Néhány hétig állt csupán az a kétfarkús buszváró a pécsi Ágoston téren, amit tavaly év végén, december végén állítottak fel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pécsi-baranyai (bevéve Komló) passzivistái. Erre a buszváróra sem kértek előzetesen engedélyt a kutyák, ugyanakkor abban bíztak, hogy a buszváró maradhat (de nem maradhatott, ma elszállították), ott, ahonnan már egyszer, évekkel korábban, még a Páva Zsolt-féle városvezetés idején egy ugyanilyet elszállítottak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mivel érdemi választ nem kapott a Biokom a Magyar Kétfarkú Kutyapárttól az Ágoston térre engedély nélkül kihelyezett utasváró áthelyezésével kapcsolatban, a pécsi önkormányzati városüzemeltetési társaság az építményt január 22-én saját telephelyére szállította megőrzésre – közölte szombaton délelőtt a pécsi városháza. Mint írták, ezzel egyidejűleg a társaság megkezdi a buszváró telepítésére vonatkozó lakossági igények felmérését. Merthogy azt már korábban közölték, hogy a kétfakrús buszmegállót felállíthatják egy másik helyen majd, de ott nem maradhat, ahová a kutyapárti passzivisták felállították – és az új, másik pécsi helyszín sem lehet a történelmi belvárosban és annak közelében.

Mindeközben kicsit elharapódzott a kommunikáció is a városvezetés és az MKKP közt.

A közleményben a városháza kitér arra emlékeztetőül, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pécsi aktivistái (megj.: passzivistái) december utolsó napjaiban, előzetes egyeztetés és engedélyeztetés nélkül telepítettek egy fedett utasvárót az Ágoston téri buszmegállóba.

Azt is megjegyezték, hogy az akciót a kutyapárt a felmerült lakossági igényekkel indokolta, „ugyanakkor eddig sem a pécsi önkormányzathoz, sem a BIOKOM NKft.-hez nem érkezett olyan jelzés, miszerint az Ágoston tér keleti oldalán lévő megállóban szükség lenne fedett utasváróra”.

Hozzátették: az önkormányzat még decemberben kérte azt az építtetőktől, hogy “a belvároshoz közeli városképtől idegen várót”, más, olyan megnevezett helyszínen építsék újra, ahol azt a pécsi lakosok már kérték, egyúttal jelezte azt is, hogy szívesen együttműködik a párttal a megálló áttelepítésében.

Az utasváró esetében azonban nemcsak a helyszínválasztás, hanem az engedély nélküli kialakítás is felvet problémákat, hangsúlyozták. A pécsi autóbuszmegállókat és azok tartozékait ugyanis a Biokom üzemelteti, így felelősséggel tartozik az ott elhelyezett utcabútorokért, építményekért, eszközökért. Amellett ugyanis, hogy az Ágoston téri építményhez semmilyen műszaki dokumentáció nem áll a városüzemeltetési társaság rendelkezésére, annak elhelyezése, kialakítása, komfortja sem megfelelő, írták. A megálló jelenlegi formájában nem rendelkezik szilárd burkolattal, ezért csapadékos időben az utasok az átázott talajon, a sárban várakoznának, továbbá oldalborítás hiányában a váró szélvédelme sem megfelelő, részletezi a buszváró leírását és a körülményeket a közlemény.

Annyi megjegyzést itt közbeszúrunk, hogy amikor a Szabad Pécs megírta a hírt a buszváróépítésről, egy olyan, a kutyapárti passzivisták által közölt részletet is megosztottunk, hogy a Biokom egyik helyszínen lévő szakértője a passzivistáknak azt mondta, hogy jó minőségű munkát végeztek. Amiből arra lehetett következtetni, hogy a buszváró stabil, megfelelően van rögzítve. Az persze tény, és azonnal látható, laikusok számára is nyilvánvaló körülmény, hogy van-e oldalsó burkolata egy buszvárónak, vagy sem, és hogy le van-e kövezve a buszváró alatti és melletti terület, vagy sem. Ahogyan az is nyilvánvalónak tűnik, hogy amennyiben nem az elszállítás lett volna a verdikt, és az, hogy ott biztosan nem maradhat, akkor a térkövezés és a buszváró plexivel való oldalsó burkolása is megoldható utólagosan.

