Nem kitörő lelkesedéssel, de igyekszünk segíteni az alábbi cikkel mindazoknak, akik pénzt kapnak, de amúgy valójában nem szeretnék azt a pártot (vagy pártszövetséget) támogatni, amelynek az emberei fizetnek a szavazatukért. De, hogy jön ide Vitalij Klicsko? Ez is kiderül az alábbiakból.

A cikk a hirdetés után folytatódikHogyan is megy a csalás (általában)? Mi az a szervezett láncszavazás? Elmondjuk.

De azt is, hogy mit lehet ez ellen tenni!

Vagy mivel tud a kisember a maga módján visszavágni annak, aki a pénzzel, kihasználva az ő nehéz, szorult helyzetét megvesztegeti, megpróbálja megvenni a szavazatát.

Mert, amikor minden forint jól jön, akkor a józan mérlegelés, az erkölcsi kérdések másodlagossá válnak. És, valljuk meg, ha azt nem is mondjuk, hogy érthető, de azt, hogy ehhez képest mi könnyen ítélünk, akik jobb helyzetben vagyunk, vagy olyan szerencsések voltunk, hogy egyáltalán beszélünk, vitatkozunk olyan fogalmakon, mint az erkölcsi és az értékválasztás, vagy az önbecsülés.

Nem meglepetés, de le kell írni: olyanok körben lehet megtenni azt, amiről beszéltem (e cikk tárgyát), a választási megvesztegetést, akiknek tényleg (ennyire) számít pár ezer forint is. Akik ennyiért már hajlandók olyat megtenni, ami talán nem is tűnik számukra annak, ami. Amiről nem tudják, hogy az a jog előtt is bűn, s amivel úgy gondolják, nem ártanak senkinek. Mert máskülönben talán el sem mentek volna szavazni.

Pár ezer forint. Ennyit ért eddig (állítólag) egy-egy ember szavazata  annak, aki fizetett. Csakhogy az nemcsak egy.egy ember szavazata hanem egy-egy ember becsülete is. Aki pedig odáig süllyed, hogy ilyenben részt vesz, s az egyik legfontosabb alapjogot, a választójogot meggyalázza, az tényleg nem tudom, mire képes még.

Hogy is megy tehát a láncszavazás? (állítólag)

A csalásba bevont emberek közül az első, a választóhelyiségbe legkorábban érkező azért kap pénzt, hogy ne szavazzon. Ő nem szavaz. Valójában nem dob be szavazólapot. Csak látszólag. Csak egy üres borítékot.  Úgy tesz tehát, mintha szavazott volna. Bemegy, köszön, igazolja magát, aláír, felveszi a szavazólapot, majd a fülkébe fárad. A szavazólapot magát pedig elrejti. A borítékot pedig, amit a szavazólaphoz kapott, üresen dobja be. Úgy hagyja el a választóhelyiséget, mintha szavazott volna, de a szavazólap valójában nála marad.

Kint pedig már várják. A pénzért az első embernek tehát az eredeti, hiteles, lepecsételt, üres szavazólapot kell kivinnie és átadnia.

Az utána következő láncszavazó ezért már úgy lép be a szavazóhelyiségbe, hogy van nála egy lepecsételt (előre kitöltött vagy üres) szavazólap, plusz, ugye, felveszi a saját példányát is.

Majd ő is befárad a szavazófülkébe, és elrejti a kapott szavazólapot, hogy kivigye a következő embernek. A másikat pedig kitölti. Vagy, ha az első ember által kicsempészett üres lapot azok, akik szervezik ezt a bulit, kitöltötték helyette (“segítettek” kitölteni), akkor még az ikszeléssel sem kell foglalkoznia. Berakja a borítékba, majd bedobja, leszavaz. És arra szavaz, akire mondták. Aki végső soron fizetett neki. És ez így megy aztán, tovább és tovább, amíg le nem fogynak. Az utolsónál pedig marad pluszban egy üres szavazólap, de ennyi veszteség aztán tényleg belefér nekik, a csalás szervezőinek.

Ami még lehetséges, az az, hogy a szervezők elkérik a csalásba bevont emberektől a bizonyítékot. Hogy megtudják, valóban arra a pártra szavaztak-e, amelyikre kellett. Ezért azt kérik, hogy fotózzák le a kitöltött lapot.

(Pontosítás 09.17: Ami viszont jelenleg, még a választási törvény átírásával sem szabályos, jelenleg is tilos a szavazólapot ilyen célra lefotózni! Na, persze, a tiltott fotózás mi ahhoz képest, hogy ha tényleg fizetnek a szavazatért! /Annyiban enyhítették a szabályt, hogy korábban a szavazólap mindennemű fotózása tilos volt, szelfizni azonban lehetett a szavazófülkében is, de ma már sérti a választópolgár a szavazólapról készíthet fényképfelvételt, de kizárólag magáncélra. Az önmagában nem sérti a választás titkosságát./)

Na, és persze, az is lehet, hogy nem szervezik szavazóláncba a csalásba bevont embereket, egyszerűen csak elmondják nekik, hogy kire kell szavazni, kire, mely pártra és mely jelöltre adandó szavazat után kapják meg a pénzt. Ezt ők is, vélhetően, nem pusztán bemondásra, az adott szavukkal, hanem mobilos fényképpel tudják majd bizonyítani. Azaz leszavaznak arra, akire kell, de még mielőtt bedobnák, “a fülke magányában” lefotózzák, bizonyítéknak. 

