Az új magyar parlament tagságáról, 199 mandátum sorsáról szavaz ma Magyarország, ez már a nyolcadik szabad választás a rendszerváltás óta, és leegyszerűsítve arról szól, hogy Orbán Viktor negyedszerre is kormányt alakíthat, vagy a Fidesz a választás nyerteseként, de a mandátumok kevesebb, mint felét megszerezve  kisebbségbe kényszerül. A voksolás április 8-án, reggel hat órakor, rendben megkezdődött, és este hét óráig tart. Sorsdöntő és történelmi szavazásról beszél a kormány és az ellenzék is, ebben egyetértés van a pártok képviselői között. Baranyában négy választókerületben szavaznak a választók. A Szabad Pécs a nap folyamán igyekszik beszámolni minden fontos és rendkívüli eseményről, valamint a részvételi adatokról. Amennyiben híre van számunkra a választással kapcsolatban, szokatlant, vicceset, tragikusat, szomorút, furát, vagy bármi módon érdekeset látott, hallott, tapasztalt, ne legyen rest nekünk szólni: szabadpecs@szabadpecs.hu. És mindenekelőtt: aki csak teheti, menjen el szavazni, ne keressen kifogásokat, ez a demokratikus alapjoga, minden ember szavazata ugyanannyit ér, és higgye el, az ön szavazata is számít, igenis számít. 

A cikk a hirdetés után folytatódik00.05h Befejeztük választási közvetítésünket, köszönjük az egész napos figyelmüket!

Habár még pár napot várni kell a hivatalos végeredményre, az komondható, hogy a Fidesz elsöprő fölénnyel nyerte meg a választást, és valószínűleg kétharmados többsége lesz a parlamentben, 133 képviselővel. A szavazást szerintünk nyugodt szívvel lehetne huxit-nak is nevezni, de a lényeg, hogy a Fidesz és a KDNP szövetségének győzelme után megalakulhat a negyedik Orbán-kormány.  

 

23.55h Vona Gábor benyújtja lemondását

Ezt ígérte, és ehhez tartja is magát. Akkor is, ha a Jobbik néppártosodását jó iránynak tartja. Orbán Viktornak azért nem gratulált, mert szerinte nem volt egy sportszerű verseny. Szerinte egyébként benne van még erő, de a sorsáról a Jobbik vezetésének kell döntenie.

Nem csak ő, hanem Hadházy Ákos (LMP) is benyújtja a lemondását, és szerinte ezt kellene tennie más ellenzéki vezetőknek is. Ugyanakkor ő is utalt ara, hogy szerinte nem volt tiszta a választás. Majd azt ígérte, hogy abban azért ne legyenek biztosak a kormánypárti politikusok, hogy nem fognak még róla hallani.

Juhász Péter (Együtt) is benyújtja a lemondását, nagyon sajnálják azt a szomorú eredményt, ami történt. Az Együtt színpadán a Juhász Péter mellett álló Szigetvári Viktor is azt mondta, hogy ő is érvényesnek tartja magára nézve a lemondást. Juhász Pétert azonban védelmébe vette, mondván, mocskos kampány zajlott ellene személyesen, és ő tudja, hogy Juhásznak igaza van. 

 

23.50h Elmondta győzelmi beszédét a miniszterelnök 

Orbán Viktor: Lehetőséget kaptunk, hogy megvédjük Magyarországot?

?Jó estét kívánok! Győztünk!? – ezekkel szavakkal lépett fel a színpadra Orbán Viktor fél tizenkettő után, Budapesten, a ?Bálnában?. 

?Magyarország ma nagy győzelmet aratott?. Majd azt mondta, hogy néhány visszafogott mondatot szeretne mondani, mert, amikor ilyen eredményt ér el az ember, akkor kell szerénynek lenni, ?mert akkor van mire? – fogalmazott. ?Gratulálok a választópolgároknak. A magas részvétel minden kétséget zárójelbe tesz.

Külön is köszönte a külhoni magyaroknak, akik segítettek megvédeni Magyarországot. 

