Megtámadtuk a Kúriánál a Kormány négy népszavazási kérdését” – írta Facebook-oldalán az MKKP. Az egész népszavazás szembe megy ugyanis szerintük a népszavazás rendeltetésével, hiszen a döntéseket az Országgyűlés már meghozta, az EU-s kötelezettségszegési eljárásra pedig nyilvánvalóan nincs hatással. A korábban létező megerősítő népszavazást pedig maga a Fidesz vette ki a törvényből.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz MKKP szerint a kérdések sem egyértelműek. Több esetben nincs ugyanis leírva pontosan, hogy ki a kérdések alanya, például hogy kik ne mutathassanak be kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat vagy éppen, hogy csak az emberek nemváltását nem szabad-e bemutatni vagy pl. a bohóchal vagy a szalagos muréna nemváltoztatását tartalmazó ismeretterjesztő filmet se.

Az emberi jogi ügyekben amúgy kutyakemény magyar viccpárt szerint a népszavazás bizonyos lehetséges eredményei esetén nem egyértelmű, hogy milyen döntést kellene hoznia az Országgyűlésnek, bizonyos eredményei pedig azért végrehajthatatlanok, mert szembe mennek a magasabb rendő EU-s szabályozással.

Szerintük ezen felül a népszavazásnak olyan eredménye is lehet, ami tiltja bármilyen szexuális irányultság bemutatását, így a heteroszexualitásét is, úgyhogy mehetne az irodalom és biológia könyvek nagy része a kukába.

Sőt, a kérdések megtévesztőek is szerintük, „hiszen például azt a hamis látszatot keltik, mintha ma is lenne lehetőség fiatalkorúak nemváltó műtétjére, valamint összemossák a transzszexualitást és az interszexualitást, így több esetben a szavazó nincs tisztában azzal, hogy pontosan miről is dönt”.

Valamennyi kérdés megsérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

Az országos népszavazás rendeltetése ugyanis szerintük a jogszabályok alapján az, hogy az ország sorsát érintő legfontosabb kérdésben a népszuverenitás közvetlen megnyilvánulásaként az Országgyűlés helyett a választópolgárok közössége közvetlenül hozzon döntést.

„Ezzel szemben esetünkben a kezdeményező kinyilvánított szubjektív szándéka az, hogy anépszavazás mintegy tömegtámogatást adjon a Kormány számára az Európai Uniókötelezettségszegési eljárásában való részvétel során.”

Ujjlenyomatot is vett a rendőrség egy Pécsett átragasztott kormányzati plakátról – Bejelentésre indult a nyomozás

KategóriákMETÁL