Az élelmiszeriparban nem hibázhatnak. Itt ugyanis akár egyetlen hiba milliók egészségét veszélyeztetheti. Éppen ezért a gyártás során fokozottan ügyelni kell arra, hogy minden folyamat szinte steril körülmények között kerüljön lebonyolításra. 

A cikk a hirdetés után folytatódikEz persze nem egyszerű, hiszen sokszor az átlagostól eltérő megoldások bevetésére is szükség van. 

A következő pár sorban most utánajárunk, hogy hogyan hasznosíthatók az UV-C eszközök a szállítószalagokon. Ha Ön is kíváncsi rá, akkor tartson velem egy rövid cikk erejéig!

Mik azok az UV-C lámpák és hogyan működnek?

Az UV-C, vagy más néven a germicidlámpák 253,7 nm-es hullámhosszon sugárzó lámpák. Ezeknek az a sajátosságuk, hogy hatékonyan pusztítják el a kórokozókat, a gombákat, a penészt, sőt, még a légtérben keringő mikrobákat is. A Hollandimpex élelmiszeriparban is alkalmazott készülékei például csírátlanítják a felületeket. 

Különösen hatékony csírátlanító tulajdonságuk miatt az egészségügyi és az oktatási intézményekben és az élelmiszeriparban egyaránt használatosak.

Nemcsak a felületek, hanem maga a termék fertőtlenítésében is segédkeznek, gondoljuk csak a szállítószalagokra. 

Hogyan néz ki a szállítószalag fölé épített UV-C alagút?

A szalaghoz tökéletesen passzoló alagutat sok-sok tényező befolyásolja. Meg kell találni a megfelelő lámpatípust, el kell találni a lámpák ideális mennyiségét és persze a kívánt UV-C dózist. Ezt tulajdonképpen a szalag méretei és haladási sebessége is meghatározza. 

De hogyan néz ki mindez a gyakorlatban? A szállítószalag egy bizonyos szakaszát egy rozsdamentes acélból készült házzal egészítjük ki, amelyben később a lámpák kapnak helyet. Ez segít abban, hogy az egyébként az emberre is káros sugárzás ne jusson ki a közvetlen környezetbe, ne veszélyeztesse az emberek egészségét. 

Sajátos módszerek az UV-C kezelés során

A lámpák speciális bevonatot, fóliát kapnak, ami átengedi a sugárzást, viszont törés esetén meggátolja a szilánkok szétszóródását. 

Vannak olyan termékek, amelyek speciális megoldásokat igényelnek. Szükség lehet például a mozgatásukra, forgatásukra. Ez kivitelezhető rezgőszalaggal, de az is egy opció, hogy a produktumot az egyik szalagról a másikra szórjuk át, és mindkét helyen UV-C kezelés alá vetjük.

A tojás csírátlanítása

A tojás csírátlanítása olyan szalaggal oldható meg, amelyen folyamatosan forogva haladnak a tojások. Ilyenkor magas UV-C dózist  kell elérni, csak így garantálható a teljes besugárzás. A készülék által biztosított dózisnak körülbelül 5 LOG-gal kell csökkentenie a káros szalmonellatörzsek telepszámát. 

Az élelmiszeriparban tehát minden kórokozó számít és a mi feladatunk, hogy ezeket minél hatékonyabban minimalizáljuk, s az UV-C sugárzással ez nem is lehetetlen feladat.

KategóriákINFÓ