Mi minden mutathatja az autógumik kopását? Milyen úton és módon vehetjük észre még időben, hogy a gumik túlzott mértékben elkoptak? Illetve milyen újszerű találmány teheti még könnyebbé a felismerést?

A cikk a hirdetés után folytatódikA cikkben ezt a kérdéskört járjuk majd körbe. Az elsődleges célunk felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire lényeges dolog tudatosan monitorozni a gumiabroncsok fizikai állapotát.

Miért probléma, ha nem vesszük észre időben a kopást?

Leginkább amiatt, mivel az autógumi kopásával párhuzamosan drasztikusan esik vissza a teljesítmény is. Így ha nem sikerül időben felismerni a negatív folyamat jelentkezését, azzal indokolatlanul is veszélyessé válhat a vezetés.

Márpedig kulcsfontosságú időben megnézni az Olcsobbgumi.hu téli gumi kínálatát, amikor az általunk használt szett már erőteljesen kopásnak indult. A probléma akkor jelentkezik, ha nem feltétlenül ismerjük a kopásra utaló jeleket.

Az egyik lehetséges megoldás az, ha időről időre vetünk egy-egy pillantást a gumik állapotára. Vagy mondjuk a szervizelések alkalmával kerítünk sort ara, hogy a gumiabroncsok állapota is legyen felülvizsgálva. Sőt, ennél akár újszerűbb megoldás is elképzelhető!

Innovatív kínai találmány segíthet a felismerésben

A fentebb részletezett probléma orvoslására két kínai tervező dolgozott ki egy merész koncepciót. Az ötletük lényege az, hogy az autókon használatos gumiabroncs profilja alá egy speciális réteg kerüljön.

Ahol tulajdonképpen a szín jelenti a lényeget. Példának okáért egy rikító narancsszínű réteg volt az, amit ők tervezőként elképzelnek a gumiabroncsokon. A dolog lényege abban rejlene, hogy a gumiabroncs kopásakor ez fokozatosan előtűnik.

Tehát ennek köszönhetően még olyankor is könnyedén érzékelhetővé válna az autógumik kopása, ha gyakorlatilag nulla érzékünk és tapasztalatunk van az ilyen típusú dolgokhoz.

Mennyire várható a közeljövőben a kopásjelző elterjedése?

Könnyen lehet, hogy várnunk kell még arra néhány évet, amíg minden második autó rikító narancs színben pompázó autógumikkal közlekedik. Persze addig sem kell csak úgy tehetetlenül hagyni, hogy az autógumik elkopjanak.

Például tudhatjuk, hogy egy száz forintos érme is remekül megmutatja, hogy milyen mértékű a kopás. Csak helyezzük be az érmét a gumiabroncs bordái közé! Ezáltal könnyedén megtudhatjuk, mennyire tűnik esedékesnek a gumik cseréje.

Vagy ha más lehetőséget nem látunk a dologra, akkor időről időre célszerű megbízható forrásból szakmai tanácsot kérni. Bekanyarodhatunk egy gumiszervizbe, szólhatunk az általunk preferált autószerelőnek, vagy hívhatunk egy a témában jártas ismerőst is.

A lényeg, hogy kezeljük tudatosan az autógumik kopásának kérdéskörét! Nem kevesebb múlik ugyanis ezen, mint a biztonságos és balesetmentes autóvezetés.

KategóriákINFÓ