?Nagy csata van mögöttünk, lehetőséget kaptunk, lehetőséget teremtettünk, hogy megvédjük Magyarországot” – közölte, majd azt mondta: Soli Deo Gloria (azaz Egyedül Istené a dicsőség).  

Ezt követően Kossuth-nótát énekelt Orbán Viktor, akkor már Semjén Zsoltot átölelve.

Majd azt mondta, hogy köszönnek mindent, és természetesen a végén azzal fejezte be, hogy 

?Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!?

Utána elénekelték a himnuszt, amelyet Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszter kezdett el.

 

23.25h Márki-Zay az ellenzék leváltásáról beszélt – Az elemzők abban tévedtek, hogy a magas részvétel az ellenzéknek kedvez

Nagyjából 70 százalékos volt a részvétel, ami majdnem kb. 5,8 millió szavazót jelenthet. A Fidesznek a jelenlegi állás szerint listán majdnem 50 százaléka lehet, mintegy 2,9 millió ember voksolhatott rájuk. Soha ennyien nem szavaztak még a Fideszre, az alacsony részvétel miatt eredménytelen bevándorlás-ellenes népszavazáson ugyanakkor 3,3 millióan szavaztak a bevándorlás ellen 2016-ban. A politikai elemzők sorra adnak olyan nyilatkozatokat, hogy ma megdőlt egy olyan dogma, miszerint a magas részvétel nem kedvez a Fidesznek. Korábban azt mondták, hogy a Fidesznek kétharmada lehet ismét, ha 60 százalék körüli lesz a részvétel, 70 százalék felett pedig elveszítheti az abszolút többségét is. Ehhez képest nem, hogy stabil többséggel, de kétharmaddal alakíthat kormányt Orbán Viktor, aki negyedik ciklusét kezdheti meg 2018-ban miniszterelnökként. Márki-Zay Péter az ellenzék leváltásának szükségességéről beszélt.

Hamarosan kezdődik Orbán Viktor beszéde.

 

23.01h Kétharamada lehet a Fidesznek? Mellár Tamás megverhette Csizi Pétert? – Egy baloldali jelölt nyerhetett Szegeden

Azt a káoszt, amit a választási iroda bemutatott vasárnap este, nem igen lehet megmagyarázni. Gyakorlatilag a semmiből mutattak végeredményt, vagy végeredmény-szerűséget, ami alapján a Fidesznek kétharmada van. Mellár Tamásról viszont, mint befutóról beszélnek. Szegeden nyerhetett még egy ellenzéki, baloldali jelölt, illetve egy jobbikos Dunaújvárosban. Ez még, úgy tűnik legalábbis, az 50-70 százalékos jelenlegi feldolgozottsági adatok mellett is kimondható.

 

22.50h Vége Magyarországon a választásnak, egy órán belül lehet végeredmény

Ugyanakkor az előzetes, nem hivatalos információk szerin a vidéken tovább erősödött a Fidesz, a fővárosban azonban az ellenzék, illetve a baloldal erősödhetett még tovább. Baranyában a négyből háromban lehet állítólag fideszes győzelem, Mellár Tamás azonban megszorongathatta Csizi Pétert, nem kizárt az sem, hogy legyőzte. Persze, várjuk meg még a pontos és hivatalos eredményeket.

 

Orbán Viktor pedig állítólag olyan sajtótájékoztatót tart majd, ahová csak operatőröket engednek be. Ehhez készítettünk is egy montázst.

 

 

21.15h Nincs még végeredmény, Budapesten még  szavaznak

 

Kb. 22 óráig tarthat a szavazás a fővárosban, akkor kezdik majd el az eredményeket közölni.  A részvétel végül, az utolsó két órában megtorpant az addigiakhoz képest, a fél hetes eredmény 69 százalék alatt maradt, csak tippelni tudjuk, hogy 70 és 75 százalék közt hol fog végül megállni a mutató. Az a tippünk, amelyet a délután egy órai részvételi adatokból számítottunk, túlzó lehet, mi 76 százalékot jósoltunk az előző választások matematikája alapján. Ettől függetlenül is nagyon magasnak számít a részvétel, vagy a legmagasabb eddigi vagy a második lehet a végére.

