő itthon, de a nemzetközi politikai megítélés szempontjából is következményei lehetnek. Még egyszer: Orbán nem volt képes azt mondani, hogy nem fütyüljük ki egy barátságos mérkőzésen a tiszteletüket kifejező játékosokat, hogy ez tűrhetetlen, nem így viselkedünk a vendégeinkkel, azzal a válogatottal, amely vállalta, hogy a magyar nemzeti tizenegyet azzal segíti, hogy felkészülési mérkőzést játszik Budapesten a Európa-bajnokság rajtja előtt nem sokkal.

Orbán a későbbiekben is mondott elég rázósakat, voltak egészen érdekes és cinikus megjegyzései is. Például, hogy a leggazdagabb magyar milliárdosok 80 százaléka baloldali. Hogy Mészáros Lőrinc gazdagodásának megítélése a kormány álláspontja szerint leginkább az, hogy fizet-e rendesen adót. És, ha gazdagodik, az jó a kormánynak és az országnak, mert több adót tud fizetni. Amúgy a kormány üzleti ügyekkel nem foglalkozik, az nem a magyar jobboldal sajátja, a baloldalnál viszont nincs elválasztva a politika és gazdaság. Orbán az üzelttel nem foglalkozik. Azt nem ő dönti el, hogy Tiborcz István közszereplő-e, erre ott van a bíróság, és egyáltalán nem foglalkozik üzleti ügyekkel. A szűk értelemben vett családjéának a saját gazdagodása is abból a szempontból érdekes talán, hogy adóznak-e vagy sem. És persze adóznak.

Orbán az ATV kérdésée, hogy lesz-e miniszterelnökjelölti vita, azt mondta, hogy kampánytémákkal nem foglalkozik idén. A visszakérdezés (vitázik-e) után úgy felelt, hogy ez van minden héten a parlamentben. Arról viszont nem beszélt és ez újabb, harmadik kérdésként/felvetlésként sem hangzott el sajnos, hogy az miniszterelnökjelölti vitákon szokott választás múlni, Orbán két választást is elveszített ilyenek után, az egyiket Medgyessy Péterrel, a másikat Gyurcsány Ferenccel szemben, azóta kerüli is a vitát.

Lesz új nemzeti konzultáció is, “a koronavírus végeztével”. Orbán arról is beszélt, hogy rengeteg vakcina érkezik, több millió Astra Zeneca is, a legkevesebb a Szputnyikból van, kb. 50 ezer, az fog leghamarabb kifutni, mert azt Orbán szerint “elkapkodták”. Kínai is jön még, de a többi, több milliós nagyságrendben összesen, az “uniós” vakcina, habár a kormányfő ezt nem hangsúlyozta ki. Azt viszont elmondta, hogy mindenkit be tudnak oltani, akár akkor is, ha szükség lesz nem cska harmadik, hanem negyedik oltásra is. És persze elhangzott megint, hogy Magyarország nagyon jól áll a védekezéssel.

Magyarország a középmezőnyben van a járvány kezelésében, a halálozást tekintve Orbán szerint, a többlethalálozást értve ez alatt. Amikor azonban arra emlékeztették, hogy ez a tavalyi adat még, és nem a teljesen más, sokkal rosszabb adatokat produkáló és az idei évben beriobbanó, rengeteg halállal járó harmadik hullám, arra az volt a válasza, hogy ezt majd nézzük meg később, amikor lesz éves statisztika. Amúgy elismerte, hogy a védekezést a halottak számából lehet levonni és annak eredményességére következtetni és hogy a 30 ezer halott az magas szám.

Akik nem oltatták be magukat, azok meghalhatnak, mondta Orbán. „Ne ringassák magukat abban az illúzióban, hogy a vírus őket nem találhatja meg, mert megtalálhatja őket.”

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a be nem oltott 3 millió felnőttel, a kormányfő úgy felelt, hogy a kormány megvizsgálta azt a lehetőséget is, hogy kötelezővé tegyék-e az oltást mindenkinek, vagy egyes foglalkozást űzőknek legalább, de ezt a lehetőséget elvetették, mert “a magyar ember kulturálisan ezt nem tudná befogadni”.

