Két és fél év telt el az új pécsi városvezetés megválasztása óta, magyarán félidejéhez ért az önkormányzati ciklus. A péécsi önkormányzat egyik cége (a Pécsi Kommunikációs Központ) által kiadott hírportál, a Pécsma főszerkesztője, volt kollégánk, Nimmerfroh Ferenc ennek apropóján készített nagyinterjút Péterffy Attilával, Pécs polgármesterével.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Pécs polgármesterének legfontosabb állításai és gondolatai az alábbiak voltak:

Sajnálja, hogy a parlamenti választás úgy alakult, ahogyan, de az élet megy tovább, a városvezetés stabil és kitart. A véleménye pedig változatlan: ha most kezdődne a kampány, ismét a demokratikus összefogás mellé állna, és mindent pontosan úgy csinálna, ahogy csinált. Továbbra is azt gondolja, hogy Pécs nyert volna a kormányváltással.

Szerinte ebben a helyzetben politikai értelemben felértékelődik Pécs, mint ellenzéki önkormányzat, hiszen ezt a fajta gondolkodásmódot és értékrendet kevesen képviselik az országban.

Pécs végvár lett, ugyanolyan stratégiát kell választaniuk, mint annak idején a végsőkig kitartó végváriaknak.

Szerinte a pécsi vezetés és Pécs helyzete nem lett jobb, mint volt, de rosszabb sem.

Pécs 2019 őszére egy minden tekintetben gazdátlan várossá vált, a vezetését kiskorúsította a kormány, miután Budapesten is nyilvánvalóvá vált, hogy a korábbi vezetésnek semmilyen terve nincs az adósságspirálból való kitörésre. Rémes állapotban volt a város gazdaságilag, pénzügyileg és morálisan is.

A cégeknél, intézményeknél talált fideszes pénzszivattyúkat rögtön az elején elzárták, hogy tovább tudjanak lépni, ezt meg is tették, a tékozlást és pazarlást megállították.

9.5 milliárdos adósságot örököltek. Az állami mentőöv nélkül az önkormányzat 2017-ben gyakorlatilag csődbe ment volna.

2019-ig nem volt valódi párbeszéd a városvezetés és a civil szervezetek, helyi polgárok között. Most szerinte ezen a területen előrelépte, új vezetési kultúrát kezdtek kiépíteni,.

A városvezetés munkáját hátráltatta, hogy 2020 elején, azaz nem sokkal a ciklus kezdete után megérkezett a Covid-járvány.

A fiatalok olcsó telekhez juttatását, és így Pécsre csábítását vagy itt maradását célzó Dénesi Ödön Program nagyon fontos választási ígéretük volt, amit meg is valósítottak, a program második etapja kifejezetten sikeres, sokan pályáztak.

Milliárd forintokban mérhető megtakarítást jelentett, hogy racionalizálták a cégek, intézmények, és a polgármesteri hivatal működését, gazdálkodását.

Ahhoz, hogy a város még élhetőbb legyen, és a fiatalok itt maradjanak, továbbra is alapvetően három területre kell koncentrálniuk: a város működtetését stabilizálni kell, vissza kell fizetni az államnak az adósságot, és a fejlesztések folytatása is elengedhetetlen. Szerinte mindhárom területen sikerült előrelépniük.

A teljes interjút ITT olvashatják el, tényleg érdemes.

KategóriákMETÁL