Szóval mégsem tudták eladni a volt Bőrklinikát szerdán, a kiírt liciteljáráson, mert nem jelent meg egyetlen érdekélődő sem. Ráadásul nemhogy a sajtót, a város ellenzéki képviselőit sem engedték meg.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Páva Zsolt vagy ennyire nem ismeri a városi rendeletet, vagy ennyire nincsen szava Pécsett, sőt még a városházán sem? – fogalmazott a Szabad Pécsnek Keresztes László Lóránt. Az LMP pécsi képviselője ugyanis – csakúgy mint a Szabad Pécs újságírója – szeretett volna részt venni a nettó egymilliárd forintról induló liciten. De sem őt, sem az újságírókat és az érdeklődőket sem engedték be a terembe.

Azt mondták ugyanis, hogy a liciteljárás kiírása alapján senki más nem vehet részt a liciten, csak aki előzetesen letette az induló licitár 10 százalékos előlegét, azaz majdnem nettó 100 millió forintot. 

Keresztes László Lóránt is arra emlékeztett, hogy a szeptember végi közgyűlési ülésen, a volt Bőrklinika tervezett értékesítéséről szóló napirendi pont tárgyalásakor azt mondta, hogy semmi sandaság nincs az eladás körül, és a liciteljárás nyilvános, arra biztatta ezért az őt kérdésekkel bombázü ellenzéki képviselőket, hogy üljenek be rá, vegyenek a liciten részt. Ehhez képest viszont már sem a képviselpőket, sem a sajtót nem engedték be a terembe.

Keresztes László Lóránt véleménye egyébként az, hogy nem így kellett volna lefolytatni az eljárást. Szerinte egy olyan pályázatot kellene kiírni majd – úgy tudja, erre legkorábban fél év múlva kerülhet sor ?, amelyben a fejlesztési elképzeléseket is vázolják a város számára a befektető-jelöltek. Ezzel pedig Pécs garanciát kap arra, hogy a tervezett fejlesztés illeszkedik a város stratégia céljaihoz, ugyanakkor a befektető is megkapja a kellő garanciákat a várostól arra, hogy a fejlesztési elképzeléseit meg tudja valósítani. Ha ehhez például a PÉSZ imódosítására is szükség lesz, akkor azt is garantálják.

 

 

 

Páva Zsolt a Pannon Televízió videóján 1:51:30-tól beszél arról, hogy miért nem kell szerinte a PÉSZ-t előre módosítani a liciteljárás előtt, illetve ajánlja a képviselőknek (és tulajdonképpen mindenkinek).

 

?Egy a megoldás, ez egy teljesen transzparens eljárás, ha valaki minden elemére kíváncsi, javaslom, hogy legyen itt október 25-én 10 órakor a borítékbontáson, ott minden ki fog derülni. Nem tudom, ki lesz ott, én sem tudom, de aki kíváncsi, ott kell lenni, és azonnal látja, hogy mi a helyzet”.

 

Na, ehhez képest mondták ma azt a városházán, hogy nem nyilvános az eljárás. E cikk szerzője egyébként több esetben is vett részt korábban hasonló liciteljárásokon újkságíróként-megfigyelőként, igaz, azok a Pécs Holdingnál zajlottak.

 

A városházát megkérdeztük arról, hogy volt-e olyan, aki előzetesen letette a 10 százalékot, a licitre belépést jelentő összeget, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Mindezt azért is lenne érdekes és fontos megtudni, mert mint tegnapi, késő esti cikkünkben megírtuk, többen is úgy tudták informátoraink közül, hogy olyannyira előkészített üzletről van szó, hogy egy hónapon belül már utalhatják is a pénzt, és vannak már látványtervek is arról, hogy mit is akarnak. Illetve, mert az egész eljárást azért írták ki, mert a városvezetés szerint, és a megszavazott városházi előterjesztés szerint is jelentkezett egy komoly érdeklődő az ingatlan megvásárlására. Gyakorlatilag miatta hirdették meg az ingatlant, amit így most nem tudnak eladni a következő hat hónapon belül, pedig a pénzre és egy jó fejlesztésre nagy szüksége lenne a városnak. Ahogyan azt önmagában  az ellenzéki politikusok sem vitatták, hogy az évek óta üres, nem használt terület értékesítése jó ötlet lehet. Kivéve Fogarasi Gábort, a Jobbik egyik pécsi képviselője ugyanis felévetette azt, hogy akár a pécsi önkormányzat is építhetne itt például lakásokat, és lefölözhetné a város a hasznot.

