Egy hitelkiváltás bizony költségekkel jár. Azonban ezeket érdemes kifizetni, mert sokkal több lesz az előnye, mint a vele járó teher.

A cikk a hirdetés után folytatódikMilyen költségek vannak hitelkiváltásnál?

Gyakorlatilag ugyanazokkal kell számolnunk, mint amivel egy új kölcsön felvételekor is. Azonban ez mind-mind megéri, ha ezáltal jobb feltételekkel (kisebb kamat, alacsonyabb törlesztőrészlet) tudjuk tovább fizetni a felvett hitelösszegünket. Persze amikor ki kell fizetni a felmerült díjakat, akkor azért az nem esik jól az embernek. De hosszú távon kell gondolkoznunk, és az előnyeit kell nézzük a váltásnak. 

Jelzálogkölcsönök esetén például felmerül az értékbecslés díja, a közjegyzői okiratba foglalás költsége és még a folyósítási díj is. De lehet még a végtörlesztés miatti szerződésmódosítási díj is, ahogy devizehitelek esetén az árfolyam-különbözet realizálása is.

Gondolnunk kell még a földhivatal különböző díjaira is, a régi és az új kölcsön esetén egyaránt. Hiteles tulajdoni lap másolata: 6.250 Ft. Térképmásolat 3.000 Ft, jelzálogbejegyzés 12.600 Ft, jelzálogtörlés 6.600 Ft. Ez így összesen máris 28.450 Ft.

És akár személyi kölcsön esetén is vannak költségei a hitelkiváltásnak, de kevesebb, mint jelzálogos társainál. De bármennyi is, ezzel számolni kell.

Így fog megtérülni

Ha megfizetjük a fent említett díjakat, akkor is még időre van szükség ahhoz, hogy megtérüljön a befektetésünk. Akár hetekbe is telhet, mire túlleszünk rajta. Azonban megéri kivárni, mert kárpótolni fog minket a megtakarított összeg.

Az egész úgy néz ki, hogy csökkentjük a folyamatos költségeket azáltal, hogy a régi, magas kamatú konstrukciót váltjuk egy újabb, kisebb kiadásokkal járóra. Ezzel pedig a teljes futamidő alatt több százezer forinttal is csökkenthetjük a kiadásainkat.

Mivel a hosszabb futamidő nagyobb összköltséget is jelent. Ezért akár úgy is dönthetünk, hogy csökkentjük a visszafizetés hónapjainak számát. Egy rövidebb futamidő által kevesebb lesz az összköltségünk, és megágyazhat egy későbbi hitelfelvételnek is.

Megspóroljuk a plusz díjakat!

Mindezekből tisztán látszik, hogy megéri egy adósságrendező hitelt felvenni. Ráadásul ez a konstrukció kifejezetten erre lett kitalálva. Amikor a bankok akciókat hirdetnek ezen kölcsöntípus kapcsán, akkor sokat spórolhatunk. Ilyenkor van, hogy elengedik az igénylés során felmerülő összes díjat.

Arra azért még érdemes figyelnünk, hogy mikor fog lejárni az eredeti kölcsönünk. Ha még az elején vagy a közepén vagyunk, sokkal jobban megérheti. Ellenben a futamidő vége felé már valószínűleg egyáltalán nem.

Mindezekből jól látszik, hogy jól szétnézve a piacon, találhatunk kiváló megoldásokat. Olyanokat, melyek jelentősen tudják csökkenteni a hiteleink költségeit.

KategóriákINFÓ