18 év szünet után újra összeállt a Kispál és a Borz, amit a Partizán egyik speciális adásában, a Sessions-ben, annak is Extra adásában jelentettek be. És nemcsak, hogy összeálltak, de már új dalokat írtak és rögzítettek, és idén nyáron, Orfűn koncertet is adnak. A Partizánban előadták a Rózsaszín című új szerzeményüket is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Partizán Sessions Extra adásában az újra összeállt Kispál és a Borz tagjai (a 2022-es felállás tagjai) arról is beszéltek, hogy ki mit csinált az elmúlt 17-18 évben.

Kispál András például azt mondta, hogy ő egyfajta kisnyugdíjas volt, nem akart már zenélni, megtelt vele, barátai körében, amatőr körülmények közt zenélgetett néha.

Lovasi András pedig arról beszélt, hogy olyan zenekarnak akarták mindig a Kispál és a Borzot, amelyik mindig tud újat mondani és akar is, mindig megy előre is, nem csak a 30 éves dalokat, magukat ismételni a koncerteken. A pandémia alatt találkoztak és zenéltek együtt ismét Kispál Andrással, akivel persze nem tévesztették egymást szem előtt. Lovasiék kertjében vettek fel akusztikus koncerteket.

„Egy zenekar akkor van, ha ír új dalokat, ha van kémia a tagok között. Nem véletlenül lehetett érezni rajtunk a döcögést 2004 után. Most újra vannak dalok, kreatív energiák, tehát újra van zenekar” – ezt már a visszatérésről Dióssy D. Ákos mondta el, aki már a Kispál és a Borz utolsó éveiben is egyre többet foglalkozott a stúdiózással, hangmérnökként, koncerthangmérnökként dolgozik, többek közt a Lovasi és Lecsó Kiscsillag nevű zenekarával is.

Lovasi szerint az utóbbi években, amikor egyre többet zenéltek együtt “Kispivel”, egymás után jöttek az új ötletek és az is kiderült, hogy újra inspirálják egymást.

A fordulópont egy veszprémi koncert volt, a felkészülés során vette észre, hogy felszabadultan ötletelnek és újra úgy kapcsolódnak zeneileg, mint régen, vallotta be Kispál András.

Lovasi, Kispál és Dióssy mellett Bajkai Ferenc (Kiscsillag) dobol a 2022-es felállásban.

A Partizán Sessions extra adásában bemutatott Rózsaszín című dal az első az új szerzeményeik közül.

„Hat-nyolc dalötletünk van jelenleg kész, ezek közül hármat már fel is vettünk, a Rózsaszín az első, amit megmutatunk a közönségnek” – közölte Lovasi. A Partizán előfizetői már most láthatják és meghallgathatják a másik két dalt is, a nem előfizetők számára azokat a felvételeket csak később mutatják meg.

A legandás pécsi alternatív zenekar új nagylemezt is tervez, s szerintük az eddigi ötletek alapján egy klasszikus Kispál-anyag várható, amelyben bőven lesz önreflexió és önirónia. A Rózsaszín pedig március 11-től minden digitális zeneáruházban elérhető lesz.

Kispál on Orfű

A zenekar 2016-ban, Orfűn állt színpadra utoljára, ahová egy különleges minifesztivál keretein belül térnek vissza a nyár végén. A Kispál on Orfűt 2022. augusztus 26-27-én tartják meg a Fishing on Orfű fesztivál otthonául is szolgáló Panorama Campingben, a Fishinges csapat szervezésében, ezt már a fishinges sajtólistáról érkezett levélből tudjuk.

A kétnapos rendezvény pénteki napján akusztikus koncerteket láthat a közönség, Kispál András és Lovasi András duója mellett fellép az Aranyakkord, a Csaknekedkislány, Beck Zoli, Bérczesi Róbert, a Platon Karataev két frontembere, Leskovics Gábor Lecsó és még sokan mások. A szombat a hangos koncertek napja lesz, a Kispál és a Borz visszatérő koncertje mellett színpadra áll többek között a Galaxisok, a Ricsárdgír, az Analog Balaton, a Tudósok, A kutya vacsorája, a Kinopuskin és az Üllői Úti Fuck is.

A rendezvény barátságosságát szem előtt tartva a szervezők a látogatói létszámot 7000 főben limitálják, akik közül 300-an egy exkluzív csütörtöki főpróbán is részt vehetnek. A pénteki és szombati napon összesen 28 produkció lép fel 4 helyszínen. A Kispál on Orfű jegyeinek értékesítése március 7-én hétfőn 10:00-kor indul, a rendezvénnyel kapcsolatos minden információ már elérhető a www.kispalonorfu.hu weboldalon.

KategóriákJAZZ