 

 

FRISSÍTÉS 14.00

Időközben beszéltünk Lovász Istvánnal is, a pécsi főjegyző a Szabad Pécs kérdésére azt mondta, hogy a pécsi vagyonrendelet alapján a liciteljáráson csak azok vehetnek részt, akik befizették a licitre vonatkozó előleget, de mindez az eljárásnak a nyilvánosságát nem érinti, a döntések, így például a licitnek az eredménye vagy adott esetben eredménytelensége is nyilvános, megismerhető adat. A licitre magára tehát sem a sajtó munkatársai, sem a város érdeklődő polgárai nem mehetnek be, ha nem fizettek 10 százalék előleget. Kérdésünkre azt mondta, hogy a városháza a saját rendelete alapján jár el ilyen kérdésekben, és ez a helyzet az elmúlt években sem változott. A Pécs Holdingnál azért lehetett a sajtó számára nyilvános egy licit, mert az egy másik szervezet, más saját szabályok vonatkoznak rá, s ezek szerint az ottani liciteljárások sajtónyilvánosak. (E cikk szerzője járt újságíróként bérleményre és ingatlan értékesítésre kiírt liciten egyaránt korábban.)  Arra a kérdésünkre viszont, hogy vajon a városházi képviselők is ki vannak-e zárva a liciten történő részvételből, gyakrolatilag inemmel felelt, azt mondta, hogy a megválasztott képviselőkre más, külön szabályok vonatkoznak, ők belsősként részt vehetnek olyan eseményeken is, amin például a sajtó munkatársai sem, például zárt bizottsági vagy közgyűlési ülésen. Arra viszont ezek után nem tudott válaszolni, hogy miért nem engedték be a licitre a Lehet Más a Politika pécsi városházi képviselőjét, azt mondta, erről az esetről nem tudott.

Arra a városházától továbbra sem kaptunk választ ezidáig, hogy előzetesen volt-e olyan magánszemély vagy cég, amely letette a liciteljárásra feljogosító 10 százalékos, mintegy százmilliós előleget.

 

FRISSÍTÉS 14.25

Néhány perce megkapta a sajtó a szerdai licittel kapcsolatos rövid városházi közleményt. A következőt:

Eredménytelen volt a liciteljárás

A pécsi 4641 hrsz.-ú ingatlannal (volt Bőrklinika) kapcsolatban 2017. október 25-én lefolytatott liciteljárás eredménytelen volt, értékelhető ajánlatot egyetlen érdeklődő sem tett.

Üdvözlettel:

Polgármesteri Hivatal, Pécs

 

 
Mivel ebből nem derül ki minden fontos részlet teljesen pontosan, miközben a pécsi főjegyző éppen arról beszélt, hogy ugyan a liciteljárásra magára külsősöknek nem lehet bemenni, de az eljárás nyilvános, újra kérdeztünkl a pécsi városházától., Azt, hogy akkor most ez egészen pontosan mit is jelent, vollt akkor részt vevő a liciten, csak nem tett értékelhető ajánlatot, avagy előzetes érdeklődésről van szó, amire utalnak a közleményben? És tovéábbra is kérdezzük, hogy letette-e valaki előre a 10 százalékot, s ha igen, azzal mi lesz ilyen esetben, a licit eredménytelensége esetén.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK 

KategóriákMETÁL