Orbán Viktor végre elfogadta a Párbeszéd javaslatát, írta sajtóközleményében pénteken a Párbeszéd. Azt követően adták ki a közleményt, hogy ma reggel Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány öt százalékra csökkenti az elvitelre készülő ételek áfáját. Szerintük ezzel Orbánék azt a javaslatot fogadták el, amelyet a Párbeszéd frakciójának független képviselőjeként még az első hullám idején, március végén Mellár Tamás az Országgyűlés elé terjesztett. Akkor azonban a Fidesz ezt a javaslatot megtárgyalni sem volt hajlandó.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Párbeszéd a március 31-én benyújtott törvényjavaslata szerint a járványügyi intézkedések miatt nehéz anyagi helyzetbe került éttermek jogosulttá válnának az ötszázalékos, kedvezményes áfa felszámítására az elvitelre csomagolt ételek helybeni értékesítésekor és házhoz szállítás esetén is, írta pénteken sajtóközleményben a Párbeszéd.

„A fideszes többség akkor azonban érthetetlen módon megtárgyalni sem volt hajlandó a vállalkozásokat segítő javaslatot.”

Az éttermi áfa csökkentésének gondolata azután a jegybank őszi javaslatcsomagjában is szerepelt. Orbán Viktor pénteki bejelentésében azonban arra hivatkozott, hogy Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára döntött úgy, hogy csökkenti az éttermi áfát.

A Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője aláírásával kiadott közlemény szerint örvendetes, hogy Orbán Viktor végre nyitottnak bizonyult az ezúttal Parragh László által megfogalmazott, eredetileg Párbeszéd-javaslatra. Ugyanakkor üröm az örömben, hogy az éttermi áfa csökkentésére csak most kerülhet sor. Ha a miniszterelnök már akkor nyitott lett volna a javaslatra, amikor az a Párbeszédtől érkezett, több vállalkozás menekülhetett volna meg a csődtől, több munkahely maradhatott volna meg, idézi a közlemény a pécsi országgyűlési képviselőt.

KategóriákMETÁL