Pinczés 75 – Pinczehelyi Sándorral beszélgettünk by Szabad Péntek – A Szabad Pécs podcastja

A Szabad Péntek új adásában Pinczehelyi Sándorral beszélgettünk, aki július 8-án* ünnepelte hetvenötödik születésnapját. Jellegzetes bajszával, mosolyával hozzátartozik a pécsi kiállításmegnyitók hangulatához. Évtizedekig vezette a Pécsi Galériát, nemzetközileg is ismert autonóm művész, a ma már legendás Pécsi Műhely tagja, festményei, grafikái, plakátjai nemcsak a szakmai diskurzusban, hanem a műtárgy piacon is helytállnak, de ezen túl is sokirányú, összetett a tevékenysége.

A podcast a legtöbb platformon, alkalmazásban elérhető: Spotify Apple Podcasts | Google Podcasts | Anchor RSS | Letöltés

A cikk a hirdetés után folytatódikJellegzetes bajszával, mosolyával hozzátartozik a pécsi kiállításmegnyitók hangulatához. Évtizedekig vezette a Pécsi Galériát, nemzetközileg is ismert autonóm művész, a ma már legendás Pécsi Műhely tagja, festményei, grafikái, plakátjai nemcsak a szakmai diskurzusban, hanem a műtárgy piacon is helytállnak, de ezen túl is sokirányú, összetett a tevékenysége. 1969-től 1977-ig a pécsi Janus Pannonius Múzeum grafikusa és restaurátora volt, majd 1999-ig a Pécsi Galéria igazgatója, aztán a Pécsi Tudományegyetem jogelődjén, a Művészeti karon oktatott festőket. Bátran használt kommersz elemeket, közismert a sarló és kalapácsos portréja, de pózolt nem egy képen nyakában birkával, az elmúlt években szatyrokon, pólókon is felbukkannak plakátmotívumai. Stílusát neoavantgárd és a koncept art jelzővel illethetjük. Közéleti szerepet is vállal, felkarol ügyeket, és fest, alkot. Talán ez a legfontosabb számára.

A beszélgetőtárs: Balogh Robert.

*A podcast felvezetőjében hibásan július 9. hangzik el, a hibáért elnézést kérünk.

KategóriákPODCAST