Érdemben egy kérdés maradt Nemes Balázs, a Momentum pécsi politikusa politikai pályafutása közeljövője szempontjából azt követően, hogy végül, ha kevéssel is, de vesztett Mellár Tamással szemben az előválasztáson, így nem ő lett Baranya 1-ben a közös ellenzéki jelölt, hogy kap-e befutó helyet a Momentum parlamenti listás helyén. Ma este, pár perccel ezelőtt kiderült, hogy nem.

A cikk a hirdetés után folytatódikVolt persze egy másik kérdés is Nemes Balázs politikai közeljövője szempontjából, az hogy esetleg lesz-e esélye a pártelnöki szék elhódítására, de ezt már korábban is csak elméleti síkon vetették fel nekünk a Momentum ügyeit és a hazai politikai viszonyokat ismerők. Ami biztos, az csak az ugyanis, hogy Nemes korábban ambicionálta ezt a posztot is, de egy korábbi tisztújítás során alulmaradt az előválasztás után lemondott Fekete-Győr Andrással szemben. Magyarul azért az esélyei emiatt sem voltak túl jók, ha egyáltalán el kíván(t) indulni, és nem feltétlenül csak azért, mert – valljuk be – hiába a párt egyik alapítója, nem fővárosiként gyengébbek az esélyei, mint bármely ismertebb fővárosi tagnak.

A ma este kiküldött lista azonban erre is választ ad vélhetően: Nemes Balázs ugyanis felkerült a Momentum 15 parlamenti listás politikusa közé, de éppen csak bekerült, ő a tizenötödik név a listán. Azaz, nem úgy tűnik, hogy esélye lenne komolyan a pártelnöki székre, sőt, a parlamenti bejutás is elszállt ezzel, hiszen ez a Momentum által közölt momentumos lista, kizárt hogy az élbolyhoz tartozókon kívül bárkinek is esélye lenne parlamenti széket kapni erről a listáról.

A Momentum sajtóközleménye:

„A Momentum Küldöttgyűlése a mai napon meghatározta, hogy kiket, és milyen sorrendben jelöl az ellenzéki pártok közös listáján. A kiválasztás során a küldöttek többek között figyelembe vették a jelöltek politikai tapasztalatát, helyi, önkormányzati munkában betöltött szerepét, vagy éppen korábbi kampányokban mutatott teljesítményét. A Küldöttgyűlés döntése alapján az első 15 helyet az alábbi politikusok foglalják el:

 1. Fekete-Győr András, a Momentum alapítója, korábbi elnöke és miniszterelnök-jelöltje
 2. Tompos Márton, a Momentum szóvivője
 3. Gelencsér Ferenc József, a Momentum I. kerületi képviselője és alpolgármestere
 4. Sebők Éva, a Momentum orosházi önkormányzati képviselője
 5. Bedő Dávid, a Momentum hálózati igazgatója, a párt újbudai önkormányzati képviselője, valamint frakcióvezetője
 6. Paróczai Anikó, a Momentum kispesti képviselője
 7. Csillag Tamás, a Momentum londoni helyi szervezetének elnöke
 8. Berg Dániel, a Momentum II. kerület alpolgármestere és az ALDE európai pártcsalád alelnöke
 9. Hornyák Evelin, a Momentum szakpolitikai tanácsadója az Európai Parlamentben
 10. Naszádos Zsófia Katalin, a Momentum szakpolitikai stábjának tagja, kül-és biztonságpolitikai, magyarságpolitikai szakértője
 11. Szemző Áron Gábor, Pest megyei közgyűlés Momentum frakciójának vezetője, a Momentum budakeszi önkormányzati képviselője
 12. Hollai Gábor Pál, a Momentum XVI. kerületi önkormányzati képviselője
 13. Urfi Máté, a Momentum zöldpolitikusa 
 14. Dukán András Ferenc, a Momentum XXI. kerületi önkormányzati képviselője, a Momentum Oktatás-, Tudomány- és Ifjúságpolitikai Munkacsoportjának vezetője
 15. Nemes Balázs, a Momentum egyik alapítója, közgazdász, a pécsi önkormányzat tanácsnoka

A 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzéki pártok közös listán indulnak, erre a listára javasolja a Momentum a most kiválasztott politikusokat. A listaállítás alapelveiről folyamatosan egyeztetnek a DK, a Jobbik, az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd vezetői között, a végleges listáról szóló döntés néhány hónap múlva várható.”

KategóriákMETÁL