PÉCS?BIRMINGHAM Ha nem éreznénk azt a zsigereinkben, ha nem arra utalna túlontúl sok jel, hogy valami nagyon nagy botrány készülődik, akkor azzal is viccelődhetnénk, hogy milyen kapós kis cég lett a Ledina Kerámia. Tudják, ez Pécs új kerámiás cége, amelyet idestova már majdnem egy éve alapított meg a pécsi önkormányzat. Aztán hamar gazdát cserélt. Aztán a céget átnevezték. Majd újra átnevezték. Aztán lett egy helyett két cég, meg új vezetői struktúra. Most megint jött egy új tulajdonos. Attól tartunk azonban, ezúttal az utolsó. FRISSÍTETTÜK CIKKÜNKET: nem hivatalos információink szerint szerdán megérkeztek a fizetések.

PÉCS?BIRMINGHAM Ha nem éreznénk azt a zsigereinkben, ha nem arra utalna túlontúl sok jel, hogy valami nagyon nagy botrány készülődik, akkor azzal is viccelődhetnénk, hogy milyen kapós kis cég lett a Ledina Kerámia. Tudják, ez Pécs új kerámiás cége, amelyet idestova már majdnem egy éve alapított meg a pécsi önkormányzat. Aztán hamar gazdát cserélt. Aztán a céget átnevezték. Majd újra átnevezték. Aztán lett egy helyett két cég, meg új vezetői struktúra. Most megint jött egy új tulajdonos. Attól tartunk azonban, ezúttal az utolsó. FRISSÍTETTÜK CIKKÜNKET: nem hivatalos információink szerint szerdán megérkeztek a fizetések.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az Egyesült Királyságban található Birmingham városában székel a China Rose Ltd. nevű cég. Amiatt foglalkozunk vele, mert április végén, ?szép csendben? ez a cég tűnt fel a Pécs, Nagy-Berki út 8/3. alá bejegyzett Ledina Épületkerámia Kft. új tulajdonosaként a cégpapírokon. Illetve egyelőre az angliai cég még bejegyzés alatt áll mint tulajdonos. Mindeközben a Ledina Épületkerámia korábbi tulajdonosa, az Anidel Projekt Kft. törlés alatt van.

A Ledina Kerámia ügyvezetője Erdei Viktor keramikus művész: ő korábban a Zsolnay-gyárban dolgozott, s igen jó viszonyban volt tudtunkkal a Zsolnay többségi tulajdonosával, Bachar Najarival. Ő is felmondott azonban tavaly a Zsolnaynál, a Zsolnay G-napján, csakúgy mint a legtöbb akkor még ott dolgozó ember, s írt alá a Ledina Kerémia Kft.-hez. Ez után lett a cég ügyvezető igazgatója. Igaz, december vége óta már nem egyedüli vezető tisztségviselője a cégnek, akkor kineveztek ugyanis mellé valakit ügyvezetőtársnak, az urat Bóz Lászlónak hívják.

Említettük, hogy immáron van egy másik cég is, amelyben dolgoznak volt zsolnaysok, mégpedig a Budapest, Alkotmány utca 4. alá bejegyzett Pécsi Kerámia Kft. Annak idején, a tömeges felmondáskor átigazolók közül mintegy száztíz ember maradt végül a Ledinánál – sokan tehát. Úgy alakult azonban, hogy több pályázatot is be kívántak adni. Csakhogy az egyikre a Ledina Kerámia nem volt megfelelő cég állítólag, így nem lett volna esélye támogatást szerezni. Ekkor találták ki, hogy behozzák a képbe, bevonják a projektbe az Anidel Kft. tulajdonosának, Bozóki Jánosnak egy korábban alapított cégét, a Bally Holding Internationalt, mondván az akár eséllyel indulhat a pályázaton. A céget átnevezték Pécsi Kerámia Kft.-re, és átvettek több tíz embert a Ledina Kerámiától. Ez utóbbit pedig Ledina Épületkerámiára keresztelték át. Tudják még követni? Mi sem nagyon!