Tíznapos rendkívüli, fizetett szabadságot fognak kapni (erről ma egy rendelet jelenik meg), akik részt vettek a járványban. Ezt csak kivenni lehet, nem kérhetik, hogy fizessék inkább ki, a cél, az az, hogy pihenjenek. Ezt már az MTV munkatársa kérdésére Orbán helyett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta el. Orbán azt mondta, hogy ez a legkevesebb, amit ezek az emberek megérdemelnek. A részletek a ma megjelenő rendeletben lesznek majd arról, hogy kiket vonnak be ebbe a körbe.

A Telextől Nyilas Gergely kérdezett, így derült ki, hogy Orbán tegnap döntötte el, hogy részt vesz a mai kormányinfón. Orbán szerint ő minden év elején szokott sajtótájékoztatót adni (eddig két ilyen alkalom volt, amúgy), de megígérte, hogy “akivel értelemes párbeszédet tud folytatni”, azoknak a médiumoknak és újságíróknak interjút is ad – megjegyzés: ugyanezt három éve is elmondta, de csak a Kossuth Rádióban (meg egy-egy alkalommal még más kormányközeli helyen) adott “interjút”. A mai sajtótájékoztató a legjobb példa rá, hogy milyen, amikor nem haveri szellemben, hanem szakmai elvek alapján (és nem esetleg előre rögzített) kérdésekre válaszol a miniszterelnök.

A migráció témaköre is felmerült, Orbán Viktor szerint legalább két évre fel kellene függeszteni a teljes európai migrációt, a vírus miatt, tehát még azokat sem beengedni, akiket eddig beengedtek az EU-ba.

Nem lesz egészségügyi reform. A jelszava, hogy „csak reformot ne”. A kormány nem tárgyalt a kórházi főigazgatóság javaslatáról, így azt meg sem fogja szavazni, ami az RTL információi szerint egy jelentős kórházátalakítást jelentene, leépítésekkel. Orbán szerint ők nem véletlenül beszéltek az ország megújításáról és nem a reformjáról, mert a reform az csak bajt jelent a magyar embernek, valaminek a szűkítését, elvéelét. Orbánék azonban fejleszteni szeretnének. A kórházak fejlesztéséhet, a a tervezett szuperkórház megépítéséhez és az orvosi béremeléshez is szeretnék, ha segítene benne pénzügyileg az EU (=elszámolható lenne egy része a költségeknek EU-s forrásból).

A választás után is a mostani ellenzék nyakán marad a parlamentben Orbán Viktor, ha nem nyernek, de hogy nyernek-e azt majd végül a választók döntik el. Orbán nem készül a vereségre, de a győzelem sosem végleges, a vereség meg nem végzetes, ezt mondta a miniszterelnöki esküje után is, amúgy pedig 2022-re 16 évet kormányoznak és 16 évet voltak ellenzékben, amíg tehát ő az eszénél lesz és tud gondolkodni, addig politikus akar maradni – és bizodalma van abban, hogy ezt a fideszes fiatal politikusok is hagyják még neki.

Az elhíresült, a Sajtóklubban elhangzott kijelentésre is rákérdezett az egyik újságíró, miszerint Bencsik András szerint Ferenc pápa keresztényellenes. Orbán viszont azt mondta, hogy ő a katolikus egyház feje, ennek megfelelő tisztelettel kell vele bánni, és ezt a tiszteletet ők, ha talélkoznak vele, meg fogják adni neki, hogy a pápa keresztény-e, azt legfeljebb Isten ítélheti meg. Arra, hogy fog-e vele találkozni, azt mondta, hogy ami a biztis, hogy ő kétszer már találkozott vele, Rómában egyszer, egyszer meg Róma mellett, el fogják fogadni, bárhogyan is dönt.

A 444 egyik újságírója azt szerette volna megtudni többek közt, hogy ezen a nyáron is hajókázni fognak-e a kormány politikusai állami közbeszerzéseken taroló milliárdosokkal, amire Orbán válasza az volt, hogy lehetséges, ő ezt senkinek sem tilthatja meg, aki, amit el tud érni, úgy nyaral és úgy hajózik, amúgy pedig Magyarországon vannak összeférhetetlenségi szabályok, amiket mindenkinek be kell tartania – ezek szerint tehát (és ezt már mi tesszük hozzá) pl. Szijjártó Péter Szijj László jachtján történt hajókázása nem összeférhetetlen.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

KategóriákMETÁL