Négy ilyen cég is van, amelyik magát A szerencse fiát alkalmazza ügyvezetőként. De ő sem marad ki a jóból: egyéni vállalkozóként ő maga is a Vidékfejlesztési Pályázat nyerteseinek oldalára állt, sőt egy kis apró még „a városának” is jutott. Összesen 10,5 milliárd esett le „a Mayer Istvánnal pályázó” cégeknek.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Elsőként az Átlátszó írt arról, hogy habár a kormány folyamatosan harcban áll Brüsszellel (Orbán éppen most is állja kint a sarat), az EU-s pénzt nagyon szeretik a fideszes politikusok, például az agrártámogatásokon keresztül. Az Átlátszó az „állattartó telepek fejlesztésére” kiírt pályázatnál végignézte, kik kaptak 1 milliárd forint feletti (1000 millió forintnál több) támogatási összeget.

Mint írják, így derült ki, hogyan jutottak uniós és hazai milliárdok többek között Horváth István szekszárdi fideszes parlamenti képviselő cégének, a Kósa Lajoshoz és Bánki Erikhez köthető vállalkozóknak, vagy éppen az alapítványba kiszervezett Ménesbirtoknak, avagy éppen Csányi Sándor több cégének.

A Villányi Szársomlyó Mezőgazdasági Kft. állattartó tevékenységének bővítésére, új baromfitartó telepre pályázott és nyert 1,9 milliárd forint támogatást egy papíron 4 milliárdosnak írt beruházáshoz. A cégben minősített többséggel rendelkező György Tamásnak „az érdekeltségébe tartozó Aquaplus Kft. alapította azt az Aqua Holding nevű céget, amelyben 2010 nyaráig Bánki Erik fideszes politikus, a parlament gazdasági bizottságának mostani elnöke is tulajdonos volt” – idézi fel a HVG írását az Átlátszó. A gazdasági és politikai lapnak Bánki 2010-ben azt nyilatkozta, hogy György Zoltán (az Aquaplus Kft. többségi tulajdonosa) az ő „jó barátja”, de ezt a Siklóson a fürdőt és a szállodát megépítő György Zoltán e sorok írójának sem tagadta soha, ahogyan az is ismert, hogy György Tamás rokona György Zoltánnak, unokatestvérekről van szó.

Azonban – és ezt még mindig az Átlátszó idézett cikke írja – nemcsak György Tamás (cége), de a céghálójának zászlóshajójához, a közétkeztetéssel foglalkozó Hungast cégcsoporthoz köthető személyek (pontosabban ezeknek a hungast-os vezető beosztású személyeknek a cégei) is sikerrel pályáztak a támogatásra.

A Farming Kft. is nyert ugyanis 1,9 milliárd forint vissza nem térítendő uniós pályázati támogatást „a villányi mezőgazdaság diverzifikálása, a Farming Kft. új sertéstartó telepének kialakítására”, ahogyan a szintén villányi VILLFARM Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. is 1,9 milliárd forint támogatáshoz jutott új sertéstelep építésére, és „a vállalkozás tevékenységeinek diverzifikálására”. Mindkét cég tulajdonosai közt hungast-os emberek állnak.

De ami felettébb érdekes, és ezt már szerdán, Schwarz-Kiefer Patrik, az előválasztáson a Baranya 3-as választókerületben győző, így jövő tavasszal az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltjeként induló fiatal politikus mondta el a sajtónak (a Szabad Pécs videóinterjúja lejjebb tekinthető meg), hogy ezeknek a cégeknek, pontosabban négy villányi cégnek, amely az uniós Vidékfejlesztési Pályázaton nyert, mind-mind az amúgy – mellékesen vagy éppen nem mellékesen – villányi polgármesterként is dolgozó Mayer István az ügyvezetője, sőt egy címre is vannak bejelentve. Mayer polgármester tehát négy cégnek (Farming Kft., Grand Duke Company Kft., Villányi Szársomlyó Mezőgazdasági Kft., VILLFARM Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft.) is ügyvezetője. Plusz polgármester. Plusz egyéni vállalkozó is, és egyéni vállalkozóként is nyert pénzt.

A 4+1 vállalkozás a nagy (uszkve darabonként 2 milliárdos) támogatások melettt „kisebb” összegeket is nyertek, mindösszesen 10,5 milliárd forint támogatást kaptak.

Nem is csoda, hogy Villány polgármesterét nem sikerült elérnünk tegnap egyik mobilszámán sem és nem volt ideje visszahívni se minket azóta. Kár, mert szerettük volna erről a halatlan sikerről kikérdezni, és arról, hogy elégedett-e azzal, hogy a Villányban érkező összes támogatás (beleértve a villányi önkormányzat szép sikerét, 144 millió forint támogatást) több mint kétharmada az ő sikere is, kicsit félreérthetően: az ő közelében landolt. A pályázatokról amúgy a Miniszterelnökség dönt. Ja, és arról is megkérdeztük volna, hogy ő Bánki Erik emberének tartja-e magát, mert Villányban jártunkban-keltünkben ezt beszélték.

A polgármester papíron független, de mint a fenti fotón láthatjuk is, nincs ellenére a fideszes propaganda és élvezte is a kormánypárt támogatását. Amire (mármint a propagandára) a forrást, amúgy szintén mi, adófizetők dobtunk össze, ahogyan az uniós pályázatokhoz is hozzájárultunk, csak ott másik 26 európai uniós ország polgárai is segítettek.

KategóriákMETÁL