Manapság egyre nagyobb divat tapétázni a falakat, hiszen egy egyszerűen használható, esztétikus megoldásnak bizonyulnak. Na de mi van akkor, ha bármilyen okból kifolyólag el szeretnénk távolítani őket? Cikkünkben körüljárjuk a tapétaeltávolítás fortélyait.

A cikk a hirdetés után folytatódikA tapéták felépítése

Ahhoz, hogy megértsük a tapéták működését, tisztában kell lennünk azok kialakításával és típusaival. Alapvetően ha tapétákról van szó, sokféle változattal találkozhatunk. Léteznek festhető tapéták, linóleumhatásúak, texturáltak és még megannyi más. Néhány tapétafajta különleges eltávolítási technikát kíván meg, ezért is választják sokan a JOSZERSZAM.com oldalán is megtalálható spaklikat.

A tapétákat két részre oszthatjuk. Az egyik a felső réteg, amellyel általában nem szokott gond lenni. Ez a réteg akár kézzel is lehúzható, eltávolítása gyerekjáték. Ezt onnan lehet felismerni, hogy általában a falhoz közvetlenül van ragasztva.

A másik rész az alsó réteg. Ez egy kicsivel több odafigyelést igénylő folyamat, mert tapétagőzölőt kell alkalmazni a réteg teljes körű eltávolításához. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a régi tapéta leszedésének. 

Használatuk

Nem bonyolult folyamat, mégis vannak olyan tényezők, amelyekre mindenképp érdemes odafigyelni, ha ilyen eszközzel dolgozunk. A szerszám azért tud hatékonyan működni, mert a forró gőz segítségével felmelegíti a tapéta és a falazat közötti ragasztót, felpuhítva ezzel a tapétát. 

A folyamat

Első lépésben körülbelül 15-20 másodpercen keresztül a falhoz kell tartani a gőzölőt, majd le kell húzni a tapétát. Lehúzásra akkor áll készen az anyag, ha látszólag nedves. Nagyon fontos, hogy nem szabad sokáig ugyanazon a ponton használni a tapétagőzölőt. Tartsuk be a 15-20 másodpercet, így nem károsítjuk a vakolatot. Nyitott ablak használata erősen ajánlott, illetve néha tartsunk szünetet!

Hasznos praktikák

A tapétaeltávolításhoz használhatunk egy spaklit, amivel a gőzölésnek köszönhetően fellazult tapétát könnyen eltávolíthatjuk. Így sokkal gyorsabban dolgozhatunk, sőt, egyik kezünkkel használhatjuk a gőzölőt, míg a másikkal végezhetjük a spaklival a kaparást. Érdemes a közelben tartani egy törölközőt vagy bármit, amellyel letörölhetjük a spakliról a tapéták maradványait.

Utolsó simítások

A tökéletes végeredmény érdekében fontos, hogy néhány utolsó lépést is elvégezzünk. Ha a fal felszínén még találunk némi ragasztót, akkor a legjobb megoldás, ha újrakezdjük a gőzölést. Finoman kaparjuk meg a ragasztót gőzölés közben, hogy az összes maradványt eltávolítsuk.

Végül, de nem utolsósorban egy csiszolópapírral eltüntetjük a fal egyenetlenségeit vagy a spaklival végzett munka során keletkezett durva felületet. Így egy tökéletesen sima felületet kapunk, amelyre már csak az új tapétát kell felhelyezni, vagy éppen le kell festeni. 

Előkészületeinknek és a szakszerű eltávolításnak köszönhetően nem kell aggódnunk, az új tapéta kifogástalanul fog tapadni, valamint festés előtt is kiválóan alkalmazhatjuk a tapétagőzölőket.

KategóriákINFÓ