Egy pécsi pedagógus posztolt arról a Facebookon (a bejegyzést azóta már eltávolította) a múlt hét végén, hogy egy pécsi iskolai buszos utazás során a Tüke Busz egyik járatán az osztályt megbüntették, miközben a diákok részére vettek jegyet, csak a zsúfolt járaton nem tudta azt mindenki érvényesíteni. A Tüke Busz nevében a pécsi önkormányzat ma közölte, hogy milyen megoldást javasoltak az ügy rendezésére.

A cikk a hirdetés után folytatódikVasárnap kerestük e-mailen a Tüke Busz vezetését, mert a hétvégén eljutott lapunkhoz is egy, a múlt hét végén, egy pécsi pedagógus által közzé tett facebook-os bejegyzés, amelyben arról írt a pedagógus, hogy őket megbüntették az egyik pécsi buszjáraton, miközben volt jegyük, és érvényesíteni is akarták, de a zsúfoltság miatt ez nem sikerült maradéktalanul.

Azt kérdeztük, hogy minden valóban úgy történt-e a buszos cég szerint is, mint ahogyan azt a rengeteg megosztást kapott posztban írják, helyesnek, rugalmasnak, igazságosnak vélik-e az ellenőrök eljárását. A pedagógus a bejegyzést azóta eltávolította, a Tüke Busz, illetve a cég tulajdonosa, azaz a pécsi önkormányzat pedig egy sajtóközleményt adott ki az ügyben, azaz nem az adott kérdéseinkre küldött választ, hanem az általuk ebben az ügyben elő mondani kívántakat közölték – vélhetően a lapunk és más újságok által is feltett kérdéseket is számba véve. A sajtóközlemény szerint belső vizsgálatot folytattak le az eset miatt, az ellenőrök a cég üzletszabályzata szerint jártak el, de az ügy egy általuk adott kompromisszumos javaslattal megoldódott, de egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy van arra lehetőség, hogy az ilyen eseteket meg lehessen előzni.

Kompromisszumos és méltányos megoldás: a megbüntetett osztály tanintézeti osztályjeggyel mentesül a pótdíj alól

Lezárult a Tüke Busz Zrt. belső vizsgálata, ami megállapította, hogy az ellenőrök az üzletszabályzat szerint jártak el a pécsi helyi járatú buszon megbüntetett iskolai osztály esetében A közlekedési cég vezetése egyeztetett az iskola vezetőivel, és kompromisszumos megoldás született: egy tanintézeti osztályjegy vásárlásával a csoport mentesül a pótdíj fizetése alól és bepótolhatja az elmaradt osztálykirándulást. A cég ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a hasonló helyzetek az évek óta létező tanintézeti osztályjeggyel megelőzhetők. 

Kivizsgálta a pénteki, nagy visszhangot kiváltó menetjegy-ellenőrzés körülményeit a Tüke Busz Zrt. Az ellenőrök az egyik helyi járaton büntették meg egy iskolai osztály tagjait, miután a velük utazó kísérő pedagógus nem lyukasztotta ki a menetjegyeiket. Az utasok által tett panasz alapján a cég vizsgálóbizottsága meghallgatta az ellenőröket is az eset körülményeiről. A testület azt állapította meg, hogy az ellenőrök az üzletszabályzatban foglaltaknak megfelelően, mindenben szabályosan jártak el.

A Tüke Busz Zrt. vezetése ezt követően egyeztetett az érintett iskola vezetőivel, és a két fél között kompromisszumos megoldás született. Az érintett osztály egy tanintézeti osztályjegy vásárlásával mentesül a kiszabott pótdíjak megfizetése alól, és az így megvásárolt osztályjeggyel a későbbiekben bepótolhatja a most elmaradt kirándulást.

A Tüke Busz Zrt.-nél ugyanis már 2015 februárja óta létezik egy, az elmúlt évek tapasztalata alapján jól működő, és minden év szeptemberében újra és újra meghirdetett megoldás a hasonló helyzetek megelőzésére. A tanintézeti osztályjegy Pécs Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő óvodák, általános iskolák és középiskolák számára csoportosan igénybe vehető utazási jogosultságot biztosít. Ez hatékony és költségtakarékos megoldás lehet a tervezett programokhoz, legyen szó akár pécsi kirándulásról, múzeumi programról, kulturális előadásról, vagy a nevelési, oktatási munkát segítő rendezvényről.

A Tüke Busz Zrt. hatályos üzletszabályzata szerint a tanintézeti osztályjegy „a tanintézetek neveltjeinek és tanulóinak alkalmi utazását elősegítő olyan csoportos jegy, amely – munkanapokon 06.30 és 08.30 óra közötti időtartam kivételével – az adott egész napon történő utazásra jogosít.”  

Óvodák esetében csoportonként, általános és középiskolák esetében osztályonként egy darab tanintézeti osztályjegy váltása szükséges, mely egyúttal két felnőtt kísérő utazására is jogosít. A tanintézeti osztályjegyet tanintézeti igénybejelentő lapon, az utazás megkezdése előtt legalább egy héttel kell igényelni az adott oktatási intézmény részéről. További részletes információt, tájékoztatást a Tüke Busz Zrt. Ügyfélszolgálati Irodája ad.

A mindössze 2920 Ft-ba kerülő tanintézeti osztályjegy kedvezményes utazási lehetőséget biztosít az óvodai, vagy iskolás csoportok számára, és nagy előnye, hogy mindenki egyetlen „jeggyel” utazhat, így nincs szükség több tucatnyi jegy buszon történő érvényesítésére.

A Tüke Busz Zrt. vizsgálja annak lehetőségét, hogy a tanintézeti osztályjegy igénylését a felhasználók számára még egyszerűbbé tegye.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

Címkék:
KategóriákMETÁL