Néhány ellenzéki jelölthöz már eljutottunk este hét óra után, és kértünk nyilatkozatokat, és kis értékelést. A Fidesz-KDNP irodájánál is jártunk, de oda nem engedtek be bennünket. Azt mondták, hogy nem sajtónyilvános az esemény, majd amikor elmondtuk, hogy hiszen egy választási kampányzáróról van szó, és egyik volt kollégánkat, a Dunántúli Napló tudósítóját láttuk felmenni a Fidesz-KDNP-irodába, akkor már a zártkörű feliratra mutattak. Kér biztonsági őrnek látszó férfi állta az utunkat a bejáratnál, és harmadik férfi is, akit a párt egyik tagjaként ismerünk.

 

 

 

 

 

 

18.40h Figyelem, figyelem! 18.59:59 – Még beállhatnak a sorba, ha szavazni akarnak

Mármint ott, ahol van sor, mint például a pécsi Kossuth téren. De aztán egy hivatalos személy(ek), Pécsett közterület-felügyelők állnak be a sor végére, és a későn érkezők már nem szavazhatnak. Mindez azt is jelenti, hogy egyes szavazókörökben egészen biztosan nem ér véget valójában a szavazás 19.00-kor. Ha meg nincs sor, akkor be kell érniük a szavazókörbe. Szóval, ha még nem szavazott, de most meggondolták magukat, és 20 percen belül oda érnek, még elindulhatnak, csak az igazolványt és a lakcímkártyát vigyék el magukkal.

 

17.55h 63,21%

Mindeközben a pécsi Kossuth-téren, az átjelentkezők sora továbbra is a Konzumig tart.

 

 

15.55h 8xOrbán

Az Origo.hu lehet, hogy világrekord-közeli miniszterelnöközést mutatott be! Ok, Oroszország, Észak-Korea és a hasonlók nem játszanak. Majdnem megvolt egy teljes Mediaworks-ostromban felmutatható mennyiség

 

Sőt, igazából kilenc ám az a nyolc, csak az egyik kevésbé feltűnö. Kilenc tehát! Mit lehet erre mondani? Szép!

 

 

15.42h 53,64 %

Újabb rekord ez, természetesen. Soha ennyien nem szavaztak még. 

Baranya kicsit lemaradt, tessék iparkodni, kérjük szépen, kérjük szépen: csupán 51,65 százalék adott le szavazatot, 156 706 18 év feletti polgár.

MINDEKÖZBEN A PÉCSI KOSSUTH-TÉREN

 

14.25h Szavazatvásárlásról beszélt egy csalódott választó – Egy szavatszámláló bizottsági elnök és tag előtt, hol másutt  ? A Szabad Pécs úgy tudja, sok volt az érdekes átjelentkezés is

Mindez Pécsbányán történt. A férfi segítséget kért a bizottsági tagoktól, mert összezavarodott. Azt mondta, nem érti a dolgot, mert ő Hoppál Péterre szeretne szavazni, de őt nem találja, márpedig neki ezért fizettek. A férfi ráadásul átjelentkező volt, erdeti lakcíme szerint nem abban a körzetben kellett volna szavaznia. Mint a Szabad Pécs megtudta, a bizottsági tag jegyzőkönyvet vetetett fel, és jelentette az esetet.

Ugyanebből a szavazókörből egy másik esetet is jelentettek, az alapján egy csoport tagjai olyan papírokkal a kezükben érkeztek, amelyen az szerepelt, hogy kikre is kellene nekik voksolniuk. Ez utóbbi jkézírásos jegyzőkönyvét a Szabad Pécs megkapta.

 

 

Mindeközben olyan hírt is kaptunk, hogy sokan jelentkeztek át az utolsó napon a mohácsi körzetből a siklósiba is. Mivel a mohácsi a legerősebb fideszes körzet, Nagy Csabának pedig izgulnia kell Vass Péter miatt, ha esteleg bármi módon irányított volt a tömeges átjelentkezés, akkor azt olyan valaki szervezhette, aki a Fidesznek akart jót. Persze simán lehet, hogy csak nagyjából egy időpontban, az utolsó pillanatban akartak sokan végül átjelentkezni. A sort a siklósi hivatalban egy olyan olvasónk jelentette, aki ügyet szeretett volna intézni, más ügyet, de a tömeget meglátva dolga végezetlenül távozott. Ő azt mondta, hogy 100-120 ember várakozott, és azt mondták neki, hogy átjelentkezésre várnak.

