Ha jól számolunk, hét alkalommal koncertezett Pécsett az elmúlt 27 évben a világhírű, Grammy-díjas gitárvirtuóz, Al Di Meola. Szinte hazajár tehát Pécsre, ezért (is) kaphatta meg Pécs Kulturális Nagydíját 2019 tavaszán. A minap azonban Orbán Viktor Facebook-oldalán írt a magyar miniszterelnöknek, nem éppen baráti szavakat.

A cikk a hirdetés után folytatódikPontosabban Al Di Meola hivatalos Facebook-profiljáról írt valaki kommentet az egyik Orbán-poszt alá, és ha éppen nem is személy szerint Al Di Meola pötyögte be a már több helyen idézett mondatokat, akkor is egészen biztosan tudott róla és az ő jóváhagyásával történt, vette észre az érdekes kommentet a Szeged.hu.

Orbán ugyanis két napja egy kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóról posztolt a Facebook-oldalán, amelyben azt írta, hogy “A háborús infláció egyetlen ellenszere a béke. Mi a béke pártján állunk!” – a feltöltött képeknek pedig azt a címet adta, hogy: “EU-csúcs, a béke pártján állunk“.

Ez alatt a poszt alatt kommentelt Al Di Meola, méghozzá a következőt: “You cannot stand for the party of peace if you buy gas and oil from Putin. This money mostly goes to supporting his war against Ukraine“, ami nagyjából azt jelenti (Orbánnak üzenve és címezve ezeket a szavakat), hogy “Nem állhatsz a béke pártján, ha Putyintól vásárolsz gázt és olajat. Azt a pénzt ugyanis Puytinék leginkább az Ukrajna elleni háború finanszírozására fordítják“.

Mint a bevezetőben utaltunk rá, Al Di Meola jól ismeri Pécset, sokat koncertezett itt, s 2019. március 15-én, a Kodály Központban tartott koncertjén Pécs Kulturális Nagydíját is átvehette, az akkori polgármestertől, Páva Zsolttól.

Akkori méltatása szerint a Grammy-díjas gitár-, hegedű-, zongoraművész, zeneszerző és producer a pécsi közönség számára nyújtott páratlan kulturális, művészeti élmény szolgálata, a zene iránti szenvedély átadása, valamint Pécs, a kultúra városának nemzetközi promóciója terén végzett tevékenységének elismeréseként kapta a kitüntető címet.

Címkék:
KategóriákPOP