Az OSB, vagy hosszabb nevén Oriented Strand Board egy nagyon hasznos és kimondottan környezetbarát építőelem. Eredetileg Armin Elmendorf tervei alapján készült el, és egészen a ‘40-es évek óta hasznosítják különféle munkálatokhoz.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az OSB lapokról röviden

Az OSB magyarul azt jelenti, irányított szálelrendezésű lap. Ez a kifejezés az anyagszerkezetére utal, amely rendkívül nagy szilárdságának köszönhetően számos területen megbízható megoldást nyújt. Körülbelül 25 éve terjedt el a használata, faházak és könnyűszerkezetes házak építéséhez alkalmazzák leginkább.

Legyen szó statikai megerősítésről, könnyűszerkezetes épületek borításáról, vagy szigetelés- és vakolatrendszerek alapjaként való használatról, az OSB lapok igen hatékony anyagok. Jellemzően fenyőből készülnek, és előnyük, hogy környezetbarát módon állítják őket elő, minimális – mindössze öt százalékos – ragasztóanyag-tartalommal ellátva.

A ragasztás műgyantával történik, amely biztosítja a lapok vízállóságát. Először a kéregtelenített fából háncsot készítenek, melyet bevonnak a ragasztóanyaggal, és merőleges szálirányban, 3 rétegben helyezik őket egymásra. Végül pedig préseléssel, magas hőmérséklet és nyomás használatával illesztik a forgácsokat egymáshoz.

Szerezd be a munkálataidhoz szükséges minőségi OSB lapokat a Káplár fatelep honlapjáról!

Nagyszerű tulajdonságok

Az OSB lapok felületkezelés mellett nagyfokú víztaszító képességre tehetnek szert. A szakemberek azért is kedvelik, mert nagyon könnyű velük a munka. Nem okoz különösebb kihívást sem a fúrás, sem a vágás, még a kezdők számára sem. Az i-re a pontot pedig nagyszerű hang- és hőszigetelő képessége teszi fel.

Az OSB lapokat különböző osztályokba sorolják aszerint, hogy hol használhatóak fel. Az OSB-2-es jelzéssel ellátott elemeket főleg belső terek burkolási munkálataihoz javasolják. Ezen lapok száraz környezetben alkalmazhatóak a legjobban, míg az OSB-3-as típust már akár nedves helyre is beépíthetjük. Ez nem mellesleg teherhordó elem, így szaunák építéséhez, vagy gyermekeknek készülő faházhoz is egyaránt jól szolgál.

Az OSB-4-es elemek már kimondottan nagy szilárdsággal rendelkeznek, ezeket alkalmazzák a könnyűszerkezetes házak építése során, jó nedvességtűrő képességük miatt. A lapokat azonban érdemes száraz, fedett helyen tárolni, és óvni őket a nedvességtől.

Szigetelés OSB lappal

Szigetelési munkálatokhoz a lapokat polisztirol-ragasztóval vagy ragasztóhabbal szükséges rögzíteni. Ezt megelőzően érdemes gondosan előkészíteni a lapokat, melyhez műgyantás alapozót hívhatunk segítségül.

A habot klasszikusan, vagy kört és átlókat leírva is felvihetjük a peremre, néhány perc elteltével pedig már helyezhetjük a falra a lapokat. Végezetül húzzuk az OSB tárcsát színig, várjuk meg a végleges száradást, és utána végezzük el a csavarozást.

Fedezd fel a Káplár fatelep honlapján elérhető széles választékot, és szerezd be a szükséges alapanyagokat!

KategóriákINFÓ