Mindenesetre megvolt az átszervezés, az emberek pakolgatása, s állítólag mindezt annak szellemében is végezték, hogy kik, hol és mit fognak majd gyártani. És egyfajta gyártás egyébként el is indult. Mutatóban mindenképpen van néhány teás- és étkészlet is a nemrégiben nyílt pécsi Király utcai boltban.

Az egészen biztosra vehető azonban, hogy a tavaly ősszel idén tavaszra ígért kétmilliárdos fejlesztés nem valósult meg, sőt forrásaink szerint még csak több száz milliós sem igen.

Igaz, többen is azt mondták a Szabad Pécsnek, hogy a dolgozók egy része a mai napig nem dolgozik, illetve alig jár be és/vagy nem a szakmájának megfelelő feladatokat róják rá, vagy nem végez teljes munkaidős érdemi munkát. Ezt persze teljes bizonysággal nem tudjuk.

Lehetnek már, akik felmondtak

Ugyanakkor a Szabad Pécs olyan információhoz jutott miszerint elkezdtek elszállingózni az emberek a két új kerámiás cégtől. Állítólag éppen azért, mert olyan ajánlattal keresik meg őket, tehát saját munkavállalóikat, hogy nem kell visszafizetniük az eddig számukra kiutalt munkabért. Azért ugyanis igazából nem dolgoztak meg, ám mindkét cég fizette őket eddig, a jussukat megkapták. Cserébe azonban nem kapják meg a végkielégítésüket, amit pedig máskülönben ki kellene nekik fizetniük.

Nem tudjuk még, így van-e, avagy voltak-e egyáltalán ilyen esetek, mindenesetre mi nagyon csodálkoznánk rajta, ha így lenne. Ugyanis állítólag az összes végkielégítés, amit ki kell(ene) fizetni a munkavállalóknak több lehet 250 millió forintnál is. Ha pedig pl. becsődölne mindkét cég, és szélnek kellene mindenkit ereszteni, ezt sz összeget ki kellene fizetni, miközben eddig legfeljebb néhány száz millió forintot fizettek ki a dolgozóknak munkabérként, vagyis ennyiről mondanának le. Azt sem tudjuk, történt-e változás a béreket vagy a fizetést illetően, de olyan információt is kaptunk, hogy határidőre nem kapták meg a dolgozók a fizetésüket, s azóta is napok teltek el már. Ugyanakkor a cég vezetése állítólagosan azzal indokolta a csúszást, hogy a tulajdonosváltás miatt van. Legyen igazuk!

Mindenesetre Erdei Viktort, a Ledina Épületkerámia Kft. egyik ügyvezetőjét hiába kerestük az elmúlt napokban, a múlt szerda óta tulajdonképpen, egyszer sem sikerült elérnünk a hivatalos céges mobilján, és vissza sem hívott. Például a fizetésekre is rákérdeztünk volna, és arra is, hogy mi áll az újabb tulajdonosváltás hátterében. Természetesen ha elérjük, frissíteni fogjuk cikkünket. Bízunk benne, hogy cáfolja az értesüléseket, vagy tud azokhoz képest jó hírekkel is szolgálni.


A Ledina Épületkerámia ma is működő honlapján talált szlogen legalábbis biztató

 

?Elődeink munkája, a mi örökségünk, s a mi munkánk utódaink dicsőségévé válik!”

Rejtélyes tulajdonosok

A Pécsi Kerámia tulajdonosa mindezidáig Bozóki János volt egyedüliként. Tudják, Bozóki az a rejtélyes milliárdos/nagyon gazdag ember, akiről a Ledina Kerámiát bemutató sajtótájékoztatón azt mondták, hogy különböző energetikai és egyéb fejlesztési projektekből szerezte a vagyonát, ezek továbbra is működnek, Pécsre pedig azért jött megvenni a Ledinát a városházától, kb. mert szeret embereken segíteni. Ezt nekem még naplós újságíróként mondták el akkor. Arra a kérdésemre, hogy miért egy vadonatúj kerámiás céget nézett ki magának, miért nem vette meg a Zsolnayt, akár még Najari előtt anno. Bozóki megejelenését akkor egyébként ígérték, ám mégsem jött el. A félig görög férfiről egyébként most az a hír járja, hogy Beloianniszban a közelmúltban több mindent is megszerzett, felvásárolt, új projekteket tervez, sőt egyes forrásaink szerint a polgármesterséggel is kacérkodik.

