100 európai város vehet részt abban a rendkívüli környezetvédelmi-zöld EU-s támogatási programban, amelybe Budapest és Miskolc mellett Pécset is beválasztotta az Európai Bizottság. Mindez helyben biztosan komoly és közvetlen pályázati forrást jelent Pécsnek, amelyet a klímasemlegesség elérése érdekében utal majd “Brüsszel”.

A cikk a hirdetés után folytatódikA rendkívüli közvetlen brüsszeli pénzügyi támogatásról a Pécsma számolt be csütörtökön délután. A pontos összeget városokra lebontva egyelőre nem lehet tudni, de azt igen, hogy 100 európai város kaphat ebből a külön kalapból pénzt, az első két évben összesen 360 millió eurót (ami a jelenlegi, nem alacsony forint-euró-árfolyammal számolva 136 milliárd 800 millió forintnak felel meg.

Vagyis bődületesen sok pénz, ráadásul a kiválasztott magyar városok közvetlenül kapják meg az e forrásból nekik jutó összeget. Azt is lehet tudni, hogy 3 nagy kategória van, Pécs és Miskolc vélhetően a legkisebb városokat tömörítő, valószínűsíthetően legnépesebb csoportba kerül majd. „Olyan kisebb városok, amelyek innovatív ötletekkel rendelkeznek a küldetésben megfogalmazott célok digitális vagy „okos” dimenzióinak megvalósításához”.

Mint a Pécsma írja egy mai uniós, online sajtótájékoztatóra hivatkozva, összesen 377 város jelentkezett a felhívásra, közülük 362-t találtak alkalmasnak, ezek közül választották ki a projektben résztvevő 100 települést.

Azt is írják, és ez még egy nagyon fontos része a hírnek, hogy a program a kiválasztott száz város részére 2030-ig tart, addig kapnak majd ennek keretében közvetlen uniós támogatást és reklámot, bemutatkozási lehetőséget is.

Ezeket a városokat ugyanis, köztük Pécset, Budapestet és Miskolcot olyan kísérleti és innovációs központokká tennék, amelyek példáit és jó gyakorlatait valamennyi európai város átveheti és adaptálhatja 2050-ig, a klímasemlegesség megvalósításának nemzetközi határidejéig.

A teljes cikk, további részletekkel a Pécsma oldalán olvasható.

KategóriákMETÁL