És akkor itt jön a trükk

Csakhogy van egy kiskapu azok számára, akik a pénzt elfogadnák (mert nagyon kell nekik), de bármi okból nem akarnak arra szavazni, akiért fizetnek. Arra persze nem lesz módjuk, hogy másra szavazzanak, ha akarják a pénzt.

Arra azonban igen, azt megtehetik, hogy beikszelik azt a pártot és azt a jelöltet, akit kell neki azért, hogy megkapják a pénzt, majd, a “helyes” szavazat lefotózása után, újra ikszelnek, legalább még egy pártra és még egy jelöltre, vagy tetszőlegesen még több más pártra és több más egyéni képviselőjelöltre, az ő nevük mellé is tesznek ikszet.

Azt már nem fotózzák le, sőt titkolják, mindenki, különösen a választási láncszavazás szervezői, a pénzosztók előtt.

Ezt megtehetik: bemutatják a fotót arról, hogy ők arra szavaztak, akire kell, de titokban, a fotózás után, még mielőtt kilépnének a fülkéből, még ikszelnek párat, még másokra is behúzzák. Abban az esetben érvénytelen lesz a szavazatuk, ami azt jelenti, hogy végül nem segítettek egy csalónak.

Egyáltalán nem kizárt, hogy a vasárnapi választáson lesz ilyen jellegű visszaélés és vesztegetés.

Ezen a helyzeten segíthet tehát, ha érvénytelen szavazólapot adnak le. (Ha ráírnak, rárajzolnak, attól még nem lesz érvénytelen, ha amúgy csak egy iksz vagy kereszt van a szavazólapon, csak akkor, ha több. Nagyon fontos: a szándékosan elrontott, szándékosan érvénytelen szavazat önmagában nemhogy nem törvénytelen, hanem alapjog. Alapjog az is, hogy elmegyek, de érvénytelenül szavazok. Jogunk van ahhoz is, hogy érvénytelenül szavazzunk, az is a véleménynyilvánítás egyik formája.

Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy vasárnap gyermekvédelminek feltüntetett, valójában inkább gyűlöletkeltő népszavazást is tartanak, de ott is felmerülhet egyfajta állampolgári tiltakozásként, hogy érvénytelenül szavazzanak, azaz a négy igen-nem-válaszos kérdésre nyolc ikszet tenni, igeneket és nemeket is mindenhová, ezzel érvényteleníteni a szavazatot, s egyben ezzel üzenni, hogy nem kér a szavazó a gyűlöletpropagandából. 

Legjobban azt tesszük, ha jelentjük a csalást

Tisztázzuk azért azt is, hogy amennyiben visszaélést, vagy akár annak gyanúját  tapasztal valaki  a választáson, a legjobb és leghelyesebb, ha azonnal jelenti, és jegyzőkönyvet is felvetet róla.

Tudni kell, hogy ebben az esetben tanúskodni kell majd a jövőben. Nem szeretnénk elijeszteni senkit, sőt, épp arra biztatjuk, hogy menjen végig a törvényes úton, de tudnia kell, hogy ebben az esetben ez így fog működni, tanúskodással. És ez is a korrekt ügymenet. Egy 2019 őszi szekszárdi esetről is ezért írtunk hosszabb cikket a napokban. Ott is felvetődött ugyanis, hogy csalás történhetett, de végül aki tanúsíthatta volna, ezt nem vállalta. Ráadásul a szekszárdi ügy elég összetett is, ezt leírtuk a hivatkozott cikkben.

A választási visszaélések bejelentésére mindenesetre egy ellenzéki, civil csoport is létrehozott egy biztonságos felületet, ahol bárki, aki ilyet tapasztal, segítséget kaphat. Ide kattintva tudnak segítséget kérni és bejelenteni a gyanújukat.

Vitalij Klicsko is beszélt évekkel ezelőtt a megvásárolt szavazatokról

A visszavonult nehézsúlyú világbajnok bokszlegenda, Kijev polgármestere, aki ezekben a napokban az életéért és országáért küzd a harctéren, évekkel korábban a Kárpáti Igaz Szónak beszélt arról, hogy Ukrajnában is van választási csalás, szavazatok megvásárlása, erről most a Telex is megemlékezett egy elsősorban a jelenlegi ukrajnai helyzetről szóló cikkben.

„Biztos vagyok abban, önöknek is ajánlottak száz, esetleg kétszáz hrivnyát, hogy egy konkrét pártra, jelöltre adják szavazatukat. Azt mondom, vegyék el a pénzt. Tegyék zsebre, de döntésüket bízzák a lelkiismeretükre. Az osztogatott pénz csak egy kicsiny része annak, amit maguktól elloptak. Мi nem vásárolunk ilyen módon szavazatokat. Célunk olyan körülményeket teremteni, amikor az embereket nem kell megalázni 200 hrivnyás címletekkel” – nyilatkozta Vitalij Klicsko. 

Ezt tudta? Választásról szóló, korábbi, kapcsolódó cikkeink

Lehet csalás a választáson? Milyen módszerek vannak, és mit mondanak erről a jogvédők?
Négy éven át eggyel több fideszes volt a parlamentben: ismét képviselő lehet a 134. bátor ember, Ritter Imre
KategóriákMETÁL