Az idei budapesti Pride nyugalomban telt, sokkal inkább hasonlított a nyugat- és észak-európai országokban tartott vidám és békés prideokra, mint korábban bármikor. Szeptember 18-án azonban jön az első vidéki Pride, Pécsett. Az pedig már az előkészületekből látszik, hogy nem mindennapi esemény lesz.

Az idei budapesti meleg büszkeség felvonulás meglehetős nyugalomban telt, sokkal inkább hasonlított a nyugat- és észak-európai országokban tartott népes, vidám és békés prideokra, mint korábban bármikor. Szeptember 18-án azonban újabb Pride-felvonulás lesz Magyarországon: az első vidéki Pride, Pécsett. Az pedig már az előkészületekből látszik, hogy nem mindennapi esemény lesz.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A covid-járvány az első bejelentett vidéki Pride-felvonulás megrendezését is elsöpörte. Idén azonban megtartják az eredetileg 2020-ra tervezett Pécs Pride felvonulást, amely a baranyai megyeszékhelyen is egy hosszabb, nálunk hatnapos fesztivál, a Freedom of my Identity Emberi Jogi  Fesztivál záróeseménye lesz, szeptember 18-án, szombaton. Azaz már az azt megelőző öt napban más kisebbségi, nemzetiségi és jogfosztott csoportok mellett lesznek az LMBTQI-emberekről szóló előadások és szakmai programok – de ilyen már az előző években is volt Pécsett. A nyilvánosságban sem esett róla túl sok szó, nem lett belőle botrány, a helyi közéletben meg végképp nem jelent meg. Ahogyan amúgy a budapesti Pride-felvonulások is sok évig meglehetős érdektelenség mellett zajlottak le, amíg a 2010 utáni Fidesz-kormányok idején nem lett ebből is nettó hazai pártpolitikai csatatér.

Szimbolikus esemény + Orbánék egyik nagy témája

Most pedig joggal lehet attól tartani, hogy az első vidéki Pride erős indulatokat fog gerjeszteni. Már csak azért is, mert szimbolikus és itthon új szintet jelentő LMBTQI-rendezvény. Már az egy évvel ezelőtt tervezett ellen is nagy volt az ellenállás, tízezren írták alá a Pécs Pride elleni petíciót, ami mára közelíti a 12 ezres számot. Na persze, ha azt nézzük, hogy egy 140 ezres városban rendezik meg, ezt a nyilatkozatot pedig az ország számos részéről aláírták, akkor megint más lehet a megítélése. Főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy Pécsett 2019 őszén totális vereséget mértek a konkrétan 10 évig a várost vezető Fidesz-KDNP-re, és ez a rendezvény kapóra jött a sebeiket nyalogató fideszes politikusoknak és kormánypárti propagandistáknak, akik igyekeztek úgy beállítani a rendezvényt, mintha az új városvezetés miatt lenne azonnal “melegfelvonulás”. Amit egyébként még a fideszes városvezetés alatt jelentett be a szervezet. 

Érezhették ezt Péterffy Attiláék is, mert ugyan semmiképpen sem voltak nyílt színen ellenségesek a Pride-dal, de azt sem lehet mondani, hogy széleskörű támogatást kapott a rendezvény a városvezetéstől. És ez most is így tűnik, a fesztiválrész, a szakmai programsorozat mellé a városvezetés is odaáll, a Pride-felvonuláson azonban inkább országos ellenzéki politikusok megjelenésére és nagy médiafigyelemre lehet számítani.

Pártpolitika-mentes, de politikusok is vonulhatnak

A Pécs Pride ugyanis egészen biztosan kiemelt esemény lesz, az első igazán nagy médiavisszhangra számítható megmozdulás az ősszel, amit – ha akarják a szervezők, ha nem (márpedig nem akarják) – áthat majd a politika, néhány hónappal a jövő évi választás előtt. Ráadásul éppen a több napos ellenzéki előválasztás kezdőnapja is szeptember 18-ára esik.

Az esemény szimbolikussága, a közelgő választás, illetve nem utolsó sorban az elmúlt hónapokban a kormányzati intézkedések, nyilatkozatok, a melegellenessé tett pedofilellenes törvény, és annak nemzetközi “fogadtatása” miatt jócskán felfokozott hangulat is hozzájárult ahhoz, hogy az első vidéki Prid, a Pécs Pride felvonulás ellen nagy létszámú ellentüntetést is bejelentettek, a rendőrség pedig olyan erőkkel, alsó hangon is több száz rendőrrel fog felvonulni a Szabad Pécs információi szerint, amit még nem nagyon látott a baranyai megyeszékhely sem.

Lesz ellentüntetés, szintén politikusokkal

A Pécs Pride tervezett útvonalához, annak végpontjához közel jelentett be ezerfős tüntetést a szélsőjobboldali Mi Hazánk és a Betyársereg nevű szervezet, ők a Barbakánnál gyülekeznek majd, míg a vonulás végpontja, majd az azt lezáró buli a Szent István téren lesz.

A Pécs Pride szervezői, a Diverse Youth Networks tagjai is ezerfős megmozdulásra kértek engedélyt. Habár egyik sem tűnt reális számnak, közel sem, a fentiek miatt elképzelhető, hogy a felvonuláson és az ellentüntetésen résztvevők száma is megközelíti, akár el is éri majd az ezer főt.

