A demencia nem ismeretlen fogalom a köznyelvben sem, így mindenkinek van némi elképzelése, fogalma, sokaknak sajnos tapasztalata is vele. Ma azt járjuk körbe, hogy milyen jelekre érdemes figyelni, illetve az is kiderül, hogy tehetünk-e ellene.

A cikk a hirdetés után folytatódikA jelek

Ha úgy érezzük, hogy előfordulhat, hogy ezzel a jelenséggel állunk szemben, de bizonytalanok vagyunk, érdemes egy kérdésre időt szánni az Onlinepszichológus.net pszichológus válaszol rovatában. Itt ugyanis valódi szakértők releváns válaszait kapjuk. De milyen jelek esetén érdemes egyáltalán gyanakodni?

A demencia alapvetően a kognitív funkciókra van hatással, ezért a figyelem és a koncentráció zavarai, a tájékozódással kapcsolatos nehézségek, a memóriával kapcsolatos problémák, a nyelvi funkciókkal összefüggő gondok, mint a tárgyak megnevezése tartoznak ide, valamint a téri-vizuális készségek terén jellemzőek az elakadások. De a betegség nem kizárólag ezeket a területeket érinti, hanem más jellemzők is gyakran társulnak hozzá.

Gyakori az addig jellemző viselkedés és a személyiség megváltozása. Például jellemző a figyelmetlenség, az ingerlékenység, de lehangoltság is jelentkezhet. Szaporodó konfliktusok is előfordulnak.

Miért alakul ki a demencia?

Ugyan vannak olyan tényezők, amelyek eleve adottak, s nem rajtunk múlnak, de sokat tehetünk is magunkért. A genetikai háttéren nem tudunk változtatni, ahogy az előfordulást valószínűsítő légszennyezettség, vagy egy esetleges agysérülés sem kikerülhető.

Azonban számos olyan dolog is van, amelyek növelik az előfordulást, s mi elkerülhetjük, ilyen a cigarettázás, valamint a túlzott mértékű alkoholfogyasztás. Védő faktorként ismert az egészséges életmód, a vérnyomásra való odafigyelés, valamint a megfelelő szociális kapcsolatok is.

A jó hír pedig az, hogy még ezek mellett is vannak lehetőségeink arra, hogy elkerüljön minket ez a betegség.

Tehetünk magunkért!

Számos, az agyunkat megtornáztató játék létezik, amelyekkel a kognitív funkciókat tarthatjuk jó állapotban, érdemes ezekből néhányat akár napi szinten az életünkbe beépíteni. Ezek mellett a sakk, a társasjáték, a naplóírás, sőt, az olvasás is segít edzeni az elménket, s ez nagyon sokat számít ennél a betegségnél.

Amennyiben a demencia korai felismerésre kerül, akkor nagyon sokáig megőrizhető a tünetmentes állapot, így jóval tovább élvezhetjük az életet korlátok nélkül, egészségesen.

Az, hogy gyakoribbá vált a demencia, azzal is összefügg, hogy jelentősen megnőtt az várható élettartam, s ezáltal sokkal többen érik meg azt a kort, amikor nagyobb a valószínűsége a betegség előfordulásának. 

A demencia tehát nem egy egyszerű memóriazavar, hanem a kognitív képességek romlását jelenti, s érdemes odafigyelni olyan korai jelekre, amelyek figyelmeztethetnek a problémára már akkor, amikor nem súlyos a helyzet, például egyes dolgok elfelejtése is fontos tünet lehet.

KategóriákINFÓ