A függönyök a lakás ékei. Öltöztetnek, díszítenek, és nélkülük csupasz lenne az ablak. De nem csupán esztétikai funkciót töltenek be, hanem a segítségükkel a beáramló fény mennyisége is szabályozhatóvá válik a lakásban. Arról nem is beszélve, hogy mindeközben a magánéleted is rejtve marad a kíváncsi tekintetek elől.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz egyik legnépszerűbb fajtájuk a Lakberbazár függöny kínálatában is kapható fényáteresztő függöny, amely többféle anyagból is készülhet. Ott van például a poliészterből vagy nejlonból szőtt vékony, lágy tapintású és sokoldalú anyag, az organza, amelynek egyetlen hátulütője, hogy könnyen gyűrődik.

Aztán nem feledkezhetünk meg a poliészter alapú műszálból vagy pamutkeverékből készülő voile-ről sem, amely a sűrűbb szövése miatt az előbbinél már némileg kevesebb fényt enged át. De még ez az anyag is rendkívül könnyed.

A leggyakoribb azonban általában a poliészter alapú műszálból készülő, fátyolszerű jacquard fényáteresztő függöny, amely manapság már nem csupán fehér színben, hanem színes és mintás változatban is kapható. Főként ez teszi ideálissá ezt a lakástextíliát mindenféle stílushoz és helyiséghez.

No, de azért a kiválasztásuk során nem árt néhány dologra odafigyelni!

Az első az, hogy az otthonodban lévő ablakok méretének legmegfelelőbb fényáteresztő függönyt válaszd. Ennek köszönhetően ugyanis még a legtökéletlenebb nyílászárót is arányossá tudod majd tenni, és kiemelni.

De a tökéletes vizuális megjelenés megteremtése szempontjából az is fontos, hogy felmérd a helyiség méretét és a benne uralkodó fényviszonyokat. Ha úgy ítéled meg, hogy kicsi és sötét, akkor egy világos, meleg árnyalatú fényáteresztő függöny nagyszerűen feldobja majd a teret. 

Természetesen az sincsen kizárva, hogy az ilyen helyiségekben mintás függönyt válassz. De fontos, hogy a rajta lévő nyomatok ne legyenek nagyok, mivel ezzel eléggé belerondíthatsz a helyiség vizuális megjelenésébe. Egy nagy és világos szoba esetében pedig az előbb leírtaknak pont az ellenkezője lesz igaz.

Végül ügyelj a függöny felfüggesztésére is!

Mivel a fényáteresztő függöny megjelenését a felhelyezése is nagymértékben befolyásolja, így érdemes arra is odafigyelni, hogy milyen felfüggesztéssel rendelkező verziót választasz.

Ha az általad kiszemelt függöny bevarrt ringlikkel rendelkezik, akkor fontos, hogy mindenképpen tartsd szem előtt a karnis átmérőjét. Nem szabad ugyanis, hogy ez nagyobb legyen, mint a karika átmérője. De egyébként a ringlis függöny nem csupán karnisra helyezhető fel, hanem akár egy függönysínbe is beilleszthető néhány ringli akasztó segítségével. 

Sok olyan fényáteresztő függöny is van azonban, amelyeket felvarrt vagy rejtett fülekkel látnak el. Az előbbit főként akkor érdemes választani, ha ki szeretnéd hangsúlyozni a karnist. Ellenkező esetben pedig a rejtett füles megoldással készülő függönyök jelentik az ideális választást. 

KategóriákINFÓ