Tölgyfa Gergely (34) a Pécsi Művészeti Gimnáziumban tanított a mai napig. A Pécsi Tankerület vezetője hívatta őt és a Pécsi Művészeti vezetőjét, hogy közölje, nem véglegesítik az iskola pedagógusaként. Tölgyfa Gergely a Szabad Európának és a Szabad Pécsnek azt mondta, nem mondták ki, de teljesen egyértelmű volt mi miatt kell távoznia az iskolából.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy nappal az idei utolsó tanítási nap előtt, és négy nappal szenteste előtt rúgtak ki egy pécsi tanárt a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikumból. Tölgyfa Gergely drámajátékot és színészi mesterséget tanított az iskolában. Már tavaly is ott tanított, megbízási szerződéssel, idén szeptembertől azonban munkaszerződést kapott, amely december 22-e után, azaz kb. négy hónap próbaidő után vált volna határozatlan idejű munkaszerződéssé.

De nem vált, Gergely ugyanis ma a Pécsi Tankerület vezetőjénél járt, aki közölte vele, hogy megszüntetik a szerződését. Indoklás nem volt, sem a döntés már írásban is megkapott változatában, sem a rövid megbeszélésen sem neveztek meg konkrét okot, hogy miért nem folytathatja Tölgyfa Gergely a Művészetiben.

Ami nem csak azért érdekes, mert év közben, s mert néhány nappal karácsony előtt mondtak fel egy oktatónak, hanem mert Gergely osztályfőnök is volt, kilencedikesek osztályfőnöke. Nekik nem sokkal azt megelőzően mondta el, hogy mi történt, hogy velünk beszélt. Azt mondta, most ugyan nem hangzott el indok, de természetesen tisztában van vele. Tölgyfa Gergely ugyanis az utóbbi évek egyik legnagyobb és legsikeresebb pécsi tüntetésének volt az egyik főszereplője, a november 17-én, 17 órakor, több vidéki városban is megtartott 17 17 nevű demonstráció pécsi helyszínének.

Ezen kívül öt társával együtt polgári engedetlenségben vesznek részt december 5-e óta, azóta nem tanítottak, sőt az iskolába sem mentek be. Mint Gergely elmondta, a jelen szabályok szerint nincs értelme sztrájkolni, ezt a jogukat a kormány gyakorlatilag kiherélte, így döntöttek ők is amellett, hogy polgári engedetlenséget fogadnak, merthogy a sztrájk, az munkabeszüntetés.

Azt nem tudja még, hogy mi lesz a többiekkel, ők egyelőre nem kaptak időpontot a tankerülettől. Közülük hárman is szintén osztályfőnökök, köztük vannak határozatlan idejű munkavállalók és szerződéssel dolgozó óraadók is.

Amúgy finoman szólva nem érte meglepetésként, ami történt, számított rá, a korábbi, budapesti példák miatt is, és azért is, mert egy korábbi, december 6-i tankerületi egyeztetésen, ahol ő is jelen volt személyesen, elhangzott, hogy ha folytatják a polgári engedetlenséget, annak könnyen az lehet a vége, hogy az iskola falain kívül találják magukat. És az is elhangzott, hogy neki még próbaideje van, azaz könnyen, és indoklás nélkül szüntethetik meg a munkaszerződését. És végül így is lett.

Tölgyfa Gergely kérdésünkre azt mondta, hogy most egy kis szünet és “gyásztevékenység” kezdődik neki, még nem tudja, mihez kezd, de 18 éves kora, azaz 16 éve foglalkozik színészet és a bábozás mellett diákokkal, diákok nevelésével, és most egy nagyon szép és nagyon intenzív 14 hónapos időszak ért véget az életében.

FRISSÍTÉS 19.25 – Folytatják a polgári engedetlenséget

Mint fentebb írtuk, a mai napon elbocsátott Tölgyfa Gergely öt másik művészetis pedagógussal együtt kezdett polgári engedetlenségbe december 5-én. Egyikük, Herczeg Adrienn színművész és a művészeti oktatója közösségi oldalán jelent meg ma este egy közlemény, az öt még polgári engedetlenkedő pedagógus aláírásával, miszerint kérik az egyenlő bánásmódot, és bejelentik, hogy folytatják az engedetlenséget.

Ez a cikk a “Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

KategóriákMETÁL