A Pécsi Kerámia Kft. ingyenesen elérhető legfrissebb cégadatai szerint Bozóki János mellett tulajdonosként belép a birminghami China Rose Ltd. is, tulajdonjoga bejegyzés alatt áll még azonban. Bozóki tulajdonjogával kapcsolatban egyelőre nem látszik változás, ugyanakkor ő korábban ügyvezetője, vezető tisztségviselője is volt a Pécsi Kerámiának, e pozíciója azonban már törlés alatt áll.

A Pécsi Kerámia cégvezetője egy Illés Norbert nevű férfi lett, múlt decembertől. Majd ugyancsak idén április végétől tulajdonosként tűnik fel (dr.) Aszódi Zoltán. Ő pedig tudtunkkal a China Rose (egyik) tulajdonosa, de az egészen bizonyos, hogy ő van megjelölve a cég papírjaiban értesítési megbízottként.

Kérdéses azonban, ez mennyire lesz jó valójában a dolgozóknak, Aszódi ugyanis igencsak ellentmondásos figura. És, ha valóban lehet arra következtetni vele kapcsolatban, amit más újságírók korábbi cikkekben sugalmaztak, akkor az az egész céges adás-vétel okára nézvést is szolgálhat magyarázattal, mégpedig nem túl kecsegtetővel. Az Aszódiról korábban megjelent írások ugyanis lényegében egy dörzsölt szélhámosként írják le az üzletembert, aki pl. az Egyesült Arab Emirátusok  magyarországi tiszteletbeli konzulja vagy e cím várományosaként tetszelgett, miközben sem ilyen cím nem volt, sem előkészítés alatt nem állt a kapcsolatfeltétel.  A Népszava 2008-as cikke mellett frissebb a 444.hu 2014-es írása. Utóbbi szerint pedig egy kissé kétes hírű egyetemen szerzett diplomát, az orosz International University of Fundamental Studies-en. Sőt, a Béke és Biztonság Parlamentjének diplomáciai képviselője is volt, a maga állítása szerint.

Hamarabb, mint kellett??

Sajnos azonban a fentiek nem adnak okot a túlságosan nagy bizalomra. Rosszabb hír azonban, hogy igyekeztünk utánanézni Aszódi birminghami cégének, egyelőre nem túl sok sikerrel. Sok mindent nem tudtunk kideríteni róla, ami nem túl biztató. Főleg a fentiek, és főleg annak a fényében, hogy forrásaink már nagyon régóta azt mondják, hogy a dolgozók ennek az egész ügynek a végén nagyon rosszul járhatnak, és talán  hamarabb is, mint remélik. Az ugyanis kiderült mostanra, hogy a Zsolnay Zrt. tulajdonosától, Bachar Najaritól nem sikerült megszerezniük a gyárát, miután ki tudta fizetni az adósságot. Mielőtt azonban ez kiderült volna, már léptek, s elcsábították a dolgozókat, a város pedig megalapította a Ledinát. Most pedig ott van egy, illetve már két cég, amelyben dolgozni kellene, rendes munkát végezni. Hogy túléljék ezt a helyzetet.

 

FRISSÍTÉS

Elutalták a Fizetéseket!!! Állítólag! A Szabad Pécs nem hivatalos, de megbízható forrásból úgy értesült, hogy szerdán délelőtt megérkeztek a Ledina Kerámia és a Pécsi Porcelán dolgozónak a bankszámlájára az április bérek.  

KategóriákMETÁL