Never Forget

Hibátlan propaganda anyagban magyarázza el „Páva Zsolték propagandalapja”, miért kell elbontani a kétfarkús buszmegállót

Már a csütörtöki cikk címe is zseniális: ?Nem hozták el a Tiszát Pécsre, elbontják a viccpárt pécsi építményét?. Az tehát igaz, hogy az MKKP pécsi Ágoston téri buszmegállóját el akarja bontatni a p…

A sajtóközlemény szerint az építtetőket (azaz a kutyapárti passzivistákat) a Biokom NKft. ügyvezető igazgatója is megkereste. Először január elején írt nekik levelet, amelyben személyes egyeztetést kezdeményezett a buszváró áthelyezésével kapcsolatos teendőkről, de a megkeresésre az aktivisták részéről válasz nem érkezett, ezért az ügyvezető a hónap közepén újabb levelet küldött nekik. A párt végül reagált a levelekre, ugyanakkor a közlemény szerint a passzivisták érdemi választ nem adtak, sem az áthelyezéssel kapcsolatos munkálatokkal, sem a lehetséges új helyszínnel kapcsolatban.

A városüzemeltetési társaság viszont már korábban jelezte a kutyáknak azt, hogy amennyiben január 22-ig nem történik érdemi egyeztetés az ügyben, az utasvárót elszállítják. Mivel a Biokom és a városháza álláspontja szerint érdemi párbeszédre az építtetők nem voltak hajlandók, ennek megfelelően a Biokom az építményt szombaton a telephelyére szállította.

„A váró valamennyi elemét ott őrzik mindaddig, amíg a tulajdonosokkal nem történik meg az egyeztetés a váró további sorsáról” – közölték.

Akár az Ágoston téren is lehet buszváró – de egy másik

Ezzel együtt a cég megkezdte a buszváró iránti lakossági igények felmérését (megj.: akkor lehetséges, hogy mégiscsak van/lesz igény itt egy fedett buszváróra??).

Mindenesetre a közlemény úgy folytatódik, hogy amennyiben a felmérésből az derül ki, hogy a környékbeli lakók valóban szeretnének fedett utasvárót a megállóba, gondoskodni fognak a műszaki követelményeknek megfelelő, és a városképbe illő utasváró kihelyezéséről, mint tették azt konkrétan 8 helyszínen is az elmúlt évben – a város más részein.

Amikor telepítették, megjelentek a rendőrök és a közterület-felügyelők is, de előbbiek nem intézkedtek

Hozzátették: mind az önkormányzat, mind a Biokom továbbra is szívesen fogadja az aktív és a közösségükért felelősséget érző pécsi civilek, illetve pártok segítségét és együttműködését, de ennek alapfeltétele a mindenkori jogszabályoknak megfelelő eljárás, vagyis az előzetes egyeztetés és engedélyeztetés. Csak így garantálható, hogy a segítő szándék valóban az indokolt kérések teljesítését szolgálja, és a jogszabályoknak megfelelő módon valósul meg – közölték.

Mennyibe kerül?

A Biokom 2020-ban új buszvárót helyezett ki a Surányi úti, a Bogár utcai és a Berzsenyi Dániel utcai buszmegállóban, a Magyarürögi úton pedig felújított egy buszvárót. 2021-ben összesen nyolc buszvárót helyeztek ki (a Kis-Máli úti, a Nagypostavölgyi úti, a Selmecz utcai, a Wass Albert úti, a Krisztina téri, a Rácvárosi úti és a Kovács Béla utcai megállónál, valamint az uránvárosi buszpályaudvaron), emellett négy helyszínen végeztek felújítást (a szabolcsfalui buszfordulónál, a Gabona utcai megállónál, a Cserkút plató elnevezésű megállónál, továbbá a Komlói úton, a Szeptember 6. térnél).  Mindezen munkáknak az együttes költsége megközelítőleg bruttó 7 millió forint volt, közölte a pécsi városháza a Szabad Pécs megkeresésére. Az iránt érdeklődtünk ugyanis, hogy mennyibe kerül egy buszváró kialakítása Pécsett.

Önmagában is érdekes adat, persze, hogy mennyibe kerül egy fedett buszváró kialakítása és telepítése, ugyanakkor azért is kérdeztünk rá (még akkor is, ha almát a körtével hasonlítjuk), mert úgy tudjuk, hogy az MKKP által (és persze a passzivisták önkéntes munkájával) telepített buszvárók költsége a mérettől és az aktuális beszerzési áraktól függően 150 és 450 ezer forint között mozog buszvárónként.   

Az MKKP így írt a minap a Biokomnak

Az MKKP-tól tegnap kaptuk meg azt, hogy mit írtak a Biokomnak a buszváróval kapcsolatban a városháza és a Biokom által felvetettekre válaszul.

„Pártunk passzivistái 2021. december 29-én utasvárót helyeztek el Pécsett, az Ágoston tér elnevezésű autóbusz-megállóba (keleti oldal).