Több száz rendőr és más biztonsági intézkedések

A Szabad Pécs értesülései szerint ráadásul nem csak nagy, több száz-, akár ezerfős rendőri állomány biztosíthatja majd az eseményt, illetve figyelhet a két rendezvényre, de a tervezett útvonalon is előírhatnak majd óvatosságból olyan intézkedéseket, amelyektől a rendezvény biztonságosabb lebonyolítását remélik. Nem kizárt, hogy az útvonalon működő vállalkozások, jellemzően azok, amelyek szombat délutánonként is nyitva tartanak, nem vagy egész nap nem nyithatnak majd ki. Ezt többen is megerősítették nekünk az érintettek közül. Volt, aki azt mondta, megkérték őket, ha lehet, ne nyissanak ki, más pedig, hogy az éppen zajló családi rendezvényüket (jellemzően esküvőkről van szó) úgy fogják tudni megtartani, hogy a rendőrök biztosítják a bejutást. Azt is hallottuk, hogy a Kossuth téri mélygarázs sem biztos, hogy nyitva lehet, úgy tudjuk, a mélygarázst üzemeltető cégnek a rendőrség azt ígérte, e hét végéig megmondják, hogy be kell-e zárniuk, vagy javasolják-e nekik a zárást.

A Pécs Pride-felvonulás ugyanis épp innen, a Kossuth térről indul majd, ott lesz a gyülekező, délután háromtól négyig, a menet pedig 16.00-kor indul.

Hivatalosan: „szükséges és megfelelő létszámmal”

Megkerestük a rendőrséget is, hogy megtudjuk, mekkora létszámmal fogja biztosítani a helyszínt a rendőrség, s hogy igaz-e az, hogy a tervezett útvonalon be kell zárni némely egységeknek, szolgáltatóknak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kérdéseinkre azt írta, hogy a rendezvény biztosítását a rendőrség a szükséges és megfelelő létszámmal fogja ellátni.

Megerősítették, hogy a szervezők és az ellentüntetők is 1000 fős rendezvényt jelentettek be, mindkettő esetében megjegyezték: „azonban a létszám folyamatosan változik”. 

Gyülekező 3-tól, indulás 4-től, lezárások déltől

A rendőrség elmondta, hogy a vonulás útvonala, valamint a bejelentett ellendemonstráció helyszíne 12 órától lesz lezárva. A rendőrök a vonulást érintő utcák egy részét szintén lezárják, „az ezzel kapcsolatos forgalomkorlátozásokról a későbbiekben fogunk beszámolni a rendőrség hivatalos oldalán (www.police.hu)”.

A lezárásokat követően a lezárt területekre nem lehet belépni, csak annak, akit a szervező által megbízott rendezők beengednek, illetve aki a lezárt területen belül lakik, és ezt lakcímkártyával igazolni tudja. 

„A rendőrség felvette a kapcsolatot az érintett vendéglátóhelyek tulajdonosaival, és tájékoztatta őket arról, hogy amennyiben az adott időszakban magánrendezvényt (pl. esküvő, egyéb rendezvény) tartanak, akkor annak résztvevőinek a rendezvényre történő be- és kijutását biztosítani fogja” – közölték.

Azt viszont leszögezték, hogy a rendőrség az üzletek, vendéglátóhelyek nyitvatartását nem korlátozza, „azonban saját hatáskörben dönthetnek úgy, hogy nem nyitnak ki”.  

Arra a kérdésre, hogy ha mégis be kell zárniuk a vendéglátósok egy részének, kaphatnak-e kártérítést a kieső bevétel miatt, egy jogszabályi hellyel, a rendőrségről szóló 1994. évi törvény idézésével válaszoltak, miszerint a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó vagy más jelentős rendezvény rendjének biztosítása során a rendőrség csapaterőt alkalmazhat. A rendőrség a csapaterő alkalmazása során egyes jogokat indokolt mértékben korlátozhat, területet személy- és járműforgalom elől elzárhat.

Nehéz megítélni, hányan lesznek, hisz ez az első

Kerestük a szervezőket, a Diverse Youth Networks pécsi munkatársait is, akik azt mondták, hogy ők is úgy tudják, hogy akár az ezer fő közelében lehet az ellentüntetés is, de mindenképpen több száz fő részvételére számítanak. A szervezők részéről ez azt a kötelezettséget jelenti, hogy 100 segítőnek, szervezőnek, rendezőnek kell jelen lenni, és segítenie a lebonyolítást, emiat van jelentősége annak, hogy valaki hány fős rendezvényt jelent be. 

Ahogyan a felvonuláson is több száz főre, akár ezer főre is számítanak, de mint mondták, ezt nagyon nehéz megítélni, mert soha nem volt még ilyen rendezvény eddig. A szervezőket kérdeztük a kordonokról is, amikre utalt a rendőrség. Azt mondták, úgy gondolták, hogy az első évben nem zárkóznak el attól, hogy legyenek kordonok, de azt kérték, hogy ne közvetlenül a menet mellett, hanem lehetőség szerint a közelben, például ahol az megoldható, egy közeli párhuzamos utcában.

Arra, hogy érkezhetnek-e más városokból, a fővárosból, vagy külföldről résztvevők a felvonulásra, azt mondták, hogy vannak partnerszervezetek, akiket meghívtak, és többen jelezték is, hogy jönnek, és részt vesznek, de hogy ki jön el végül tényleg, hány fővel, és hányan csatlakoznak a menethez Pécsett érdeklődőként, azt nem tudják.Tudnak arról, hogy nagy a médiaérdeklődés is, vannak olyan ellenzéki politikusok, akik jelezték, hogy jönnének és vonulnának a tömeggel, aminek a lehetőségét nem zárták ki, de politikusokat beszédre nem kértek fel, ők ebből a szempontból politikamentes és pártpolitika-mentes eseményt szerveztek, amely viszont alapvetően egy közéleti, az emberi jogokról szóló esemény, mint világszerte sok helyen vagy akár a magyar fővárosban is.

KategóriákMETÁL