Tizedik születésnapját ünnepli a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont. Ennek apropóján a Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat közös irodalmi pályázatot hirdetett. A verseny hívószavai a könyv, a könyvtár és az olvasás voltak. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA kiírás szerint 16 éven felüli szerzők kategóriánként egy még nem publikált művel jelentkezhettek. A pályaműveket Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője, Szvoren Edina, József Attila- és Libri irodalmi díjas író és Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója bírálták el.  

Eredetileg augusztus 31-e volt a beküldési határidő, de ezt a nagy érdeklődés és a rengeteg beküldött mű miatt megváltoztatták szeptember 26-ra, addig ugyanis 392 pályázat érkezett be 378 személytől. Az egész országból küldtek pályamunkákat, de a határon túlról is jöttek irodalmi művek. A majdnem 400 pályázat között 250-nél több próza és nagyjából 140 vers képviseltette magát. Az eredményhirdetést október 14-én tartották a Tudásközpontban, ahol a zsűri tagjai szóban is értékelték a beküldött szövegeket. 

Szvoren Edina írónő számára meglepő volt, amikor a gyász, az elvesztés vagy a csodálat jelent meg mint perspektíva, ahonnan a mű szerzője tekint ezekre a hívószavakra. Szintén nagyon örült annak, hogy kisebb számban megjelentek kortárs írók vagy a könyveik a pályamunkákban. Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője a tartalmak helyett inkább szakmai észrevételeire helyezte a hangsúlyt értékelésében. Jelentős számú pályázó a könyvtár, az olvasás mint értékes dolog mellett érvelt. Sokszor annyira meghatározók voltak az olvasmányélmények, hogy érződött a hatásuk a kész szövegen, máskor a tévé és a sorozatok jelentek meg inkább a művekben. Amelyekben mind a klasszikus magyar-, mind a világirodalom felfedezhető, ugyanakkor a modern irodalmi utalások sem hiányoztak. A pályázaton több műfaj és stílus képviseltette magát a sci-fin keresztül a negatív utópiákon át a dicsérő írásokig. A versek esetében Ágoston Zoltán kiemelte, hogy érdemes kortárs műveket olvasni, ugyanis ezzel lehet változatosabbá tenni az amúgy klasszikusok néhol régi formáit. Ilyen lehet például egy temetési beszéd a könyvtárak felett egy fiatal szerző tollából, mivel számára ez egy letűnt kultúra.

Az eredményhirdetésen a meghirdetett két kategórián kívül egy különdíjat is kiosztottak, ezt Lajtos Nóra: Az olvasás poézise című művéért kapta. A vers kategóriában a zsűri nem hirdetett második helyet, így a harmadik helyezett Veszprémi Szilveszter: Pláza a Meki mögött című alkotása lett, míg az első helyen Halmai Tamás: Olvasatok elnevezésű verse áll. A novella kategóriában megosztott második-harmadik helyezettet választottak: Vas Máté Példázatok és Szepesi Kornél Egy gyáva pillanat című novelláját. Az első helyre pedig Szegedi Melinda vagyis Térerő Gizella, egy álnéven író hölgy Szép Selymes Loadingom című írása került. A díjazottak könyvutalványt és ajándékcsomagot, illetve Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának kulturális bizottsága által meghirdetett pénzösszeget kaptak. A nyertes műveket a Tudásközpont folyosóján is el lehet olvasni, illetve október 15-től a könyvtár honlapján és Facebook-oldalán is megtekinthetők, illetve a Jelenkor online oldalain is elérhetők.

A programsorozat ma is folytatódik

A Csorba Győző Könyvtár október 5-én indította el az Őszi Könyvtári Napok című rendezvénysorozatát, ennek keretein belül számos irodalmi programmal várja az olvasókat a Tudásközpontban, valamint a fiókkönyvtárakban. A programsorozat része október 21-én Milbacher Róbert Angyali üdvözletek című kötetének bemutatója is. A jelenlegi járványhelyzet következtében, a könyvtárak nagy közönséget vonzó eseményeket nem terveztek a jubileum alkalmából, inkább online felületeken ünneplik meg a nyitás 10. évfordulóját.

További programok itt

Fotók: Csorba Győző Könyvtár oldala

KategóriákJAZZ