Pécs város honlapján szavazás is zajlott arról, hogy mi legyen a téma Pécsett, a soron következő, a jövő hétre kitűzött közmeghallgatáson. A pécsiek döntése alapján az önkormányzat május 10-i közmeghallgatásának központi témája a közlekedés lesz.

A cikk a hirdetés után folytatódikÁprilis közepén indult a szavazás a pecs.hu oldalon arról, hogy az önkormányzat idei közmeghallgatásán melyik legyen a kiemelt témakör. A városvezetés kezdeményezésére újra a pécsiek dönthettek arról, hogy három téma közül melyik kerüljön biztosan napirendre, adta hírül sajtóközleményben a pécsi önkormányzat.

Az április 30-ig tartó voksoláson minden pécsi egy szavazatot adhatott le. A határidőig összesen csaknem 280 szavazat érkezett be. A voksolók valamivel több mint 60 %-a a közlekedés témájára szavazott, míg a lakásgazdálkodási koncepcióra valamivel több mint 34% voksolt, a hulladékgazdákodás témaköre pedig alig 6 %-ot kapott. A legtöbben Kertvárosból szavaztak, ebből a városrészből érkezett a leadott szavazatok mintegy negyede.

A pécsiek tehát döntöttek: az idei közmeghallgatáson kiemelt téma a városi közlekedés lesz. A rendezvényt a pécsi önkormányzat 2022. május 10-én tartja, írták.

A közlekedés mindig is kiemelt, sőt esetenként “forró” téma, de Pécsett most különösen aktuális, többek között azért, mert júliustól léphet életbe a múlt év végén megszavazott új parkolási rendelet a városban, de a parkolás több szempontból is fontos kérdés, különösen a belvárosban és a legsűrűbben lakott területeken, valamint a zónahatárokon. És persze ott van az utak állapotának kérdése, a város útszerkezete és az ebből fakadó lehetőségek és azok szűk keretei, vagy éppen a gyalogosközlekedést érintő problémák, avagy a kerekesszékkel, babakocsival történő közlekedés általános tapasztalatai. Hogy már a régóta tervezett útfejlesztési elképzeléseket ne is említsük. Nem mellékesen az elmúlt időszakban több, okos közlekedési rendszerekkel kapcsolatos terv vagy döntés is született, ahogyan nő az elektromos autózás mértéke, úgy lesz egyre érdekfeszítőbb kérdés az, hogyan lehet mind több e-töltőt telepíteni, és milyen feltételekkel, nem beszélve arról, hogy számos kérdés merülhet fel a pécsi helyi közösségi közlekedéssel, a biciklis közlekedéssel és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban.

KategóriákMETÁL