 

13.40h Lehúzták a DK jelöltjét az egyik baranyai szavazókörben

Ráadásul a Baranya 2-ben, ahol Nagy Ferenc még az esélyes ellenzékiek közt is van nyilván tartva. Az első nyolc szavazó biztosan nem rá voksolt.

Délelőtt, 09:43-kor jelentett egy rendkívüli eseményt a Szavazatszámláló Bizottság Baranya 2-es számú választókerületéből, a komlói 5-ös szavazókörből. Az NVI honlapján elérhető információ szerint a Helyi Választási Iroda munkatársa a szavazókör megnyitását megelőzően telefonon jelezte az 5. számú szavazókör jegyzőkönyvvezetőjének, hogy a szavazatszámláló bizottságba a Demokratikus Koalíció által delegált megbízott tag nem tett esküt és a megbízást visszamondta, ezért a szavazókörben ne várják, hogy megjelenjen. A jelzést a jegyzőkönyvvezető félreértette, és a bizottság az egyéni szavazólapokról a Demokratikus Koalíció jelöltjét Nagy Ferencet lehúzta. A szavazás megkezdésekor összesen 8 választópolgár kapott olyan egyéni szavazólapot, melyen a DK jelöltje, Nagy Ferenc lehúzásra került. A szavazatszámláló bizottság a Ve. alapján megállapította, hogy a szavazás lezárását megelőzően az urnákat felbontani, és abból szavazatot kivenni nem lehet. A fentiek szerinti 8 választópolgár részére a bizottság nem adhat új szavazólapot, a rontott szavazólap cseréjére a választópolgár jelzése alapján, kizárólag szavazólap urnába történő elhelyezését megelőzően van lehetőség. Az SZSZB rögzítette, hogy a fenti 8 választópolgár közül az utolsóként szavazó ? szavazólapjának az urnába való bedobását követően ?  szavazatszámláló bizottság részére jelezte, hogy neki nincs tudomása arról, hogy a Demokratikus Koalíció jelöltje visszalépett volna. A bizottság – a jegyzőkönyvvezető útján – HVI-vel a 8 választópolgár szavazólapjának az urnába helyezését, és azok szavazóhelyiségből történő távozását követően vette fel a kapcsolatot, jelezve a problémát. A szavazás ezt követően is folyamatosan folytatódott, már a megfelelő egyéni szavazólapok kiadásával. Mire a kérdés tisztázása megtörtént, több szabályos szavazólap is az urnába került.

A választási szerv (HVI, szavazatszámláló bizottság) által a szavazás ideje alatt a rend fenntartása érdekében hozott intézkedések, illetve határozatok:
A szavazatszámláló bizottság az esetet megvizsgálta, és a Ve. rendelkezései alapján külön határozatban megállapította, hogy a 8 darab hibásan kiadott egyéni szavazólap cseréjére, illetve a választópolgárok újraszavazására a jegyzőkönyvben részletesen rögzítettek alapján nincs mód, a szavazólapok érvényességéről a szavazatszámlálás során dönt, a szavazólapokat egyenként megvizsgálva. További intézkedésre nincs lehetőség.

 

13.40h 42,32 %, csak szólunk – Rekordrészvétel lesz a 2018-as választáson

Soha nem mentek el még el ennyien 13 óráig!

 

A Szabad Pécs tippje, hogy a részvétel végül soha nem látott nagyságú, 76 százalékos!!!

 

(( Sőt, a választási matematika szerint a 77-78 százalék sem kizárt. ))

 

11.45h 11-kor már 29,93 % – Ha ez így folytatódik, Orbánék elkezdhetnek aggódni

És még gyönyörű szép, napsütéses idő is van. A 11 órás részvételi adatis rekornak számít. Még sosem szavaztak 1990 óta ennyien délelőtt a pártokra és a jelöltekre. 2002-ben nem volt 27 százalék ilyenkor a részvétel, és akkor volt az eddigi legmasabb 72 százalék feletti a voksolás. 

