Sőt, mint azt annak idején megírtuk, 2018-ban nem csak Baksai Tamás polgármester, de a szintén fideszes alpolgármester édesapja is kitüntetést kapott. Augusztus 20-a alkalmából pedig Baksai Tamás fia kapott harkányi kitüntetést. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikBaksai Tamás, Harkány fideszes polgármestere 2018 májusában kezet foghatott édesapjával egy önkormányzati díjátadón, Harkányért Érdeméremmel tüntette ki ugyanis a Baksai Tamás és a Fidesz-KDNP által vezetett fürdőváros Baksai Endrét, Baksai Tamás édesapját. A díjat a városvezető fiú adta át. Ahogyan egy másik kitüntetett, id. Kecskeméthy Pál is Harkányért Érdemérmet kapott, amit ő is a saját fiától vehetett át, ifj. Kecskeméthy Pál akkori alpolgármestertől.

Akkori cikkünkben is leírtuk, most is megtesszük: egy jelenségre és egy érdekes helyzetre, illetve egy (két) döntésre kívántuk felhívni a figyelmet. Nem vitattuk el, hogy a konkrét kitüntetéseket az adott személyek megérdemelték vagy megérdemelhették. Sőt, éppenhogy hangsúlyoztuk, hogy a helyzet szokatlanságától, avagy e döntések egyeseknek/akár sokaknak visszatetszést keltő voltától függetlenül sem vitatjuk el, hogy a két kitüntetett édesapa a saját jogán, életével, tevékenységével nem érdemelte ki a maga kitüntetését.

Ahogyan a múlt heti, az államalapítás ünnepe előtti napon átadott harkányi önkormányzati kitüntetések díjazottjai közt felbukkanó Baksai Tamástól sem vitajuk el az elismerés esetleges jogosságát: ő lett ugyanis 2021-ben az Év Tanulója Díj kitüntetettje Harkányban, ahogyan azt a Harkányi Hírek cikkében olvashatják. Szinte kizárt, hogy Baksai Tamás érdemtelenül kapjon meg egy ilyen díjat, és az is elképzelhető, hogy ebben az évben objektív mérce szerint is valóban neki kellett (vagy kellett volna) kapnia a legkiválóbb harkányi tanulóknak járó elismerést, ugyanakkor a helyzet hasonló most is a három évvel ezelőttihez: egy önkormányzati, városvezetői döntésre kívántuk felhívni a figyelmet.

Egyelőre nem tudjuk, hogy mi volt az indoka a döntésnek, a hírről beszámoló helyi lap csak a kitüntetettek névsorát írta meg, ígérve, hogy a következő napokban részletesen is kitérnek majd a díjazottakra. A város honlapján, annak hivatali oldalain egyelőre nem találtuk meg a döntést és indoklását.

A hírről azóta, szintén ma a Telex is beszámolt, megkeresték az önkormányzatot, de nem kaptak választ arra, hogy Baksai összeférhetetlennek tartja-e a díjazást. A Szabad Pécs közvetlenül Baksai Tamásnak írt üzenetet, azt kérdezve a harkányi polgármestertől, hogy megtudjuk, elgondolkozott-e azon, hogy ha a fia amúgy valamilyen kimagasló tanulmányi, esetleg sporteredmény miatt meg is érdemeli vagy érdemelheti a kitüntetést, az ő, azaz az édesapja betöltött tisztsége miatt nem jutalmazzák a gyermeket, aki a Szabad Pécs tudomása szerint felsős általános iskolai tanuló.

Frissítés, kedd 08.20 – Így hivatalos

Ez nem egy családi levél.

Frissítés – Kedd, 11.40 – Országos történelemversenyt nyert Baksai Tamás

Beszéltünk kedd délelőtt Baksai Tamással, Harkány polgármesterével. Azt mondta, hogy az idén a szokásos két fő helyett négy harkányi diákot tüntettek ki, két hetdikest és két nyolcadikost, mivel tavaly a covid-járvány miatt elmaradt az elismerések átadása. Az egyik hetedikes tanuló valóban a saját fia, és nagyon büszke az eredményére. A legjobbnak, kitüntetésre érdemes diákoknak a névsorát a harkányi általános iskola vezetése terjesztette a képviselő-testület elé, csakúgy mint korábban is.

A képviselő-testület az iskolavezetés döntését, csakúgy, mint korábban mindig, idén is elfogadta, változtatás nélkül. Miután az egyik tanuló a polgármester fia volt, a testületi ülésen ez szóba került, ő maga vetette fel, hogy mi legyen ebben az esetben, de a testület tagjai egyértelműen azon az állásponton voltak, hogy a legjobb diákokat kell kitüntetni, mert megdolgoztak az eredményekért.

Baksai Tamás polgármester érdeklődésünkre azt mondta, hogy a fia három egymás követő évben is bejutott az országos általános iskolai történelem verseny döntőjébe, és ebből az utóbbi két évben meg is nyerte azt a korosztályában.

KategóriákMETÁL