Örülünk annak, hogy a BIOKOM Nkft. ezt örömmel veszi, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely a társaság kezelésében lévő autóbuszmegállók komfortját, az utasok elégedettségét növeli, ezért üdvözlik pártunk ezen irányú törekvéseit.

Tájékoztatjuk, hogy pártunk passzivistái lakossági igények és pártunk képviselőinek jelzései alapján az elmúlt időszakban több köztéri padot (pl. Kossuth tér, Hargita utca), játszótéri pingpongasztalt (pl. Malomvölgyi út, Gesztenyés út) újított fel társadalmi munkában a pécsi önkormányzat területén, és szépítette meg – több esetben konkrét állampolgári megkeresésre – a köztereket pl. fűszerspirálok építésével, töredezett, ezért balesetveszélyes járdák színesítés útján történő láthatóvá tételével, virágágyások telepítésével (pl. Zsolnay-szobor, 6-os út) és faültetéssel. Utóbbi tevékenységeket a város rendezési tervének ismeretében és szakavatott kertész útmutatása alapján végeztük.

Örömmel vesszük, hogy a BIOKOM Nkft. immáron üdvözli ezen tevékenységeket, ellentétben azzal, ahogy korábban reagáltak ezen tevékenységekre (pl. a Zsolnay-dombon, a 6-os út mentén létesített szakszerű virágágyást egyszerűen eltávolították, ahol azóta sem látható semmi más, csak az ágyások hűlt helye).

Örömmel vesszük azt is, hogy társaságuk nyolc buszvárót is kihelyezett a tavalyi év során. Annak fényében, hogy mi az elmúlt években csak hármat (országszerte pedig hetet), ez mindenképp jó teljesítménynek tekinthető.

Különösen üdvözöljük azt, hogy a továbbiakban, mind a városüzemeltetési táraság, mind Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz a hozzá eljuttatott és indokolt lakossági igények kielégítéséért, és szívesen fogadják az aktív és közösségükért felelősséget érző pécsi civilek, illetve pártok segítségét és együttműködését.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a pártunk által kihelyezett építmények minden esetben előzetesen készített típustervek alapján, minősített anyagból készülnek, melyre gyártója és telepítője (a Magyar Kétfarkú Kutya Párt) garanciát és felelősséget vállal.

A helyszíni szemlén tapasztaltak alapján megállapítható volt, hogy az utcabútor elhelyezése, kialakítása igen, de komfortja még nem megfelelő, amelyet egyeztettünk is a helyszínen megjelenő kollégájukkal. Szilárd talajfedéssel és szélvédő oldalburkolattal még nem rendelkezik a buszváró, amelyekre megfelelő műszaki megoldásokkal rendelkezünk, ezek kivitelezését (pótlását) pedig jóval egyszerűbbnek tartjuk, mint a teljes utcabútor elbontása után egy új buszváró telepítését ugyanezen a helyszínen. Az építmény szerkezeti elemeiről a szemrevételezésen kívül műszaki leírással és statikai bizonylattal tudunk szolgálni.

Megnyugtató információ, hogy tudomásuk van más helyszíneken is szükséges buszvárók telepítésének igényéről is, ez pedig mit sem von le abból, hogy ezen a helyszínen is van lakossági igény – melyet az RTL Klub tévécsatorna híradójában közölt összeállításban az első megszólított járókelő is megerősített.

Továbbá kértük az önkormányzatot, és ezúton kérjük a BIOKOM Nkft.-t is, hogy nyilatkozzon arról, hogy milyen költségek mellett tudja biztosítani mind a lakossági igényfelmérést, mind pedig egy buszváró kihelyezését a kérdéses, Ágoston téri helyszínen, amennyiben ezt a buszvárót egyedülálló módon mégis eltávolítják.

Több helyszínen (Szombathely, Hódmezővásárhely, Orfű, Budapest stb.) helyeztünk már el országszerte megfelelő műszaki állapotú buszmegállót, és újítottunk fel meglévőket, és eddig Felcsúton kívül csak Pécsen nem látta azt jó szívvel az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat – a lakossági igény ellenére. Ezért is tölt el örömmel minket az önök jelenlegi, támogató hozzáállása.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nemrégiben hivatalos megkeresést intézett a pécsi városvezetés felé, melyben a közleményben (és jelen levelükben) hivatkozott számos fejlesztés költségét illetően tett fel kérdéseket, melyekre a választ a törvényi előírásokkal ellentétben nem találtuk sem az önkormányzat, sem társaságuk honlapján – sem a levelesládánkban.”

Címkék:
KategóriákMETÁL