10.35h Szombat nagy nap volt a pártoknak

Csizi Péterék ingyen fagyit és ingyen sört osztogattak a Kertvárosban. Az ingyen sört választási ígéretként régóta hangoztató Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái pedig egy ikonikus helyszínen, a pcési Ferencesk utcájában festettek négyszínre egy úthibát. Azt, amelyet már 2016 őszén is kifestettek, ami után órákat voltak kénytelenek a rendőrségen tölteni egy túlbuzgó igazoltatás miatt. A festés mellett van az a városi ígéret is, hogy a Ferencesek utcája felújításával majd a Jókai tér felújítása után foglalkoznak. Nos, mint az látható, volt mit kifesteni 2018 áprilisában is.

 

 

10.25h Nem működött a kerekesszékes lift

Délelőtt tíz órakor legalábbis, egy pécsi olvasónk hívott felháborodottan, hogy a 130-131-es választókörben egy kerekeszsékes választópolgár nem tudott szavazni, mert nem működött a kerekesszékes lift az ANK 2-es számú általános iskolájában.

10.20h A Baranya 4-ben a legaktívabbak eddig

Boldogasszonyfa 2-es szavazókörében pedig már 44 százalék feletti volt a részvétel reggel kilenc órakor. Igaz, ott összesen 36 ember szavazhat, akik közül 16-an voksoltak.

 

9.55h NVI RULEZ – REKORDRÉSZVÉTEL – EDDIG!

Mutatjuk a NER NVI honlapját a legfrissebb eredményekkel. ((( A Szabad Pécshez beérkező valós idejű hírek szerint nem csökkent a választási kedv. A végén még kiderül, hogy kormányváltó hangulat van az országban. ))) 

Rekordrészvétel: 13,17 % a 9 órás adat!! Soha nem mentek még el szavazni ennyien 9 óráig.

 

9.35h Még nem tudjuk az adatokat, pedig már meglehetnek

A valasztas.hu lefagyott, percek óta próbálkozunk, hiszen kb. fél óra kell az adatok közléséhez. Az NVI kétóránként közli szokás szerint a részvételt. Most viszont még nem tudjuk az állást.

Az előző választásokon így alakultak a 9 órás részvételi adatok:

2014 – 9,5 %

2010 – 10,23 %

2006 – 8,81%

 

9.30h A kerítésbontó

Mutatjuk a Szabad Pécs cikkei alatt látható idei kommentek közül a kedvencünket.

 

9.10h Nagyon sokan a taktikai szavazás mellett

A kormányváltást akarók többsége a taktikai szavazás híve, a szerint – pártszimpátiától függetlenül – a legerősebb, legesélyesebb ellenzéki jelöltre, listán pedig a legkedvesebb pártra érdemes szavazni.

A küllönféle mérések és kutatások szerint az esélyes ellenzéki jelöltek Baranyában a következők

Baranya 1.

Dr. Mellár Tamás (független)

Baranya 2.

Hohn Krisztina (LMP) és Nagy Ferenc (DK) 

Baranya  3.

Szőcs Norbert (Jobbik)

Baranya 4.

Dr. Vass Péter (MSZP-DK)

 

A Szabad Pécs is tartott szavazást a hírportálon, húsvét előtt, a (nagyon) nem hivatalos, nem reprezentatív felmérésünkön a következő eredmény született

 

 

 

 

 

 

 

8.45h Orbán Viktor már korán szavazott

Orbán Viktor is korán szavazott, felesége, Lévai Anikó társaságában – utána pedig mozgósítani indult – A miniszterelnök Facebook-oldalán látható fotó szerint a nagy napon a kormányfő nyakkendője igazán rendben volt

 

 

 

8.15h Rekordrészvétel az első órában

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szokás szerint elsőként a reggel hétórás adatokat adta ki, ami 2,24%-os részvételt mutat, és ez rekord. Még sohasem haladta meg a reggel hétórás adat az 1,7 százalékot.

 

 

 

 

KategóriákMETÁL