Az Európai Parlament elfogadta a Cseh-jelentést, magyar kezdeményezésre juthatnak a városok közvetlenül európai uniós pénzekhez – jelentette be a hírt a Facebookon Cseh Katalin, a Momentum Európai parlamenti képviselője kedden este. Mindez Pécset is érinti, és akkor is érvényes lehetőség lesz, ha április 3-án az ellenzék le tudja győzni az orbánista kormánykoalíciót. Amennyiben pedig mégis maradnak Orbánék, akkor az ellenzéki vezetésű városoknak ez életmentő segítség is lehet. Mindenesetre az Európai Parlament döntését nagyon nehéz másképpen értelmezni, mint kemény és erős üzenetként. Hogy Brüsszelben tényként kezelik, hogy Orbánék különböző trükkökkel és kiskapukkal lenyúlják az EU-s források egy jelentős részét. 

A cikk a hirdetés után folytatódikSzerdán az Európai Parlament hatalmas többséggel elfogadta az általam készített jelentést, amely Budapest és a többi város számára is rendkívül fontos – közölte a Facebook-posztban Cseh Katalin.

Megjegyzés: Korábban nem volt pontos cikkünk címe, a korábbi cím (Brüsszel döntött: A kormányt kikerülve is pályázhatnak a városok EU-s forrásokra) ugyanis azt jelentette, hogy egy már végleges folyamatról van szó, és már akár a nagyon közeli jövőben pályázhatnak a városok közvetlenül, miközben még csak az Európai Parlament döntött, ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, ahogyan a ciklkünk végén erre utalunk is, akár még évek is eltelhetnek, mivel még az Európa Tanácsnak és az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia ezt a döntést. A pontatlanságért elnézést kérünk olvasóinktól!

A momentumos EP-képviselő azt is hangsúlyozta a döntéssel kapcsolatban, hogy az elmúlt időszakban a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek.

„Az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt elakadtak, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is a magyar kormány ellen. Ezzel kapcsolatban várjuk az Európai Bíróság szerdai ítéletét, de az ítéletet megelőző főtanácsnoki indítvány szerint a mechanizmust létrehozó jogszabály jogszerű és az európai szabályokkal összhangban van, az ezt vitató magyar keresetet a főtanácsnok véleménye szerint el kell utasítani. Ebben a helyzetben kiemelkedően fontos, hogy a kormány felelőtlensége miatt esetlegesen visszatartott források közvetlenül megérkezhessenek a végső kedvezményezettekhez” – írta Cseh Katalin.

Szerda 10.15

EU Bírósága: Jogszerűen elvehetik a tagállamoktól az EU-s források szétosztásának jogát, ha nem garantált a támogatások megfelelő felhasználása

A most elfogadott jelentésről megjegyzi, hogy tartalmazza azt, amiért a főváros is évek óta lobbizik Brüsszelben, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra, a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része pedig közvetlenül érkezzen meg a városokhoz. Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest is fontos forrásokhoz juthatnak. Mindez azért is fontos, mert tudjuk: a városok sokkal inkább tisztában vannak a helyben élő emberek igényeivel, így tényleg az embereket érdeklő, az életminőségüket javító fejlesztések valósulhatnak majd meg.

Azt a Szabad Pécs jegyzi meg, hogy természetesen Budapest mellett Pécs is azon érintett, ellenzéki vezetésű városok között van, amelyek vezetői most nagyon örülhetnek ennek a lehetőségnek, illetve amelyek vezetői ennek a kezdeményezésnek az élére álltak Budapesttel együtt.

Cseh Katalin azt írta, hogy a jelentés számos egyéb témát is érint, az oktatástól a digitalizáción át a klímaváltozásig. Kiemelten fontosnak tartja a Momentum a nemek közti egyenlőség kérdését is a jelentésben, a pandémia ugyanis világossá tette, milyen problémákat okozhat a családon belüli erőszak – így a tagállamoknak ratifikálniuk kell az Isztambuli Egyezményt, és európai szintű megoldást kell találnunk a nők fizetetlen és alulfizetett gondozási munkájának problémájára is.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Cseh-jelentés elfogadása nagyon komoly segítség lehet a városoknak, önkormányzatoknak és vállalkozásoknak a koronavírus utáni talpraállásban.

21.57 Más portálok is megjegyzik, mi is kihangsúlyozzuk, a félreértések elkerülése miatt: ameddig valójában lehet majd pályázniuk közvetlenül a városoknak egyes EU-s források elnyerésére, az nem azonnal, nem mostantól lesz, akár évek is eltelhetnek az első ilyen lehetőségig.

KategóriákMETÁL